Saksan poliisi pidätti Katalonian itsenäisyysjohtajan – Espanjan tiedustelupalvelu kintereillä Suomesta asti?

Espanja syyttää pidätettyä Carles Puigdemontia ja 12 muuta henkilöä kapinan lietsomisesta.

Espanja syyttää pidätettyä Carles Puigdemontia ja 12 muuta henkilöä kapinan lietsomisesta. (Kuva AOP)

Carles Puigdemont oli pidätyshetkellä autolla matkalla Tanskasta kohti Belgiaa.

KATALONIA Katalonian entinen aluejohtaja Carles Puigdemont vieraili loppuviikosta Suomessa muun muassa kansanedustaja Mikko Kärnän vieraana. Puigdemont on viime lokakuusta asti asunut Belgiassa, sillä Espanja haluaa hänet syytteeseen Katalonian itsenäisyyspyrkimysten johdosta.

Suomessa Carles Puigdemont ehti pitää puheen eduskunnan lisärakennuksessa Pikkuparlamentissa sekä esitelmän täydelle salille Helsingin yliopistolla, kun Keskusrikospoliisi ilmoitti, että Suomi on saanut maassamme olevasta Espanjan kansalaisesta eurooppalaisen EAW-pidätysmääräyksen.

Sisäministeri Kai Mykkänen ehti jo kommentoida Verkkouutisille, että Suomi ei ole pidättämässä katalaanijohtajaa. Espanja toimitti Keskusrikospoliisille kansainväliseen etsintäkuulutukseen liittyen pyydetyt lisätiedot lauantaina iltapäivällä, jolloin poliisi kuitenkin käynnisti normaalin luovuttamisprosessin.

Poliisi ei tavoittanut Puigdemontia eikä hänen olinpaikkansa ollut viranomaisten tiedossa. Mikko Kärnä viestitti vieraan lähteneen maasta aiottua aikaisemmin ja myös Puigdemontin asianajaja vahvisti hänen poistuneen maasta. Puigdemont päivitti itse sosiaaliseen mediaan vain kommentin Katalonian parlamentin istunnosta sekä televisiokuvan, ilman paikkatietoja.

Nyt Carles Puigdemontin asianajaja Jaume Alonso Cuevillas on vahvistanut espanjalaiselle uutistoimisto EFE:lle Saksan poliisilta tulleen tiedon, että Puigdemont on otettu kiinni Saksan rajalla A7-moottoritieltä aamupäivällä klo 11.19. Hän oli tulossa autolla Tanskasta ja matkalla Belgiaan.

Saksalaisen Focus-lehden tietojen mukaan vihjeen Puigdemontin olinpaikasta olisi antanut Espanjan tiedustelupalvelu, joka olisi seurannut katalaanijohtajaa hänen lähdettyään Suomesta. Kapinasta syytetylle Puigdemontille voidaan Espanjassa langettaa jopa 30 vuoden vankeustuomio.

Kommentoi Facebookissa