Saksan liittopresidentti Suomessa – ”Eurooppa voisi kantaa enemmän vastuuta turvallisuudestaan”

Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier ja puoliso Elke Büdenbender saapuivat presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion isännöimälle valtiovierailulle Suomeen.

Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier ja puoliso Elke Büdenbender saapuivat presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion isännöimälle valtiovierailulle Suomeen. (Kuva Juhani Kandell/ Tasavallan presidentin kanslia)

Presidentit keskustelivat myös suhteista Yhdysvaltoihin ja Venäjään.

VALTIOVIERAILU Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier saapui eilen kolmipäiväiselle valtiovierailulle Suomeen yhdessä puolisonsa rouva Elke Büdenbenderin kanssa. Vierailua isännöivät tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio.

Vierailu alkoi aamupäivällä vastaanottoseremonioilla, jotka sään sanelemana järjestettiin poikkeuksellisesti sisätiloissa, Presidentinlinnan Peilisalissa. Sen jälkeen presidentit siirtyivät virallisiin keskusteluihin, joissa puheenaiheina olivat muun muassa Euroopan turvallisuus ja muut ajankohtaiset kansainväliset aiheet kuten suhteet Venäjään ja Yhdysvaltoihin sekä demokratian tulevaisuus.

Keskustelujen jälkeen pidetyssä yhteisessä lehdistötilaisuudessa presidentit nostivat esille etenkin keskustelunsa Euroopan turvallisuudesta.

– Olen hyvin ilahtunut siitä, että nyt yhä useammin keskustellaan, miten Eurooppa voisi kantaa enemmän vastuuta omasta turvallisuudestaan, presidentti Niinistö totesi.

Presidentti Niinistön mukaan vahvaa Eurooppaa ja Euroopan unionia tarvitaan paitsi turvallisuuden lisäämiseksi myös sen varmistamiseksi, että eurooppalaisille tärkeät asiat huomioidaan maailmalla.

Presidentit kertoivat puhuneensa myös suhteista Yhdysvaltoihin ja Venäjään. Yhdysvaltojen osalta presidentti Niinistö mainitsi näkevänsä tärkeänä korostaa transatlanttisen suhteen merkitystä ja arvoa, jota ei rahalla voi mitata. Suhteista Venäjään presidentti Niinistö toisti näkemyksensä, että vaikka Venäjä haluaakin lähestyä Eurooppaa, se ei voi tehdä sitä niin sanotusti kaksilla raiteilla.

– Venäjä ei voi hakea taloudellista yhteistyötä, samalla pidättäytyen viemästä Itä-Ukrainan ratkaisuja eteenpäin. Se ei voi toimia näin. Tämän vuoksi sanktioita on asetettu ja tämä sanoma myöskin venäläisille on kerrottu.

Virallisten keskustelujen jälkeen presidenttien ohjelmassa oli Helsingin kaupungin tarjoama lounas. Liittopresidentti Steinmeier tapasi maanantaina myös eduskunnan puhemies Paula Risikon ja vieraili jäänmurtaja Polariksella. Maanantaipäivä päättyi presidentti Niinistön ja rouva Haukion isännöimään juhlaillalliseen Presidentinlinnassa.

Tiistaina liittopresidentti Steinmeier tapaa pääministeri Juha Sipilän Kesärannassa. Lisäksi hän laskee seppeleen Hietaniemen hautausmaalle sekä vierailee yrityskylä Me & MyCityssä Espoossa ja Suomenlinnassa. Illalla Saksan presidenttipari isännöi vastaanottoa Saksan Suomen-suurlähetystössä. Keskiviikkona Saksan presidenttipari matkustaa Ouluun, jossa he vierailevat muun muassa Oulun yliopistossa.

  • Lähde Tasavallan presidentin kanslia

Lue myös: Presidentti Niinistö tunnusti Macronille: ”Meillä on erityisen paljon opittavaa Ranskalta – jalkapallossa”

Kommentoi Facebookissa