Satelliittilähettimellä varustettu kiljuhanhi havaittiin matkalla etelään – metsästäjien kannattaa olla tarkkana

Lähetinhanhi Blue paikannettiin parvessa syyskuussa.

Lähetinhanhi Blue paikannettiin parvessa syyskuussa. (Kuva Ingar Öien)

Osa kiljuhanhista tekee syysmuuttoa poikkeuksellisesti Suomen kautta.

LUONTO Satelliittilähettimellä varustettu kiljuhanhi on havaittu Rovaniemellä. Kiljuhanhi on Pohjoismaiden uhanalaisin pesimälintu. Metsästäjien kannattaa olla lähipäivinä erityisen tarkkoja ja pidättäytyä metsästyksestä hämärän laskeuduttua.

Suurin osa Pohjoismaiden uhanalaisimman pesimälinnun kiljuhanhen kannasta kerääntyy syksyisin Porsanginvuonolle Pohjois-Norjaan. Satelliittilähettimellä varustetut yksilöt ovat aikaisempina syksyinä muuttaneet Pohjois-Norjasta Luoteis-Venäjälle Kaninin niemimaalle ja sieltä Itä-Karjalan kautta kohti Unkaria ja Kreikan talvehtimisalueita.

Tänä vuonna osa kiljuhanhista tekee syysmuuttoa Suomen kautta. Tiistaina satelliittilähettimellä varustettu kiljuhanhikoiras Blue paikantui Rovaniemen Vikajärvelle, missä se lensi etelää kohti. Hanhella on puoliso ja kolme poikasta. Se liikkuu todennäköisesti yli 80 kiljuhanhen parven joukossa.

Kiljuhanhet saattavat jatkaa matkaansa Suomen yli päivän aikana. Etelämpänä vallitsevan lounais-länsituulen takia on myös mahdollista, että ne jäävät lepäilemään ja jatkavat muuttoa myöhemmin. Lähipäivinä onkin harvinainen tilaisuus nähdä muuttavia villejä kiljuhanhia syksyllä Suomessa. Niitä nähdään yleensä Suomessa vain toukokuussa Perämeren rannikon levähdyspakoilla.

Kiljuhanhityöryhmän puheenjohtaja Petri Lampila on iloinen, että Suomessa on voimassa metsähanhen rauhoitus, joka suojaa myös muita lajeja. Lampila kehottaa metsästäjiä olemaan ainakin lähipäivinä erityisen tarkkoja ja pidättäytymään metsästämisestä hämärällä.

Pohjoismaiden kiljuhanhikanta oli pienimmillään alle 20 paria, mutta kanta viime vuosina kasvanut noin 40 pariin. Tänä vuonna pesimätulos oli kohtuullinen, kun ainakin 12 poikuetta syntyi. Kiljuhanhi on kuitenkin edelleen uhanalainen sekä Pohjoismaissa että maailmanlaajuisesti.

Lue myös: Pesimälintulaskennat paljastivat – metsäkanalintuja ja metsätiaisia vähän

Kommentoi Facebookissa