Samalle lautaselle voi yhdistää monenlaisia salaatinlehtiä – salaatteja voi jopa grillata

Tarjoa salaattilohkot heti niin, että valelet päälle pähkinä-mausteseosta.

Tarjoa salaattilohkot heti niin, että valelet päälle pähkinä-mausteseosta. (Kuva Laura Riihelä)

Maultaan ja suutuntumaltaan erilaiset salaatit täydentävät toisiaan.

RUOKA Säät ovat suosineet kotimaisten salaattien kasvamista, niiden sesonki alkoi kesäkuun puolivälissä ja jatkuu syyskuun loppuun.

Kuluttajat voivat ostopäätöksillään vaikuttaa siihen, kuinka laajaa salaattivalikoimaa kasvatetaan ja tarjotaan. Kuluttajan edun mukaista olisi saada maultaan, ulkonäöltään ja rapeudeltaan erilaisia salaatteja. Tällä hetkellä varsinkin rapean keräsalaatin kysyntä on ollut varsin heikkoa. Viljely kannattaa vain, jos on riittävästi kysyntää.

Samallekin lautaselle voi yhdistää monenlaisia salaatinlehtiä, jolloin saadaan nautittavuutta ja näyttävyyttä moninkertaisesti. Maultaan ja suutuntumaltaan erilaiset salaatit täydentävät toisiaan.

Salaattien nauttiminen lämpiminä on yleistynyt. Kaikki tukeva- ja rapealehtiset salaatit sopivat grillattaviksi, paistettaviksi pannussa tai paahdettaviksi uunissa. Jäävuorisalaattikin sopii pikaiseen kuumennukseen. Päälle voi valuttaa laadukasta, tuoreyrteillä maustettua öljyä ja lämpimän salaattilohkon voi tarjota vaikkapa paahdettujen pähkinöiden, manteleiden tai siementen kanssa osana ateriaa.

Lämpimillä ilmoilla salaattia halutaan syödä mieluiten kylmänä, raikkaan tuoreena. Kukapa ei pitäisi tutusta välimerellisestä salaatista, jossa jäävuorisalaatti kokoaa yhteen tomaatit, kurkut, vihreän paprikan, punasipulin, oliivit, oreganon ja vuohenjuuston.

Maalaissalaattiin puolestaan voit lisätä amerikansalaatin tueksi kypsennettyjä papuja ja perunoita, keitettyä kananmunaa, ruohosipulia ja avomaan kurkkuja sekä itselle mieleistä salaatinkastiketta. Äskettäin maasta nostettu raikas salaatti ei välttämättä tarvitse muuta kastiketta kuin tilkan laadukasta öljyä tai sitruunanmehua, jotta salaatin mehukkuus ja puhdas maku pääsevät oikeuksiinsa.

Kannattaa itse maistaa ja arvioida vaikkapa oheiset reseptit!

Pähkinäiset salaatinlohkot

1 kerä tiivistä amerikansalaattia
1–2 dl saksan- tai cashewpähkinöitä
1 dl lehtipersiljaa ja/tai minttua
3/4 dl laadukasta oliivi- tai rypsiöljyä (tai sulatettua voita)
1/2 tl suolaa
ripaus mustapippuria myllystä
3 keitettyä kananmunaa
lehtipersiljaa

Paahda ja rouhi pähkinät. Hienonna yrtit. Lisää öljyyn tai voisulaan pähkinärouhe ja mausteet. Kuori ja lohko kananmunat.

Leikkaa salaatti lohkoiksi niin, että ne pysyvät kannastaan kiinni. Jos lohko meinaa hajota, kiinnitä se cocktailtikuilla.

Kuumenna salaattilohkot kevyesti öljytyssä parilassa, paistinpannussa tai kypsennä höyryssä.

Tarjoa salaattilohkot heti niin, että valelet päälle pähkinä-mausteseosta ja lisäät annoksiin kananmunanlohkoja ja lehtipersiljaa.

Anna tehosekoittimen käydä, kunnes juoma on tasaista.
Anna tehosekoittimen käydä, kunnes juoma on tasaista. (Kuva Laura Riihelä)

Vihreä smoothie

1 kotimainen omena
4 kpl manteleita
2 dl omenatäysmehua
1–2 rkl vahvaa tuoretta minttua
lohko rapeaa jäävuorisalaattia (100 g)
2 dl maustamatonta jogurttia (esim. bulgarian)
1 rkl juoksevaa hunajaa

Poista omenasta siemenkota ja paloittele omena kuorineen tehosekoittimen kannuun.

Lisää mantelit, omenamehu ja hienonnettu minttu sekä suikaloitu salaatinlohko. Lisää jogurtti ja hunaja.

Anna tehosekoittimen käydä, kunnes juoma on tasaista. Juomaa tulee noin 7,5 dl.

  • Ohjeet ja kuvausjärjestelyt Pirjo Toikkanen

Lue myös: Avomaan salaattien aika on nyt – maukas kunnianpalautus jäävuorisalaatille

Kommentoi Facebookissa