Sairaalahoitoon pitkään odottaneita oli vuoden vaihteessa ennätysmäärä – ”Hoidon tarvetta yritetään nyt saada haltuun”

Joulukuun 2020 lopussa yli 141 000 potilasta odotti hoitoonpääsyä sairaanhoitopiirien sairaaloihin.

Joulukuun 2020 lopussa yli 141 000 potilasta odotti hoitoonpääsyä sairaanhoitopiirien sairaaloihin. (Kuva Fotolia)

Erot odotusajoissa kiireettömään erikoissairaanhoitoon vaihtelevat sairaanhoitopiireittäin.

TERVEYS Koronavirusepidemian takia sairaanhoitopiirit joutuivat siirtämään kevään ja alkukesän 2020 aikana kiireettömiä hoitoja sairaaloissa. Myös potilaat peruivat jo sovittuja hoitoaikoja, koska pelkäsivät mahdollista koronavirustartuntaa.

Kesän lomakausi pahensi entisestään kevään ja alkukesän aikana syntynyttä hoitovajetta. Sairaanhoitopiirit ovat onnistuneet lyhentämään syksyn aikana pitkään hoitoa odottavien jonoja, vaikka kiireettömään hoitoon odottavia oli ennätysmäärä joulukuun 2020 lopussa.

– Vuoden aikana syntynyttä piilevää hoidon tarvetta yritetään nyt sairaaloissa saada haltuun koronavirusepidemiasta huolimatta, kertoo THL:n kehittämispäällikkö Pirjo Häkkinen.

Joulukuun 2020 lopussa yli 141 000 potilasta odotti hoitoonpääsyä sairaanhoitopiirien sairaaloihin. Hoitoa odottaneista viisi prosenttia oli odottanut yli puoli vuotta pääsyä kiireettömään hoitoon. Pitkään hoitoa odottaneiden osuus on vähentynyt elokuun 2020 lopusta, jolloin yli puoli vuotta hoitoa odottaneita oli 13 prosenttia kaikista odottajista.

Yli puoli vuotta hoitoa odottaneiden osuus sairaanhoitopiirien sairaaloihin odottavista (%) 31.12.2020, 30.8.2020 ja 31.12.2019.
Yli puoli vuotta hoitoa odottaneiden osuus sairaanhoitopiirien sairaaloihin odottavista (%) 31.12.2020, 30.8.2020 ja 31.12.2019. (Kaavio THL)

Sairaanhoitopiirien sairaaloihin yli puoli vuotta kiireetöntä hoitoa odottaneita on ollut joulukuun lopussa keskimäärin noin 1 500. Vuoden 2020 joulukuussa heitä oli lähes 8 000, mikä on tämän ajankohdan ennätysmäärä.

Yli puoli vuotta kiireetöntä erikoissairaanhoitoa odottaneiden osuus oli suurin Lapin sairaanhoitopiirissä ja pienin Etelä-Savon sairaanhoitopiirissä, jossa yli puoli vuotta hoitoa odottaneita ei ollut lainkaan.

Pitkään hoitoa odottaneiden potilaiden osuus on kasvanut lähes kaikissa sairaanhoitopiireissä vuoden 2019 joulukuun lopusta. Erot odotusajoissa kiireettömään erikoissairaanhoitoon vaihtelevat sairaanhoitopiireittäin.

Odotusaika sairaaloihin on keskimäärin noin 1–2 kuukautta. Lyhyin odotusaika oli Kymenlaaksossa ja pisin Päijät-Hämeessä. Kymenlaakson sairaanhoitopiirin tiedoissa on ollut virheitä, joten luku saattaa todellisuudessa olla hieman korkeampi.

Lue myös: Sairaanhoitajaliitto selvitti hoitohenkilökunnan jaksamista – ”Väki on todella väsynyttä”

Kommentoi Facebookissa