Upea taistelu Kaisa Mäkäräiseltä – maailmancupin kokonaiskisan voitto kolmannen kerran!

– Viimeisen ammunnan jälkeen – kun lähdimme Kuzminan kanssa yhdessä – mietin, että nyt pitää olla elämäni kierros, onnellinen Kaisa mietti malissa.

– Viimeisen ammunnan jälkeen – kun lähdimme Kuzminan kanssa yhdessä – mietin, että nyt pitää olla elämäni kierros, onnellinen Kaisa mietti maalissa. (Kuva AOP)

Suomalainen otti päätösviikonloppuna kiinni Slovakian Anastasia Kuzminan yli 50 pisteen johdon.

AMPUMAHIIHTO Naisten ampumahiihdon maailmancup päättyi tänään 12,5 kilometrin yhteislähtökisaan Venäjän Tjumenissa. Tilanne oli mahdollisimman jännittävä, sillä Kaisa Mäkäräinen oli kaventanut Slovakian Anastasia Kuzminan johdon reaalilaskennassa vain viiteen pisteeseen. Kaisan oli joka tapauksessa vähintään voitettava Kuzmina voittaakseen myös kokonaiskisan.

Kaksikko starttasi kisaan eturivistä, ja ensimmäiselle makuuampumapaikalle he tulivat yhdessä kärjessä. Molemmat ampuivat kuitenkin yhden ohilaukauksen, jolloin kärki karkasi parinkymmenen sekunnin päähän. Kummatkin tunnetaan hyvinä hiihtäjinä, ja Kaisan johdolla he saivatkin pääjoukon lähes kiinni.

Toisella ampumapaikalla molemmat ampuivat puhtaasti, ja he lähtivät peräkkäin toiselle hiihtolenkille edellään kymmenkunta kilpailijaa. Hiihtolenkillä Anastasia Kuzmina siirtyi jälleen kärkeen, Kaisan seuratessa aivan tuntumassa.

Ensimmäisessä pystyammunnassa Kuzmina ampui yhden ohilaukauksen mutta Mäkäräinen kaksi, joten slovakialainen sai selvän parinkymmenen sekunnin eron suomalaiseen. Kaisa Mäkäräinen lähti tavoittamaan kilpakumppaniaan 311 lähdön kokemuksellaan. Kärjessä hiihti Saksan Laura Dahlmeier noin 40 sekuntia edellä.

Viimeisessä ammunnassa Dahlmeier epäonnistui ja Ranskan Anais Chevalier lähti puhtaan ammunnan turvin ensimmäisenä matkaan. Nyt Kuzmina ampui yhden ohilaukauksen ja Mäkäräinen taas puhtaasti, joten parivaljakko lähti hiihtämään sijoilla 8 ja 9, eroa vain muutama sekunti. Yhdellä sijalla voittaminen ei kuitenkaan Kaisalle riittäisi näillä sijoituksilla.

– Viimeisen ammunnan jälkeen – kun lähdimme Kuzminan kanssa yhdessä – mietin, että nyt pitää olla elämäni kierros. Niitä on kyllä ollut urani aikana jo useita, jolloin kisa on ratkennut vasta silloin. Onneksi Anastasia oli vähän väsynyt, huojentunut Kaisa kommentoi.

Voittokamppailu ratkesikin viimeisellä hiihtokierroksella. Valko-Venäjän kokenut Darya Domracheva oli lopulta vahvin ja Slovakian Paulina Fialkova kiri kakkoseksi. Kaisa Mäkäräinen teki hurjan hiihdon, ja repi metri metriltä eroa Kuzminaan, joka tuntui uupuvan sitä enemmän mitä lähemmäksi maali tuli.

Kaisa Mäkäräinen oli lopulta hienosti kuudes 17,4 sekuntia voittajasta ja Kuzmina vasta sijalla 11, Domrachevasta 36,4 sekuntia jääneenä. Sijoitusten ero riitti suomalaiselle, ja onnellinen Kaisa Mäkäräinen saattoi tuulettaa uransa kolmatta maailmancupin kokonaiskisan voittoaan.

Maalissa suomalaisilta joukkuetovereiltaan pahvisen Kaisa-kruunun päähänsä saanut Kaisa Mäkäräinen otti päätösviikonloppuna kiinni Kuzminan yli 50 pisteen johdon maailmancupin kokonaistilanteessa. Kaisan pisteet olivat lopulta 822, Kuzminan 819 ja Domrachevan 804. Pienenä lisänä Kaisa voitti myös yhteislähtökilpailujen kokonaiskisan pisteillä 216, Laura Dahlmeierin pistemäärä oli 207.

Nyt jännitettävänä on enää se, jatkaako Kaisa uraansa uuden päävalmentajan Jonne Kähkösen tullessa virkaan. Kähkönen on toiminut Yhdysvaltojen naisten ampumahiihtomaajoukkueen päävalmentajana kahden olympiadin ajan.

Kommentoi Facebookissa