Saimaalta löydetty suuri määrä norpille vaarallisia, kiellettyjä katiskoja – niistä voi helposti itse tehdä turvallisen

Kalastaminen ei ole saimaannorpille aina turvallista rajoitteiden ulkopuolellakaan.

Kalastaminen ei ole saimaannorpille aina turvallista rajoitteiden ulkopuolellakaan. (Kuva AOP)

Luonnonsuojeluliitto pyytää sekä myyjiä että ostajia varmistamaan, ettei Saimaalla käytetä löysänieluisia katiskoja.

SAIMAANNORPPA Saimaalla tehdyssä kalastuksenvalvonnassa on tänä kesänä löydetty lukuisia norpille vaarallisia, löysänieluisia katiskoja. Saimaannorpan keskeisillä elinalueilla on ympäri vuoden kiellettyä kalastaa katiskalla, jonka nielu pääsee leviämään yli 15 senttimetrin. Kielto perustuu valtioneuvoston asetukseen.

– Löysänieluisen katiskan vaarana on se, että norppa saa levitettyä nielun ja mahtuu tunkeutumaan sinne kalojen perässä. Katiskaan jouduttuaan norppa ei enää välttämättä pääse sieltä pois, vaan tukehtuu sinne, Luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-asiantuntija Kaarina Tiainen kertoo.

Juttuvinkki: Saimaannorppa synnytti poikasen keinopesään – ”Kuutti on hengissä ja hyvän kokoinen”

Luonnonsuojeluliitto vetoaa nyt katiskakalastajiin, ettei saimaannorpan keskeisillä elinalueilla käytettäisi norpille vaarallisia, löysänieluisia katiskoja. Katiskan nielu ei saa olla edes levitettynä yli 15 senttimetriä. Liitto vetoaa myös katiskanmyyjiin., että asiakkaille kerrottaisiin löysänieluiset katiskoiden olevan kiellettyjä norppavesillä.

Katiskan voi hankkia myös valmiiksi norppaturvallisena. Norppaturvallisia ovat muun muassa Saimaa-katiskat ja osa Weke-katiskoista. Saimaa-katiskoja voi tiedustella Luonnonsuojeluliiton Lappeenrannan aluetoimistosta. Saimaa-katiskan voi myös itse rakentaa Luonnonsuojeluliiton sivuilta löytyvien ohjeiden avulla.

Löysänieluisesta katiskasta saa helposti norppaturvallisen asentamalla katiskaan esimerkiksi harjateräksestä taivutetun nielurajoittimen. Nielurajoitin ei estä kalojen pääsyä katiskaan, mutta varmistaa, ettei norppa mahdu sinne. Nielun leviämisen voi estää myös asentamalla nieluun useita nippusiteitä poikittain.

Lue myös: Norppakanta on kasvanut Saimaalla yli 400 yksilön – suojelun alkaessa norppia oli vain sata

Kommentoi Facebookissa