Samppalinna säästyi sittenkin – vakuutusyhtiö luopui pääkonttorilleen havittelemastaan tontista

Samppalinnan Kesäteatteri vanhoine tuulimyllyineen uhkasi jäädä pahasti pussiin tonttikauppojen johdosta.

Samppalinnan Kesäteatteri vanhoine tuulimyllyineen uhkasi jäädä pahasti pussiin tonttikauppojen johdosta. (Kuva Turun kaupunki)

Veritas luopuu Turun kaupungille osoitetusta tonttianomuksestaan Paavo Nurmen puistotie 3:ssa.

KAAVOITUS Turussa pääkonttoriaan pitävä Veritas Eläkevakuutus on yksi vanhimmista toiminnassa olevista vakuutusyhtiöistä Suomessa. Yhtiön nykyinen pääkonttori ei kuitenkaan enää vastannut tämän päivän tarpeita, joten Veritas etsi paikkaa uusille toimitiloille.

Veritas teki 1.2.2018 anomuksen kaupungille osoitteessa Paavo Nurmen puistokatu 3 sijaitsevan tontin ostamiseksi. Tontille oli tarkoitus rakentaa 3 500 neliön suuruiset uudet toimitilat. Tontin oston edellytyksenä oli vuodelta 1934 peräisin olevan kaavan muuttaminen käyttötarkoitusmerkinnän osalta.

Ongelmia syntyi, kun uusi rakennus olisi haitannut merkittävästi Samppalinnan Kesäteatteria. Tontin kautta oli kulku kesäteatteriin, ja teatteri on puolestaan toiminut jo 60 vuoden ajan. Se palvelee vuosittain noin 40 000 teatterivierasta.

Esisopimuksen solmiminen jätettiinkin pöydälle Turun kaupunkikehitysjaostossa, ja paikan päällä suoritettiin katselmus. Myös kesäteatteri tukijoineen tarjoutui ostamaan tontin. Päivän Lehti kirjoitti asiasta tässä.

– Tarkoituksenamme on ollut normaalin kaavoitusprosessin avulla sovittaa rakentaminen ja rakennus ympäristöönsä huomioiden mahdollisimman hyvin naapurien toivomukset ja ympäristön vaatimukset. Olemme näin halunneet varmistaa, että pystymme toteuttamaan hankkeen tarvittavan nopealla aikataululla, yhtiön toimitusjohtaja Carl Pettersson sanoo.

Ratkaisua ongelmaan ei kuitenkaan löytynyt, ja Veritas päätti vetäytyä hankkeesta. Näin poliitikot eivät joutuneet tekemään vaikeaa päätöstä.

– Anomuksemme käsittely ja sen ympärillä käyty vilkas keskustelu antaa aihetta olettaa, että kaavamuutoksen aikaansaamiseen ja sen aikatauluun liittyy epävarmuustekijöitä.

Veritaksen toimitusjohtaja Carl Pettersson sanoo, että uusien toimitilojen tarve on edelleen ajankohtainen, joten yhtiö hakee nyt toisenlaista ratkaisua toimitilahankkeelle. Turun kaupunki on sitoutunut jatkamaan Veritaksen kanssa yhteistyötä toimitilahankkeen varmistamiseksi.

Yhteisenä tavoitteena on löytää Veritaksen pääkonttorille yhtiön tarpeita vastaava mahdollisimman toteuttamiskelpoinen ratkaisu Turun kaupungin alueelta.

– Kaupunki tulee tukemaan tarvittaessa omalta osaltaan Veritaksen pääkonttorin tilaratkaisun syntymistä, jotta yhtiö kykenee etenemään hankkeessaan mahdollisimman joustavasti, toteaa apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.

Kommentoi Facebookissa