Sankarikoirat pelastivat ihmishenkiä – sairauskohtauksista, tulipaloista, häkämyrkytyksiltä ja hukkumisilta

Kooikerhondje Masi on yksi 18 sankarikoirasta, jotka palkitaan ihmishenkien pelastamisesta. Masi auttoi omistajaansa sairaskohtauksen sattuessa.

Kooikerhondje Masi on yksi 18 sankarikoirasta, jotka palkitaan ihmishenkien pelastamisesta. Masi auttoi omistajaansa sairaskohtauksen sattuessa. (Kuva Kennelliitto)

Kennelliitto palkitsee tänä vuonna 18 sankarikoiraa ihmishenkien pelastamisesta.

SANKARIKOIRAT Kennelliitto myöntää vuonna 2017 Sankarikoiran arvon 18 koiralle, lisäksi 21 koiraa saa kunniamaininnan tekemästään urotyöstä. Sankarikoiran arvon voi saada koira, joka on vaikuttanut merkittävästi siihen, että yksi tai useampi ihmishenki on pelastunut.

Kennelliitto palkitsee Sankarikoirat Koiramessut-tapahtumassa joulukuussa Helsingissä. Sankarikoirat palkitsevat Helsingin apulaispormestari Pia Pakarinen ja Kennelliiton valtuuston puheenjohtaja Eeva Anttinen.

– Te ootte sankarikoiria melkein jokainen… Näin voisi sanoa melkein kaikista koirista, jotka tuovat perheenjäseninä iloa ja toveruutta niin nuorille kuin vanhoille ihmisillekin, toteaa Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen.

Kennelliiton hallitus otti käyttöön Sankarikoira-arvonimen ensimmäisen kerran vuonna 1997. Eniten Sankarikoiran arvoja on tänä vuonna myönnetty koirille, jotka löysivät apua tarvitsevan ihmisen.

Koirat myös pelastivat ihmishenkiä varoittamalla sairaskohtauksista ja hengenvaarallisista tilanteista kuten tulipalosta tai häkämyrkytyksestä. Ne myös itsensä uhraten puolustivat ihmisiä muun muassa käärmeeltä ja hirveltä sekä auttoivat pelastamaan ihmisiä hukkumiselta.

Seuraavassa viisi Sankarikoira-tarinaa.

Kooikerhondje Masi auttoi omistajaansa sairaskohtauksen sattuessa. Masin omistaja sai aivoinfarktin eräänä yönä. Hän oli yksin kotona miehensä ollessa työmatkalla. Keskellä yötä omistaja tipahti makuuhuoneen lattialle kykenemättä liikkumaan, huoneessa oli vain perheen toinen koira Masi. Omistaja ei tiedostanut tilanteen vakavuutta, hän tunsi vastustamatonta halua jäädä nukkumaan makuuhuoneen lattialle ja kokeilla liikkumista uudelleen aamulla.

Hän ehti hädin tuskin sulkea silmänsä, kun Masi pomppasi pediltään ja raapi, vinkui ja tökki häntä kuonolla. Koiran reaktiosta omistaja sai voimia pysytellä hereillä ja kieriä puhelimen luo. Hän sai kiinni laturin johdosta oikealla kädellään, joka ei ollut täysin halvaantunut ja veti puhelimen lattialle soittaakseen apua. Masin vaistot ja sinnikkyys pelastivat hänet.

Welsh corgi cardigan Myly löysi kaatuneen naisen pellolta
Welsh corgi cardigan Myly löysi kaatuneen naisen pellolta. (Kuva Kennelliitto)

Welsh corgi cardigan Myly löysi kaatuneen naisen. Myly oli omistajansa äidillä hoidossa, päivälenkillä koiran katse kiinnittyi kohti korkeakasvuista pientä peltoa. Myly pysähtyi ja alkoi vetää pellon suuntaan haukkuen. Pellolta kuului hiljainen ääni pyytäen apua.

Nainen oli kaatunut, eikä päässyt enää omin avuin ylös. Hän kuuli koiran haukunnan, jonka ansiosta tiesi, että ihmisiä täytyy olla lähellä. Oman arvionsa mukaan hän oli maannut pellolla ainakin tunnin ilman puhelinta. Mylyn ulkoiluttaja ryntäsi hakemaan naapurustosta apua, ja Mylyn ansiosta nainen pelastui.

Yorkshirenterrieri Yaya puolusti perhettään käärmeeltä, pelastaen omistajansa ja perheen pienen lapsen.
Yorkshirenterrieri Yaya puolusti perhettään käärmeeltä, pelastaen omistajansa ja perheen pienen lapsen. (Kuva Kennelliitto)

Yorkshirenterrieri Yaya kuoli puolustaessaan perhettään käärmeeltä. Yayan omistaja oli taputtelemassa hiekkakakkuja oman sekä naapurin lapsen kanssa, kun hän havahtui yllättäen sihinään. Hän alkoi tutkia viereistä lelulaatikkoa ja löysi käärmeen.

Samalla jo mummon ikään ehtinyt Yaya hyökkäsi, ottaen käärmeen osumat itseensä. Yaya kuljetettiin välittömästi päivystävälle eläinklinikalle, mutta mitään ei ollut tehtävissä. Yaya pelasti rohkeudellaan omistajansa ja perheen pienen lapsen, jotka molemmat olivat iskuetäisyydellä.

Newfoundlandinkoira Swabby pelasti isäntäväkensä häkämyrkytykseltä.
Newfoundlandinkoira Swabby pelasti isäntäväkensä häkämyrkytykseltä. (Kuva Kennelliitto)

Newfoundlandinkoira Swabby pelasti isäntäväkensä häkämyrkytykseltä. Swabbyn isäntäväki veneilee paljon kahden koiransa kanssa. Kuumana kesäpäivänä he lähtivät veneelleen Marylandissa, Yhdysvalloissa. Koirat olivat emäntänsä kanssa alahytissä nauttien hytin viileästä ilmastoinnista ja ottivat torkut. Isäntä alkoi katsoa televisiota. Hän oli nukahtamaisillaan, kun nuorempi koira, tuolloin vasta 11 kuukautta vanha Swabby tuli ylös ja päästi itkunomaisen valituksen. Tämän jälkeen Swabby lyhistyi isäntänsä jalkoihin.

Isäntä riensi huutamaan vaimoaan apuun alahytistä, vain havaitakseen tämän makaavan lattialla. Mies raahasi vaimonsa ja koiransa ulos. Toinen koira pääsi vielä omin jaloin ulos, kun sitä kutsuttiin. Veneeseen oli päässyt vuotamaan hiilimonoksidia. Vaikka isäntä oli yläkannella, oli häkä silti alkanut jo vaikuttamaan häneenkin. Swabbyn ansiosta isäntä pystyi kutsumaan ajoissa ambulanssin. Pariskunnalla todettiin häkämyrkytys, myös koirat pääsivät ajoissa hoitoon ja ne selvisivät tapahtuneesta.

Myös tiibetinspanieli Nuppu reagoi omistajansa sairaskohtaukseen.
Myös tiibetinspanieli Nuppu reagoi omistajansa sairaskohtaukseen. (Kuva Kennelliitto)

Tiibetinspanieli Nuppu reagoi sairaskohtaukseen. Nupun omistajan puoliso sairastaa ykköstyypin diabetesta ja eräänä kesäyönä hän heräsi erittäin matalan verensokerin tuntemuksiin. Hän nousi sängystä ja lähti keittiöön syömään verensokerin nostamiseksi. Verensokeri oli kuitenkin jo niin alhaalla, että hän menetti tajuntansa olohuoneen sohvalle.

Nuppu huomasi tilanteen ja lähti herättämään omistajaansa. Omistaja heräsi Nupun haukkumiseen ja löysi puolisonsa olohuoneen sohvalta tiedottomana. Omistaja soitti välittömästi ambulanssin. Ensiavun antamisen jälkeen ambulanssihenkilökunta totesi Nupun hyvin todennäköisesti pelastaneen omistajan puolison hengen.

Tässä ovat Sankarikoirat

Sankarikoiran arvon saavat tänä vuonna saksanpaimenkoira Riesa, novascotiannoutaja Sissi, monirotuinen Tico, karjalankarhukoira Aaba, leonberginkoira Manta, labradorinnoutaja Otto, belgianpaimenkoira Kössi, novascotiannoutaja Säde, jämtlanninpystykorva Kuuno, tiibetinspanieli Nuppu, welsh corgi cardigan Myly, Papillon Juuso, barbet Valka, yorkshirenterrieri Yaya, newfoundlandinkoira Swabby, norfolkinterrieri Weikko, kooikerhondje Masi ja cairnterrieri Tyyne.

Kunniamaininnalla palkitaan rottweiler Roope, rottweiler Romu, havannankoira Wili, siperianhusky Rhaegal,valkoinenpaimenkoira Roope, leonberginkoira Fanto,saksanpystykorva mittelspitz Piki,saksanpaimenkoira Siiri,brasilianterrieri Amigo,suursnautseri Cara,dalmatiankoira Pipsa,valkoinenpaimenkoira Tara, englanninkääppiöterrieri Batman,prahanrottakoira Risto, rottweiler Inka, kääpiövillakoira Touho, jakutianlaika Luca, rottweiler Elli, suomenlapinkoira Aida, espanjanvesikoira Juju ja parsonrussellinterrieri Ada.

Kommentoi Facebookissa