Sanna Marinin hallitus perustaa ilmastorahaston – ”On mahdollista käyttää satoja miljoonia euroja”

– Ilmastonmuutos on ihmiskunnan suurin uhka. Ilmastonmuutoksen torjuminen sen sijaan on Suomelle mahdollisuus, pääministeri Sanna Marin vakuuttaa.

– Ilmastonmuutos on ihmiskunnan suurin uhka. Ilmastonmuutoksen torjuminen sen sijaan on Suomelle mahdollisuus, pääministeri Sanna Marin vakuuttaa. (Kuva Lauri Heikkinen/ Valtioneuvoston kanslia)

Hallitus ja hallituspuolueiden eduskuntaryhmät kokoontuivat ilmastokokoukseen Vuosaareen.

ILMASTOKOKOUS Hallitus on julkistanut Helsingissä Vuosaaressa pidetyssä ilmastokokouksessaan tiekartan, joka määrittelee ilmastotoimien valmistelun aikataulun ja tavoitteet sekä linjaa uusista hiilineutraaliutta tukevista toimista. Oikeudenmukainen siirtymä hiilineutraaliin yhteiskuntaan -kokouksessa koolla olivat hallitus ja hallituspuolueiden eduskuntaryhmät.

Pääministeri Sanna Marinin hallituksen tavoitteena on nostaa Suomi maailman ensimmäiseksi hiilineutraaliksi hyvinvointiyhteiskunnaksi vuoteen 2035 mennessä. Ilmastokokouksessa julkistettiin hallituspuolueiden yhteinen Reilulla siirtymällä kohti hiilineutraalia Suomea -tiekartta, joka vie hallituksen mukaan Suomen polulle kohti hiilineutraaliustavoitetta sosiaalisesti ja alueellisesti oikeudenmukaisella tavalla.

– Ilmastonmuutos on ihmiskunnan suurin uhka. Ilmastonmuutoksen torjuminen sen sijaan on Suomelle mahdollisuus luoda elinvoimaisuutta, kasvua, työllisyyttä ja hyvinvointia. Siirtymä hiilineutraaliin yhteiskuntaan tehdään sosiaalisesti ja alueellisesti oikeudenmukaisella tavalla, pääministeri Sanna Marin sanoo.

Ilmastopaneelin arvion mukaan ilmastotavoitteen saavuttamiseksi päästöjä on vähennettävä noin 35 miljoonaa hiilidioksiditonnia. Hallitus tavoittelee ilmastotyöllään 17–24,6 Mt päästövähennyksiä jo käynnissä olevien 16 Mt päästövähennysten lisäksi. Hallituksen tavoitteena on, että Suomen nettonielu kasvaa.

Ilmastokokouksessa julkistettiin hallituspuolueiden yhteinen Reilulla siirtymällä kohti hiilineutraalia Suomea -tiekartta.
Ilmastokokouksessa julkistettiin hallituspuolueiden yhteinen Reilulla siirtymällä kohti hiilineutraalia Suomea -tiekartta. (Kuva Lauri Heikkinen/ Valtioneuvoston kanslia)

Puhtaiden investointien vauhdittamiseksi hallitus on muun muassa päättänyt alentaa teollisuuden sähköveron EU:n minimiin sekä poistaa energiaveron palautusjärjestelmän asteittain 2021 alkaen ja tehdä muutoksia lämmityspolttoaineiden verotukseen.

– Ratkaisu tukee teollisuuden sähköistymistä ja luo ennustettavuutta yrityksille. Ennustettavuus on tärkeää, jotta yritykset uskaltavat investoida Suomeen. Ilmastotyö voi vahvistaa teollisuuden kilpailukykyä, avata vientimarkkinoita ja tuoda työtä koko Suomeen, valtiovarainministeri Katri Kulmuni korostaa.

Hallitus perustaa ilmastorahaston, jonka pohjana on Valtion kehitysyhtiö VAKE. VAKE:n pääoman suuruus on yli 2 miljardia euroa. Tämän hallituskauden aikana ilmastorahaston on mahdollista käyttää satoja miljoonia euroja.

Rahasto keskittyy ilmastonmuutoksen torjuntaan, digitalisaation edistämiseen sekä teollisuuden vähähiilisyyden vauhdittamiseen. Vähähiiliseen talouteen siirtymiseksi tarvitaan hallituksen mukaan riittäviä panostuksia esimerkiksi kiertotalouden, puhtaan teknologian ratkaisujen sekä energiatehokkuuden kehittämiseksi.

Lue myös: Vihreälle ilmastorahastolle valtiolta 100 miljoonaa euroa – ”Suomi kantaa globaalin vastuunsa”

Kommentoi Facebookissa