SOTE Kun sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamista koskevat lait palasivat lausuntokierrokselta, asiat eivät suinkaan selkeytyneet vaan näyttivät olevan entistä epäselvempiä. Jo pelkkä pääministeri Juha Sipilän lupaama aikataulu on käytännössä mahdoton, jos hallitus aikoo suhtautua vakavasti esitettyihin ehdotuksiin.
Lakien pitäisi olla ensi viikolla valmiita, jotta hallituksen itselleen tekemä aikataulu pitäisi. Asiantuntijalausuntoja tuli lakiluonnoksesta kuitenkin peräti 600–700 kappaletta, ja suurin osa niistä oli kriittisiä. Keskisuomalainen huomasi vielä tänään, että laissa on kaiken lisäksi porsaanreikä. Se mahdollistaa kunnille sote-palveluiden ulkoistamisen – laista huolimatta
Eduskunnan keskusteluissa kuumia tunteita herättänyt asia on ollut erityisesti kysymys siitä, kuuluvatko neuvolat valinnanvapauslain piiriin vai eivät. Hallitus ei ole lakiluonnoksessa selkeästi määritellyt, että äitiys- ja lastenneuvolapalvelut sisältyisivät sote-keskuksiin siirtyviin palveluihin, mutta toisaalta ne myös voivat kuulua.
Esimerkiksi lastensuojelujärjestöt ovat olleet varmoja, että hallitus ajaa neuvolapalveluiden yhtiöittämistä ja yksityistämistä. Epäselvää tilannetta on pyöritelty erilaisin sanankääntein. Päivän Lehti kirjoitti asiasta artikkelissa Sote-uudistuksen neuvolasotku hämmentää – ovatko vauvatkin kohta kauppatavaraa?
Kokoomus kannattaa yksityistämistä
Kokoomuksen sote-vastaava ministeri Paula Risikko viimein sanoi suoraan kantansa, jonka mukaan valinnanvapauden pitäisi koskea myös neuvolapalveluja. Hän perusteli asiaa sillä, että neuvolat ovat osa peruspalveluja.
Keskustalainen perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula ei puolestaan eduskunnassa halunnut ottaa asiassa kantaa millekään puolelle. Puolueen kanta selviäisi, kun asia on käsitelty.
– Meillä on omat näkemyksemme ja me tuomme ne neuvottelupöydässä esiin. Tämä on aihepiiri, jossa yhtä oikeaa polkua ei ole.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini hämmensi neuvotteluasemaa entisestään todetessaan eilen, että ”kaikesta neuvotellaan”.
Soinin tulkittiin tarkoittavan, että edes sote-uudistuksen kritisoitu aikataulu ei välttämättä ole lopullinen. Ylen vaalitentissä Soini määritteli tarvittavan siirtymäajan kahdeksi vuodeksi.
Keskustalla on kaksi eri kantaa
Kysymys ei ole vain kolmen hallituspuolueen erilaisista näkemyksistä, eikä edes kriittisesti suhtautuvan opposition näkökannasta. Oppositiopuolueista SDP vastustaa vahvasti neuvoloiden yksityistämistä, asia tulee esille ensi viikolla koko opposition yhteisessä sote-välikysymyksessä.
Kiivasta keskustelua on käyty myös keskustapuolueen sisällä. Kansanedustaja, entinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Pekka Puska vaikuttaa olevan sitä mieltä, että neuvolapalveluita ei tulisi yksityistää.
– Minä sanon, että laajasti terveysväki on sitä mieltä, että ne pitäisi pysyä julkisella puolella, mutta en halua nyt ottaa kantaa tähän herkkään poliittiseen tilanteeseen, Puska kommentoi Demokraatille.
Puska myöntää, että hallituksella on ”tiukat neuvottelut tästä koko paketista”.
– Siellä on nyt isompiakin asioita, mutta tämä neuvolakysymys näyttää olevan terveyspiireissä aika herkkä.
Kommenteista ei voi päätellä muuta, kuin että mitä tahansa voi vielä tapahtua ensi viikkoon mentäessä.

Kommentoi Facebookissa