Satoja miljoonia käyttävän ilmastorahaston toimintamallia valmistellaan – ”Vähähiiliseen talouteen siirtymiseksi tarvitaan panostuksia”

– Suomen tulee olla hiilineutraali vuonna 2035, eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen korostaa.

– Suomen tulee olla hiilineutraali vuonna 2035, eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen korostaa. (Kuva Lauri Heikkinen/ Valtioneuvoston kanslia)

Hallituksen perustaman ilmastorahaston toiminta keskittyy ilmastonmuutoksen torjumiseen.

ILMASTORAHASTO Valtioneuvoston kanslia on asettanut ministeriöiden välisen virkamiestyöryhmän suunnittelemaan Valtion kehitysyhtiö Vake Oy:n pohjalta rakennettavan ilmastorahaston toimintamallia.

Vakella on taseessaan noin 2,3 miljardia euroa pääomaa, jotka muodostuvat valtio-omistajalta siirretyistä omistuksista Nesteestä, Posti Groupista, Altiasta, Vaposta ja Nordic Morningista. Myöhemmin siirtyvät omistukset Kemijoki Oy:stä ja Arctiasta.

Pääministeri Sanna Marin on ilmoittanut, että perustettavan ilmastorahaston on mahdollista käyttää satoja miljoonia euroja tämän hallituskauden aikana. Ilmastorahaston toiminta keskittyy ilmastonmuutoksen torjumiseen, digitalisaation edistämiseen ja teollisuuden vähähiilisyyden vauhdittamiseen.

– Suomen tulee olla hiilineutraali vuonna 2035. Vähähiiliseen talouteen siirtymiseksi tarvitaan riittäviä panostuksia esimerkiksi kiertotalouden, puhtaan teknologian ratkaisujen ja energiatehokkuuden kehittämiseksi, eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen sanoo.

Ministeri Tuppurainen korostaa, että tulevaisuudessa Suomi tunnetaan edelläkävijänä, jossa digitalisaation ja teknologisen kehityksen luomia mahdollisuuksia kehitetään ja otetaan käyttöön yli hallinto- ja toimialarajojen. Kunnianhimoiset ilmasto- ja digitalisaatiotavoitteet tukevat hallituksen mukaan toisiaan monelta osin.

Työryhmän tehtävä on selvittää vaihtoehtoja ilmastorahaston perustamiseksi sekä valmistella ilmastorahaston toimintamalli siten, että päällekkäisyydet vältetään jo olemassa olevien toimijoiden kanssa sekä katsotaan, mitkä rahoitus- ja toimintatavat sopivat parhaiten edellä mainittuihin tavoitteisiin.

Työryhmän puheenjohtajana toimii valtioneuvoston kanslian osastopäällikkö Kimmo Viertola. Työryhmän toimikausi päättyy 1.4.2020. Hallitus esittelee ilmastorahastoa tarkemmin keväällä kehysriihessä eli budjettikokouksessa.

Lue myös: Sanna Marinin hallitus perustaa ilmastorahaston – ”On mahdollista käyttää satoja miljoonia euroja”

Kommentoi Facebookissa