Simo Frangénin oli määrä esittää säveltäjä Unto Monosta – ”Tämä olisi ollut ensimmäinen teatteriroolini”

Simo Frangénin kalenteriin tuli kaksi kuukautta tyhjää ja mies odottaa terassien avautumista. – Otan korkojen kanssa takaisin kevätkaudella menetetyt iloiset kapakkahetket, Simo Frangén sanoo.

Simo Frangénin kalenteriin tuli kaksi kuukautta tyhjää ja mies odottaa terassien avautumista. – Otan korkojen kanssa takaisin kevätkaudella menetetyt iloiset kapakkahetket, maisteri sanoo. (Kuva AOP)

Maisteri Simo Frangénin näyttelijän ura koki kolauksen ennen kuin se oli alkanutkaan.

TEATTERI Simo Frangénin oli määrä näytellä Somerolla legendaarista säveltäjä Unto Monosta, jonka tunnetuimpia teoksia on Satumaa-tango. Tulevan kesän osalta esitykset on peruttu.

– Harmittaa, koska olin tätä erittäin innokkaasti odottanut. Kaikki jutut, joihin lähden mukaan ovat minulle tärkeitä, mutta tässä oli vielä ekstralataus, koska tämä olisi ollut ensimmäinen teatteriroolini – ja vielä pääosassa Unto Monosena, Simo Frangén sanoo.

Monet muutkin tapahtumat Suomen kesässä on peruttu. Someron Herra Satumaa ja laulava taksikuski olisi saanut ensi-iltansa kesäkuun lopussa. Noihin aikoihin jotkin yleisötapahtumat ovat ehkä jo sallittuja. Kaikki oli kuitenkin epävarmaa, eikä näytelmän harjoituksiakaan käynnistetty täysillä kierroksilla.

– Ehdimme tehdä vain yhden lukuharjoituksen porukalla ja sekin tapahtui etänä. On kummallinen kokemus näytellä niin, että muut näyttelijät ovat muutaman sadan kilometrin etäisyydellä. Ainakin turvavälit olivat kunnossa.

Simo Frangénin kalenteriin tuli kaksi kuukautta tyhjää. Edessä näyttää olevan urheilullinen kesä.

– Meillä olisi ollut kesäkuussa intensiivinen harjoittelujakso ja sitten heinäkuussa näytöksiä, joten kaksi kuukautta siinä vapautui. Onneksi ehdin sitten olemaan enemmän poikani Fransin, 14, kanssa. Eiköhän me pelata sulkapalloa, tennistä ja pöytätennistä koko kesä.

Fransin äiti on Frangénin entinen avopuoliso Rosa Meriläinen.

– Ja niinä aikoina kun Frans on Helsingissä äitinsä kanssa, menen tutkimaan ovatko terassit auenneet. Ja jos ovat, niin istahdan niille ohimennen viikoksi yhteen menoon ja otan korkojen kanssa takaisin kevätkaudella menetetyt iloiset kapakkahetket.

Oman käden kautta kuollut Unto Mononen ehti tehdä monia kuolemattomia tangoja.
Oman käden kautta kuollut Unto Mononen ehti tehdä monia kuolemattomia tangoja. (Kuva Anna-Mari Aura)

Herra Satumaa ja laulava taksikuski -näytelmään oli Frangénin lisäksi kiinnitetty muun muassa näyttelijä Pertti Koivula sekä tangomarkkinoilta tuttu Suvi Karjula. Uusi yritys on tarkoitus tehdä kesällä 2021.

Joudut sitten uuteen rooliin, eli näyttelemään vuotta vanhempaa Unto Monosta?

– Unto Mononen kuoli vuonna 1968, joten hän ei tuosta enää vanhene. Itse sen sijaan vanhenen ensi kesään mennessä yhdellä vuodella, mutta sehän vain parantaa laatua. Samalla tavalla kuin vanhempi konstaapeli on korkeampiarvoinen kuin nuorempi konstaapeli, niin myös vanhempi maisteri on kehittyneempi versio nuoremmasta maisterista, Simo Frangén muotoilee.

Unto Mononen oli Someron oma poika, kuten myös M. A. Numminen ja Rauli Badding Somerjoki. Numminen toimi jopa Monosen tangoyhtyeen rumpalina. Myös nämä musiikkimiehet ovat näytelmän hahmoina.

Aloitteleva näyttelijä Simo Frangén on profiloitunut humoristina. Hänen esittämänsä Unto Mononen taas oli pitkälti traaginen hahmo. Elämä oli rempallaan alkoholin ja sotkuisten naisasioiden takia.

Säveltäjä Unto Mononen kuoli pistoolin laukaukseen vain 38-vuotiaana. Vieläkin kiistellään siitä, oliko kyseessä asetta käsiteltäessä tapahtunut vahinko vaiko itsemurha. Lopullista totuutta asiaan ei ehkä saada koskaan.

Lue myös: Satumaa soi kaihoisasti suomalaisessa suviyössä – Unto Monosen klassikko on kaikkien aikojen tango

Kommentoi Facebookissa