Sääprofeetta ennustaa erikoista kesää ja nopeasti vaihtuvia lomasäitä – ”Tuulet yltyvät kunnon myrskylukemiin”

Sääprofeetta Unto Riihiluoma ennustaa kesän alkavan vapusta, mutta juhannusjuhliin maallikkosäätieteilijä suosittelee nappaskenkien lisäksi myös sateenvarjoa.

Sääprofeetta Unto Riihiluoma ennustaa kesän alkavan vapusta, mutta juhannusjuhliin maallikkosäätieteilijä suosittelee nappaskenkien lisäksi myös sateenvarjoa. (Kuva Anne Anttila)

Unto Riihiluoman mukaan tulevan suven parasta antia on hyvä marjasato.

SÄÄPROFEETTA Kuluvan talven sää on ollut niin eriskummallinen, että vanhan kansan sääprofeetta Unto Riihiluomakaan ei voi kuin naurahtaa.

– Jos kaikki tavara olisi tullut tuolta taivaalta talven aikana lumena, niin sitä olisi ympäri Suomen reilusti metrin verran. Mutta kun olomuoto oli väärä, niin nyt ei tarvitse ennustaa edes jäiden lähtöä, lumien sulamisesta puhumattakaan, sääprofeetta Unto Riihiluoma luonnehtii hymyillen.

Isojoen maallikkoennustaja ei siis povaa tulevalle keväälle suurtulvia, mutta korostaa, että raja tulvienkin suhteen menee nyt Oulun korkeuksilla.

– Pohjoisessa saattaa tarvita kevään tullen korkeavartisia kumisaappaita ja paikoitellen jopa kahluusellaisia. Muualla Suomessa saadaan varautua korkeintaan pieneen takatalveen ja sen jälkeen nopeaan kevään tuloon.

Sääprofeetta Riihiluoma sanoo kevään ja tulevan suven säitä hallitsevan poudan ja sateiden vuorovetoisuus.

– Sää vaihtuu nopealla rytmillä, sillä vuorokauden aikana säätyyppi saattaa kellahtaa täysin päälaelleen.

Suotuisia kelejä kevätkylvöihin

Huhtikuussa nautitaan maallikkoennustajan mukaan kuitenkin jo mukavista kevätilmoista ja jopa tavallista lämpimimmistä päivistä.

– Myös toukokuun alussa on parin viikon kunnollinen poutajakso, joka on varsin tervetullut ainakin kevätkylvöjä ajatellen. Valitettavasti toukokuuhun mahtuu kuitenkin epävakaisempikin ajan jakso ja tämä muljahdus tapahtuu heti puolen kuun jälkeen. Silloin tulee sadetta ja ajoittain jopa runsaanlaisesti.

Itse vappua vietetään ennustusten mukaan kuitenkin pilvipoutaisessa, mutta muuten mukavissa lämpöasteissa.

– Keveämmällä vaatetuksella voi nyt huoletta lähteä vapputansseihin, mutta suosittelen kuitenkin sateenvarjon mukaan ottamista. Kuten sanoin, niin aamulla ei tiedä, mitä iltapäivä taivaalta antaa.

Unto Riihiluoma on saavuttanut kansansääennustajien SM-kisoissa niin voittoja kuin lukuisia muitakin palkintosijoja.
Unto Riihiluoma on saavuttanut kansansääennustajien SM-kisoissa niin voittoja kuin lukuisia muitakin palkintosijoja. (Kuva Anne Anttila)

Sääprofeetta Unto Riihiluoma sanoo tulevan kesän olevan kaikin puolin edellistä parempi.

– Mukavasti aurinkoa ja sopivasti vettä, mutta helteiden osalta jäädään muutamaan päivään. Kesä on sään puolesta kuitenkin kuin vuoristorata, sillä mikään säätyyppi ei kestä pitkään.

Myös juhannuksesta Riihiluoma povaa hyvin vaihtelevaa.

– Juhannusta edeltävä viikko on hyvin kaunis ja jopa kesäinen, mutta itse juhannuksena saa varautua myös sateisiin. Sen sijaan juhannuksen jälkeisellä viikolla voi viimeistään kaivaa shortsit esille, sillä luvassa on kaunista ja jopa hyvin lämmintäkin. Ainoa haittapuoli on kovanlainen tuuli.

Ukkoset harvassa

Kovaa ja jopa myrskylukemiin yltävää tuulta on Riihiluoman mukaan luvassa läpi kesän.

– Veneilijöille tiedoksi, että nyt kannattaa kuunnella merisää ja yleensäkin tiedotukset tarkkaan. Edellisviikon paikallislehdessä olleet sääkartat eivät välttämättä ole enää voimassa.

Vaikka tuuli riepottelee niin maalla kuin merelläkin, niin Riihiluoman mukaan tänä kesänä vältytään kuitenkin ukkosilta.

– Pieniä jyrähdyksiä saattaa siellä täällä tulla, mutta entisajan ukkosmyräköiltä tullaan kuitenkin välttymään.

Ja lomailijoiden on hyvä muistaa, että sääprofeetta ennustaa heinäkuun 6.–12. päivän väliselle ajalle erityisen hyvää säätä.

– Silloin nautitaan auringosta ja jopa parinkympin paremmalle puolelle nousevista lämpöasteistakin. Kuitenkin heti puolen kuun jälkeen sää nyrjähtää jälleen päälaelleen ja luvassa on kipakalla tuulella sävytettyä sadetta.

Kasvillisuuden suhteen sääprofeetta Riihiluoma on tulevan kesän osalta hyvin toiveikas.

– Marjasadosta on tulossa edelliskesää parempi. Erityisesti mustikkavuosi näyttää nyt hyvälle ja myös poiminta on miellyttävämpää, kun hyttysiäkään ei ole riesaksi asti, Riihiluoma ennustaa toiveikkaana.

Lue myös: Alkutalvi on ollut hyvin leuto – mutta yksittäinen leuto talvi ei ole merkki ilmaston lämpenemisestä

Kommentoi Facebookissa