Saara Aallon hopeasijalla on kultainen reunus

Saara Aalto esiintyi Wembleyn stadionilla brittien X Factor -kisan finaalissa.

Saara Aalto esiintyi Wembleyn stadionilla brittien X Factor -kisan finaalissa. (Kuva AOP)

Matka brittien X Factor -kisan finaaliin oli pitkä ja sisukas.

X FACTOR Musiikin maisteri Saara Aalto sävelsi ensimmäisen kappaleensa viisivuotiaana kanteleella. Ensimmäisiin kilpailuihinsa hän osallistui vuonna 1998, voittaen vain 11-vuotiaana Kotkan merilaulukilpailut omalla sävellyksellään ”Meren kieltä en voi ymmärtää”.

Kilpailuhenkisyys ja palkintojen tavoittelu tulee selkeästi suvusta. Saaran isoisä kuvataiteilija Eeli Aalto on Jussi-palkittu dokumenttielokuvaohjaaja. Setä taikuri Simo Aalto on voittanut close up -taikuuden maailmanmestaruuden, Saaran serkku Sari Aalto on vatsastapuhuja.

Oulunsalosta kotoisin olevan laulajan veli Samu Aalto on nettipokeriammattilainen, jolla on myös Counter Strike -pelin Suomen mestaruus. Pikkusisar Suvi Aalto oli puolestaan mukana The Voice of Finland -finaalissa vuonna 2013, jolloin voiton vei Antti Railio.

Ei siis ihme, että myös Saara Aalto on käynyt läpi monta kisaa ennen Britannian X Factor -kilpailua.

Taustalaulajasta eturiviin

Saara Aallon julkinen ura televisiokilpailuissa alkoi kaksitoista vuotta sitten, kun hän toimi Heidi Kyrön taustalaulajana Euroviisufinaalissa vuonna 2004. Kappale ”Dance My Heart Away” sijoittui yhdeksänneksi, kisan voiton vei eräs Jari Sillanpää.

Ura taustalaulajana viisukarsinnoissa ei ollut menestyksekäs jatkossakaan. Vuonna 2008 Hanna MarshinBroken Flower” Saara taustallaan ei päässyt loppukilpailuun, jonka voitti Teräsbetoni. Seuraavana vuonna Saaran taustalaulama Riikka TimosenMeren” ei myöskään menestynyt, voiton vei Waldo´s People.

Britannian X Factor -kisassa on kuultu myös Saara Aallon versio Titanicin tunnuskappaleesta.
Britannian X Factor -kisassa on kuultu muun muassa Saara Aallon versio Titanicin tunnuskappaleesta. (Kuva Ville Paul Paalasmaa)

Lähimpänä Suomen Euroviisukarsinnan voittoa Saara on ollut sooloartistina. Vuonna 2011 Turun Caribiassa flyygelillä itseään säestänyt Saara sijoittui nimensä Uuden Musiikin Kilpailuksi muuttaneen Suomen euroviisukarsinnan kakkoseksi, kun Paradise OskarinDa Da Dam” keräsi 46,7 prosenttia äänistä ja Saaran ”Blessed With Love” 40,7 prosenttia.

Vuonna 2016 Saara sai kakkoseksi sijoittuneella kappaleellaan ”No Fear” selvästi eniten ääniä yleisöltä, mutta raatien äänten avulla Suomea edustamaan lähti Sandhja laululla ”Sing It Away”.

Tukea tasavallan huipulta

Eivät Saaran kisat vain euroviisuiluun ole jääneet. Talent Suomi -kisan finaalissa Helsingin Kulttuuritalolla vuonna 2007 tuli beatboxaaja Aleksi Vähäpassin takana jaettu toinen sija, yhdessä Sini Erikssonin ja Sonic-koiran koiratanssinumeron kanssa.

Vuonna 2012 The Voice of Finlandissa Michael Monroen joukkueessa kilpaillut Saara tuli – tietysti – toiseksi, voiton vei Mikko Sipola.

Pelkkää kilpailemista ei Saara Aallon ura ole kuitenkaan ollut. Hän on esiintynyt Helsingin Kaupunginteatterin musikaaleissa High School Musical 1 & 2 sekä Wicked, ja muun muassa dubannut sekä laulanut prinsessa Annan roolin animaatiossa Frozen. Esiintyessään Shanghain kansainvälisten elokuvajuhlien päätösgaalassa Saara sai lähes miljardiyleisön televisionkatsojista.

Tuottajavelho Simon Cowellin ideoimassa Brittien X Factor -kisassa Saaran mentorina toimi Sharon Osbourne, tukena matkassa olivat vanhemmat ja kihlattu, jopa tasavallan presidentti Sauli Niinistö lähetti onnentoivotusviestin.

Ikuisesta kakkosesta ykkönen?

Wembleyn stadionilla pidetyssä finaalissa nähtiin finaalikaksikon Saara Aallon ja englantilaisen Matt Terryn lisäksi kansainvälisiä tähtiä. Jo semifinaalissa Saara oli saanut esittää Queenin ”Bohemian Rhapsodyn” Alan Lambertin kanssa.

Illan avanneen australiaisen Kylie Minoguen esityksen aikana finalistit saapuivat lavalle. Saara oli valinnut kappaleikseen jo aikaisemmissa jaksossa kuullun islantilaisen Björkin kappaleen ”It´s Oh So Quiet” sekä Whitney Houstonin voimaballadin ”I Didn´t Know My Own Strength”.

Yleisön ääniin perustuvaa tulosta saatiin odottaa Suomen aikaa lähes keskiyöhön asti. Niin upea kuin Saara Aallon tie finaalin olikin, se ei aivan riittänyt. Matt Terry sai finaalin äänistä 48,5 prosenttia, Saara Aalto 40,4.

Voidaan kuitenkin olla varmoja, että kisa avasi Saaralle lukuisia uusia kansainvälisiä esiintymisiä. Ensimmäisenä odottamassa on jo X Factor Live Tour.

  • Videolla Saara Aallon X Factor -esitys Björkin kappaleesta ”It´s Oh So Quiet”

Kommentoi Facebookissa