Huumorimies Unto Monosena – Simo Frangén pääsee lopulta loistamaan säveltäjämestarin roolissa

Simo Frangén näyttelee Esakallion kesäteatterissa Somerolla säveltäjälegenda Unto Monosen roolin.

Simo Frangén näyttelee Esakallion kesäteatterissa Somerolla säveltäjälegenda Unto Monosen roolin. (Kuva Esakallio)

Simo Frangénin unelma on toteutumassa Esakallion kesäteatterissa Somerolla, Monosen kotikylässä.

KESÄTEATTERI Unto Monosesta kertova näytelmä Herra Satumaa ja laulava taksikuski piti esittää jo viime kesänä. Sitten korona pysäytti lähes kaiken, ja esitys pantiin jäihin. Nyt Varsinais-Suomen AVI on näyttänyt vihreää valoa. Näytelmää saa esittää ilman yleisömäärää koskevia rajoituksia.

– Kun AVI teki päätöksensä, työryhmämme repesi riemuun. Se tarkoittaa sitä, että näytelmää on mahdollista esittää taloudellisesti kannattavasti. Tosin se edellyttää sitä, että joku tulee tätä katsomaankin, Simo Frangén tuumii.

Simo Frangénin naama ei ole liikoja kulunut näyttämöllä. Rooli on hänelle ensimmäinen.

– Oli hämmentävä hetki, kun minulle tuli pyyntö tulla näyttelemään Unto Monosta. Olen esiintynyt paljon livenä, televisiossa ja radiossa, mutta olen aina esittänyt omia tai Alivaltiosihteerin tekstejä.

Juttuvinkki: Simo Frangénin oli määrä esittää säveltäjä Unto Monosta – ”Tämä olisi ollut ensimmäinen teatteriroolini”

Simo mietti tarjousta yön yli.

– Esitin itselleni kaksi kysymystä. Olenko minä näyttelijä?  Vastaus: En ole. Oliko Unto Mononen näyttelijä? Ei ollut. Johtopäätös: Olemme siis Unton kanssa samasta puusta veistettyjä, joten minä sovin loistavasti esittämään häntä.

Suostuessaan rooliin Frangén ei tajunnut, että päärooliin kuuluu hirvittävä määrä repliikkejä. Niiden opettelussa on ollut oma hommansa. Mutta pikkuhiljaa homma on loksahtanut kohdalleen.

– Se on eri asia, miten käy ensi-illassa. Silloin varmaan unohdan kaiken, mutta luotan siihen, että esiintymisrutiinini ansiosta keksin aina jotain sanottavaa. Siinä voi ohjaaja olla ihmeissään, että mitä tuo Unto taas höpöttää.

Somero tunnetaan niin Unto Monosen kuin Rauli ”Badding” Somerjoen kotipaikkana, kioskilla teatterin tekijäryhmä.
Somero tunnetaan niin Unto Monosen kuin Rauli ”Badding” Somerjoen kotipaikkana, kioskilla teatterin tekijäryhmä. (Kuva Esakallio)

Satumaan ja monen muun tangoklassikon säveltäjä Unto Mononen (1930–1968) oli traaginen hahmo. Alkoholi oli hänelle ongelma. Mononen kuoli asetta käsitellessään. Vieläkin väitellään siitä, oliko kohtalokas laukaus vahinko, vai oliko kyseessä itsemurha.

– Minulta on kysytty, miten voin mennä Unton rooliin, kun itse olen aina niin positiivinen henkilö. Untossa oli vahva traaginen puoli. Onneksi kyseessä on kesäteatteri, joten traagisuutta ei ole painotettu kovin paljon.

– Toki se tulee ilmi, että Untossa oli kaksi puolta: välillä selvä, välillä humalassa. Näitä molempia olotiloja olen itsekin harjoitellut. Olen niissä kokemusasiantuntija, joten niihin tiloihin on helppo samaistua, Frangén sanoo.

Näytelmän ensi-ilta on 4. heinäkuuta. Sitä saatiin odotella vuosi. Turhauttiko?

– Toukokuun treeneissä oli joskus motivaatio-ongelma, että miksi harjoittelen näin paljon, kun ei voi tietää toteutuuko vai ei. Hienoa, että näin vanhempana herrasmiehenä voin kokeilla tällaistakin uraa. Saa nähdä mihin tässä vielä innostun. Ehkä teen seuraavaksi palindromioopperan, Simo Frangén visioi.

Lue myös: Satumaa soi kaihoisasti suomalaisessa suviyössä – Unto Monosen klassikko on kaikkien aikojen tango

Kommentoi Facebookissa