Avomaan salaattien aika on nyt – maukas kunnianpalautus jäävuorisalaatille

Salaatteja löytyy monenlaisia ja moneen makuun.

Salaatteja löytyy monenlaisia ja moneen makuun. (Kuva Laura Riihelä)

Lähellä kasvanut avomaan jäävuorisalaatti on aivan eri juttu kuin buffettien talvitarjonta.

RUOKA Kotimaiset avomaan salaatit ovat nyt parhaimmillaan. Säät ovat suosineet salaattien kasvamista. Sesonki alkoi kesäkuun puolivälissä ja jatkuu syyskuun loppuun.

Salaatteja saadaan myös avomaalta, vaikka tutummiksi ovat tulleet kasvihuoneiden ruukkusalaatit. Ammattiviljelijät kasvattavat salaatteja avomaalla myyntiin jaksoittain. Nämä salaatit ovat kooltaan muhkeita ja maultaan aromikkaita.

Rapealla keräsalaatilla on monta nimeä: jäävuorisalaatti ja amerikansalaatti lienevät ne tutuimmat. Tämä salaatti on kokenut viime aikoina lähes vastaavan maineenmenetyksen kuin kiinankaali aikoinaan. Tuontituotteena, valmiiksi pilkottuna, kuljetusten ja käsittelyiden takia mauttomana amerikansalaattia tarjotaan isoissa noutopöydissä ja pikaruokapaikoissa kautta Suomen ja kautta koko talven niin, että siihen on kyllästytty.

Nyt kuitenkin kannattaa huomata, että kesäkuun lopusta aina myöhäiseen syksyyn saakka saamme kotimaassa tuotettua, lähellä kasvanutta avomaan jäävuorisalaattia, joka on aivan eri juttu kuin buffettien talvitarjonta. Suomen valoisa kesä kasvattaa aromikkaat salaatit avomaalla. Tämän hetken rapea keräsalaatti on mehukasta, makeaa ja raikasta.

Kannattaa itse maistaa ja arvioida vaikkapa oheinen resepti!

Paahda siemenet ja ripauta ne päälle, lisää yrtinlehtiä ja punajuuri-vuohenjuustosalaatti on valmis.
Paahda siemenet ja ripauta ne päälle, lisää yrtinlehtiä ja punajuuri-vuohenjuustosalaatti on valmis. (Kuva Laura Riihelä)

Punajuuri-vuohenjuustosalaatti

3 pientä punajuurta
2 rkl rypsiöljyä
1/4 tl suolaa
mustapippuria myllystä
tuoretta timjamia
1–2 dl kypsiä, tummia linssejä
1 kerä jäävuorisalaattia
1 kerä pehmeälehtistä salaattia (esim. lollo rosso, tammenlehvä)
100 g vuohenjuustoa (chevre-kiekkoa)
1/2 dl kurpitsan- tai auringonkukansiemeniä
tuoretta timjamia

Kastike

4 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
2 rkl tummaa balsamicoa
1/4 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria

Pese ja lohko punajuuret. Pyöräytä öljyssä leivinpaperin päällä pellillä. Mausta. Paahda 200-asteisessa uunissa juuresten koon mukaan 20–30 minuuttia.

Huuhtele ja valuta linssit. Huuhtele ja kuivaa salaattien lehdet. Paloittele salaatinlehdet tarjoiluvadille. Käytä mielellään rapeaa ja pehmeää, vihreää ja punertavaa, mietoa ja voimakasta salaattia.

Lisää punajuurilohkot ja linssit. Murenna päälle vuohenjuustoa. Sekoita kastike ja valele salaattiin. Paahda siemenet ja ripauta päälle. Lisää yrtinlehtiä.

  • Ohjeet ja kuvausjärjestelyt Pirjo Toikkanen

Lue myös: Kala kypsyy nopeasti grillissä – maistuisivatko grillatut muikut tai lohi annospaloina?

Kommentoi Facebookissa