Sairaanhoitaja tuomittiin heitteillepanosta – ”Laiminlöi sairaan äitinsä hoitamisen ja riittävän ravinnon tarjoamisen”

Käräjäoikeuden mielestä ei voitu täysin vedenpitävästi osoittaa, että tyttären toiminta olisi syy äidin kuolemaan.

Käräjäoikeuden mielestä ei voitu täysin vedenpitävästi osoittaa, että tyttären toiminta olisi syy äidin kuolemaan. (Kuva Fotolia)

Lopulta terveyskeskuslääkäri hälytti ambulanssin, ja äiti vietiin sairaalaan, jossa hän kuoli.

HEITTEILLEPANO Jonkun vuoden päälle 60-vuotias erikoissairaanhoitaja sai sakot äitinsä heitteillepanosta. Lopulta sairaalaan toimitettu äiti kuoli, mutta tytärtä vastaan nostettu syyte kuolemantuottamuksesta meni oikeudessa nurin.

Äiti ja tytär asuivat samassa asunnossa Tampereen lähikunnassa. Erikoissairaanhoitajan koulutuksen saanut tytär oli 84-vuotiaan äitinsä omaishoitaja. Syytteen mukaan tytär laiminlöi sairaan äitinsä hoitamisen ja riittävän ravinnon tarjoamisen. Tytär ei toimittanut sairasta äitiään sairaalaan tai hankkinut muuta lääketieteellistä apua.

Oikeudessa tytär kertoi, että äidin hoitotahto oli se, että häntä hoidetaan kotona. Sairaalaan hän ei halunnut mennä. Kotihoidossa oli puutteita. Myöhemmin sairaalassa todettiin, että äidillä oli märkiviä painehaavaumia, jotka erikoissairaanhoitajan koulutuksen saaneen tyttären olisi pitänyt havaita.

Juttuvinkki: Korona on ajanut monet vanhukset vaikeaan tilanteeseen – ”Kotihoidon käynnit on toteutettava”

Hoidossa ilmenneiden puutteiden syyksi tytär kertoi sen, että hän ei saanut terveyskeskuksesta kotihoidon edellyttämiä tarvikkeita. Lopulta terveyskeskuslääkäri hälytti ambulanssin, ja äiti vietiin sairaalaan. Siellä hän kuoli muutaman päivän kuluttua.

Tyttärelle luettiin syyte myös kuolemantuottamuksesta, mutta tämä syyte meni nurin. Käräjäoikeuden mielestä ei voitu täysin vedenpitävästi osoittaa, että tyttären toiminta olisi syy äidin kuolemaan.

Yksi kuolemaan vaikuttanut tekijä oli keuhkokuume. Äiti on voinut saada keuhkokuumeen vasta sairaalassa, joten tyttärellä ei ollut osuutta asiaan. Äidin vartalosta löytyi murtumia ja olkanivelen sijoiltaan meno. Nämä vammat olivat vuosia vanhoja, eikä tyttärellä ollut osuutta niiden syntyyn.

Sen sijaan syyte heitteillepanosta meni läpi. Erikoissairaanhoitajalle tuomittiin 20 kappaletta 19 euron suuruisia päiväsakkoja. Maksettavaa tuli 380 euroa.

Lue myös: Tytär jätti iäkkään äitinsä heitteille – terveyskeskuslääkäri hälytti ambulanssin, mutta äiti kuoli sairaalassa

Kommentoi Facebookissa