TERVEYS Kotimaisen valmistajan meetvursteista aiemmin todetut hepatiitti E-virukset ovat samankaltaisia kuin suurella osalla vuoden 2024 hepatiitti E-epidemiassa sairastuneilla henkilöillä. Samankaltaisuus todettiin Ruokaviraston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yhteistyönä tekemässä virusten kantavertailussa.
THL:n kyselytutkimuksessa hepatiitti E-tartuntaan sairastuneet henkilöt kertovat syöneensä kyseisen valmistajan tuotteita useammin kuin vertailuhenkilöt. Tulokset viittaavat siihen, että merkittävä osa vuoden 2024 hepatiitti E-tartunnoista on mahdollisesti aiheutunut kyseisen valmistajan valmistamien meetvurstien syömisestä.
Kaikki meetvurstierät, joista on todettu hepatiitti E-virus, on poistettu myynnistä. Hepatiitti E päätyy meetvurstiin todennäköisimmin virusta sisältävän raaka-aineen mukana. Tutkimuksissa ei ole toistaiseksi tunnistettu hepatiitti E-saastumisen aiheuttanutta meetvurstien raaka-ainetta.
Ruokavirasto jatkaa edelleen mahdollisten tartuntalähteiden jäljityksiä yhteistyössä paikallisten elintarvikevalvontaviranomaisten kanssa. Myös elintarvikenäytteiden tutkimukset jatkuvat.
Hepatiitti E-epidemiassa on vuoden 2024 aikana sairastunut yli 120 henkilöä. Tartunta saadaan tyypillisesti viruksella saastuneesta elintarvikkeesta. Virus voi tarttua myös suoraan tartuntaa kantavasta ihmisestä tai eläimestä. Hepatiitti E -virusta esiintyy tyypillisesti sioilla, minkä lisäksi sitä on tavattu myös villisioilla ja hirvieläimillä. Esiintyminen on mahdollista myös esimerkiksi hevosella.
Kuumennus tuhoaa hepatiitti E-viruksen. Meetvurstin valmistuksessa lihaa ei kuumenneta eikä valmistustapa välttämättä tuhoa mahdollista hepatiitti E-virusta. Tämän vuoksi altistumista hepatiitti E -virukselle ei voida meetvurstin tai muiden kestomakkaroiden kohdalla täysin sulkea pois.
Kommentoi Facebookissa