Vihreälle ilmastorahastolle valtiolta 100 miljoonaa euroa – ”Suomi kantaa globaalin vastuunsa”

– Voimme edelleen hillitä ilmastonmuutosta, mutta aikaa ei ole enää hukattavaksi, ministeri Ville Skinnari sanoo.

– Voimme edelleen hillitä ilmastonmuutosta, mutta aikaa ei ole enää hukattavaksi, ministeri Ville Skinnari sanoo. (Kuva Laura Kotila/ Valtioneuvoston kanslia)

Green Climate Fund tukee kehitysmaiden vähähiilistä ja ilmastokestävää kehitystä.

ILMASTONMUUTOS Suomi aikoo tukea Vihreää ilmastorahastoa 100 miljoonalla eurolla vuosina 2020–2023. Aikomus tuotiin julki Pariisissa rahaston ensimmäisen virallisen lisärahoituskierroksen yhteydessä. Vihreä ilmastorahasto – Green Climate Fund – on Pariisin ilmastosopimuksen alainen rahasto, joka tukee kehitysmaiden vähähiilistä ja ilmastokestävää kehitystä.

Suomen lupaama tuki vastaa 25 prosentin kasvua vuosien 2015–2019 Initial Resource Mobilization -ajanjaksoon eli niin sanottuun IRM-kauteen, jolloin Suomi tuki rahastoa 80 miljoonalla eurolla. Ulkoministeriön mukaan lupaus vastaa hallitusohjelman kirjaukseen, jonka mukaan Suomi lisää ilmastorahoitusta osana kehitysrahoitusta ottaen huomioon osuutensa Pariisin ilmastorahoitusvastuusta.

– Suomi kantaa globaalin vastuunsa taistelussa ilmastonmuutosta vastaan ja haluaa tukea etenkin haavoittuvimpia ja vähiten kehittyneitä maita näiden ilmastotoimissa, toteaa kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.

Suomi on lisärahoitusneuvotteluissa ajanut muun muassa tasa-arvonäkökulman ja tulosohjauksen vahvistamista sekä yksityissektorin aktivoimista ilmastotyöhön. Rahaston kautta on mahdollisuus tukea kunnianhimoisempia ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja siihen sopeutumiseksi kehitysmaissa sekä samalla viedä eteenpäin uusia toimintatapoja.

– Vihreällä ilmastorahastolla on tärkeä rooli Pariisin ilmastosopimuksen alaisena rahastona. Voimme edelleen hillitä ilmastonmuutosta, mutta aikaa ei ole enää hukattavaksi, ministeri Skinnari sanoo.

Yhteensä 27 maata lupasi GCF-ilmastorahastolle tukea seuraavalle nelivuotiskaudelle kaikkiaan 9,8 miljardia dollaria.

Lue myös: Antti Rinne ja Emmanuel Macron vakuuttavat – ”Ilmastopolitiikassa EU:n on otettava globaali johtajuus”

Kommentoi Facebookissa