Sähköalan työriitaan löytyi sopu – kaikki työtaistelutoimet päättyvät

Valtakunnansovittelija Minna Helle ratkaisi onnistuneesti periaatteellisesti vaikean työriidan ja sähkölakon uhan.

Valtakunnansovittelija Minna Helle ratkaisi onnistuneesti periaatteellisesti vaikean työriidan ja sähkölakon uhan. (Kuva AOP)

Valtakunnansovittelija on tyytyväinen, Sähköliitto ja Teollisuusliitto neuvottelevat yhteistyöstä.

SÄHKÖLAKKO Sähköalan työriita on sovittu ja SAK:laisen Sähköliiton kaikki työtaistelut päätyvät. Sähköliitto ja Teknologiateollisuus ovat hyväksyneet valtakunnansovittelija Minna Helteen tekemän sovintoehdotuksen ja myös Teollisuusliitto on ratkaisun takana.

Ratkaisu koostuu sovintoehdotuksesta sekä sitä täydentävästä Sähköliiton, Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton välisestä sopimuksesta. Kaikki kolme osapuolta allekirjoittivat samalla sovintoehdotusta täydentävän sopimuksen, jonka valtakunnansovittelija vahvisti.

Valtakunnansovittelija on tyytyväinen vaikean riidan ratkeamiseen.

– Sovinto on riidan kaikkien osapuolten etu. Ratkaisu antaa mahdollisuudet lähteä rakentamaan luottamuksellisia yhteistyösuhteita liittojen välille, Helle sanoo.

Työriidassa oli kysymys neuvotteluoikeuksista. Sähköliiton ja Teknologiateollisuuden välinen työehtosopimus on päättynyt 31.10.2017, eikä sitä jatketa. Ratkaisun mukaan Sähköliitolla on kuitenkin 31.10.2019 saakka teknologiateollisuudessa yhteyshenkilöt, jotka osallistuvat asioiden valmisteluun sekä yhteistoimintaan.

– On arvokasta, että Teknologiateollisuus, Sähköalojen ammattiliitto ja Teollisuusliitto onnistuivat sopimaan tulevasta yhteistyöstään. Sovittelussa syntyneen toimintamallin tavoitteena on saumaton yhteistyö työpaikoilla. Koneet pyörivät vain huippuammattilaisten yhteispelillä, tähdentää Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen.

Sähköalan työntekijöiden työehdoista teknologiateollisuuden toimialalla sovitaan 1.11.2017 lähtien Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden välisessä niin sanotussa metallin työehtosopimuksessa. Teollisuusliiton pääluottamusmiehet edustavat jatkossa kaikkia työpaikan työntekijöitä neuvotteluissa ja sopimisessa. Sähköliiton yhteyshenkilöt tuovat toimintaan asiantuntemusta sähköalan töihin liittyvissä erityiskysymyksissä.

Myös Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto on tyytyväinen ratkaisuun ja toivoo luottamuksellista yhteistyötä.

– Teollisuusliitto on vahva toimija ja kohtelee oikeudenmukaisesti kaikkia, joiden asioita se hoitaa. Ratkaisun synnyttyä on tärkeää palata nopeasti normaaliin päiväjärjestykseen, Aalto sanoo.

Sähköliitto ja Teollisuusliitto neuvottelevat keskinäisestä yhteistyöstään 31.5.2019 mennessä. Tavoitteena on löytää menettelyt, joita noudattamalla alalla otetaan huomioon sähköalan työtä tekevien tarpeet ja erityiskysymykset.

Teknologiateollisuuden jäsenyrityksissä alkaneet Sähköliiton työtaistelut tukitoimineen päättyivät keskiviikkona 8.11.2017 klo 6, ja alalle palaa työrauha. Perjantaista 10.11.2017 alkaen uhanneet työtaistelutoimet peruutettiin jo sunnuntaina 5.11.2017.

Kommentoi Facebookissa