Sairaala löysi Aleksei Navalnyin elimistöstä myrkkyä – aine kuuluu hermomyrkkyjen ryhmään

Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi tunnetaan kiivaana Vladimir Putinin vastustajana, joka on paljastanut useita hallinnon väärinkäytöksiä.

Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi tunnetaan kiivaana Vladimir Putinin vastustajana, joka on paljastanut useita hallinnon väärinkäytöksiä. (Kuva AOP)

Saksalaissairaalan mukaan potilaan tila on vakava, mutta ei hengenvaarallinen.

MYRKYTYS Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi lennätettiin Siperiasta saksalaiseen sairaalaan sen jälkeen, kun hänen epäiltiin joutuneen myrkytyksen uhriksi kotimaassaan. Navalnyi oli lentokoneella matkalla Moskovaan, kun hän sai rajuja oireita ja kone joutui tekemään hätälaskun Omskiin.

Venäläissairaalan lääkärit eivät ensin suostuneet päästämään presidentti Vladimir Putinin sekä Venäjän hallinnon kovasanaista kriitikkoa maasta, mutta taipuivat lopulta kansainvälisen painostuksen edessä. Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö keskusteli asiasta Putinin kanssa.

Oppositiojohtajaa hoitaneiden venäläislääkäreiden mukaan Navalnyin oireet johtuivat aineenvaihdunnan häiriöstä ja verensokerin laskusta, eivätkä he kertomansa mukaan havainneet myrkkyä elimistöstä. Historiasta tiedettiin kuitenkin useita tapauksia, joissa hallinnolle kiusalliset henkilöt ovat joutuneet myrkytetyiksi.

Juttuvinkki: Myrkytyksen uhriksi epäilty venäläinen oppositiojohtaja hoidettavaksi Saksaan – taustalla aiempia tapauksia

Nyt berliiniläissairaala Charité – Universitätsmedizin Berlin kertoo löytäneensä Navalnyin elimistöstä jälkiä myrkystä, joka kuuluu ryhmään cholinesterase inhibitors, koliiniesteraasin estäjiin. Koliiniesteraasi on entsyymi, jota keskushermosto tarvitsee. Aineita voidaan käyttää lääketieteellisin hoitoihin, mutta ne tunnetaan myös hermomyrkkyinä.

Aineen olemassaolo on varmistettu useissa testeissä, jotka ovat suorittaneet riippumattomat laboratoriot. Navalnyille annetaan vasta-aineena atropiinia ja häntä pidetään keinotekoisessa koomassa. Sairaalan mukaan potilaan tila on vakava, mutta ei hengenvaarallinen.

Lue myös: Presidentti Sauli Niinistö kertoi puhelustaan Putinille – ”Nyt pitää rakentaa keskusteluyhteyksiä”

Kommentoi Facebookissa