Sähköavusteinen potkukelkka sopii pilkille ja retkeilyyn – ”Moottorin startin värkkäsin pippurimyllystä”

Hilkka Heinula ja Jouko Henttunen harrastavat lähiseuturetkeilyä. – Sähköavusteisuuden ansiosta kelkka kulkee niin lumella kuin jäälläkin, joten soveltuvuus talviretkeilyyn on paras mahdollinen. (Kuva Anne Anttila)

Jouko Henttunen on rakentanut menopelin mielikuvitusta ja kierrätysmateriaalia hyödyntäen.

POTKUKELKKA Raahelaispariskunta Hilkka Heinula ja Jouko Henttunen ilostuttavat kanssakulkijoitaan varsin poikkeuksellisella menopelillä. Takaa tämä ihmehärveli muistuttaa pyörää, mutta edestä katsottuna ajopeli on selvä potkukelkka. Tai ainakin sinnepäin.

Kyseessä on kuitenkin Joukon kehittelemä ja rakentama potkukelkka, jonka vauhdista voi nauttia joko kaurapuuron voimin tai sähkön avustamana.

– Ja koska alla on sukset, niin kyyti on vakaata ja turvallista ja sopii näinollen pienin varauksin myös liikuntarajotteisille, Jouko pohjustaa.

Jouko Henttusta, 69, ei turhaan verrata ihmemies MacGyveriin. Vuosien saatossa raahelaisessa ideaverstaassa on syntynyt jos jonkinlaisia keksintöjä.

– Sivuvaunulla varustettu sähköpyörä, suihkulähteitä, peräkärry, portti, valaistuja kylttejä ja lukuisia potkukelkkoja, unohtamatta myöskään persoonallista retkigrilliä. Kaikissa keksinnöissä on yhteinen piirre; persoonallisuus ja edullisuus. Säästäväisenä ihmisenä Jouko ei juokse ensimmäisenä kauppaan, vaan katsoo mitä löytysi tallin nurkista ja miettii seuraavaksi, miten idea taipuu tuotteeksi omissa käsissä, Hilkka-rouva taustoittaa hymyillen.

Erilaiset härvelit ja niiden sähköistäminen ovat olleet Jouko Henttusen kiinnostuksen kohteena jo pikkupojasta lähtien. – Lisäksi olen aina tykännyt ratkaista ongelmia. (Kuva Anne Anttila)

”Rakentaminen ei ole rakettitiedettä”

Joukon idearikkaus ja luovuus ei ole korona-ajan tuotantoa, vaan juontaa juurensa jo hänen nuoruuteensa.

– Erilaiset härvelit ja niiden käyttövoima ovat kiinnostaneet pikkupojasta lähtien. Myös niihin liittyvien ongelmien ratkaisut ovat aina kiehtoneet syvästi, sähköasentajaksi kouluttautunut Jouko kertoo.

Paikallisen rautatehtaan sähkölaitehuoltajana elämäntyönsä tehnyt Jouko jäi eläkkeelle kolmisen vuotta sitten ja sen jälkeen alkoi myös ideaverstaassa tapahtua.

– Samalla kun olen tykännyt ratkaista ongelmia, olen haaveillut myös purjekelkan rakentamisesta. No, nyt olisi ollut tuulta ja lääniä kyseiselle vehkeelle, mutta elettyjä vuosikymmeniä kunnioittaakseni, päädyin kehittelemään eläkeläisystävällisempää kelkkaa. Näillä numeroilla on syytä pitää vauhti kurissa ja kiinnittää erityishuomio myös turvallisuuteen, Jouko hymähtää.

Jouko ja Hilkka harrastavat retkeilyä.

– Olemme innokkaita luonnossa liikkujia ja nautimme lähiretkeilystä ympärivuotisesti. Ja jotta liikkuminen talvikeleissäkin sujuisi mahdollisimman mutkattomasti, rakensin muutama vuosi sitten kahden potkittavan kelkan, jossa on paikka myös Hani-koirallemme.

Ensimmäinen perhekelkka ei vaatinut Joukon mukaan rakettitiedettä, vaan yhden parin suksia, vähän lautaa sekä ripauksen mielikuvitusta.

– Retkikamppeesta tuli sen verran mahtava, että innostuin tekemään rinnalle myös muunlaisia versioita. Pian tallin seinustalla oli yhden potkittavia, istuttavia, korilla ja ilman koria. Yhteistä kaikille oli kuitenkin se, että ne saadaan taitettua kasaan ja mahdutettua auton perälle.

Sähköpyörän moottorilla varustettu kelkka on hybridimallia ja muuntautuu vaivattomasti myös potkittavaksi malliksi. (Kuva Anne Anttila)

Puuromalli sähköistettin

Helmikuussa 2021 raahelaiset saivat ihmeteltäväkseen ihmemies MacGyverin uusimman keksinnön, sähköavusteisen potkukelkan.

– Kelkan raamit ovat entiset, sillä tein tarvittavat muutostyöt kahdenpotkittavaan malliin. Vaihdoin laskettelusukset perinteisiin murtomaaversioihin, piirsin mittasuhteet paperille ja kasasin rungon saunan vanhoista lauderungoista. Moottorin startin värkkäsin pippurimyllystä ja lopuksi asensin jarrut. Ja jotta menopeli on kaikin puolin laillinen, kelkasta löytyy myös etu- ja takavalo sekä taustapeili.

Puuromallin sähköistäminen oli Joukon mukaan kohtalaisen helppoa.

– Alun alkaen ostin sähköistyspaketin polkupyörään. Ajattelin, että kun pyörä seisoo talvet, niin samaa takarengasta moottoreineen voi hyödyntää myös potkukelkassa.

Yksiheppaista hybridikelkkaa ohjataan pääsääntöisesti jaloilla.

– Toki tämä toimii käsiohjauksellakin, mutta jaloilla ohjaaminen on paljon helpompaa. Ja kääntyykin keveämmin. Ei tällä kovin helposti kaatumaankaan pääse. Painopiste on alhaalla ja leveyttäkin suksien kanssa peräti kahdeksankymmentä senttiä, joten liikkuminen on kaikin puolin turvallista.

Sähköavusteinen potkukelkka mahdollistaa liikkumisen lumen lisäksi myös jäällä.

– Esimerkiksi keväthangille tämä on aivan ihanteellinen menopeli.

  • Haastattelu on julkaistu aikaisemmin IT-lehdessä

Lue myös: Kaikkein parasta tuunauksissa – kaatopaikkakuormaan tuomittu esine saa uuden ilmeen ja elämän

Tästä on kysymys

* Sähköpyörän moottorilla varustettu potkukelkka

* Kaksipaikkainen

* Leveys 80 senttiä, pituus noin 190 senttiä

* Jalaksina murtomaasukset

* Yksi hevosvoima

* Huippunopeus 25 km/h

* Toimintasäde jopa 50 kilometriä

* Helppo kasata ja kuljettaa

* Muuntautuu helposti myös potkittavaksi malliksi

Kommentoi Facebookissa