Maatalousyhtymä keventää työtaakkaa – ”Nyt ei tarvitse koko ajan vahdata kelloa”

Marko Vettenranta ja Mia-puoliso ovat kiitollisia, että tila pyörii nyt maatalousyhtymän nimissä. – Nyt kun voimme jakaa vastuun ja puolittaa samalla myös murheet, niin aikaa jää myös itselle.

Marko Vettenranta ja Mia-puoliso ovat kiitollisia, että tila pyörii nyt maatalousyhtymän nimissä. – Nyt kun voimme jakaa vastuun ja puolittaa samalla myös murheet, niin aikaa jää myös itselle. (Kuva Anne Anttila)

Ilman jatkajaa Vettenrannan lypsykarjatilalla olisi harkittu jopa toiminnan lopettamista.

MAATALOUS Siikaisissa lähes sadan lehmän lypsykarjatilaa pyörittävä Vettenrannan perhe on esimerkki suomalaisesta yrittäjyydestä.

– Periksi ei ole annettu, eikä anneta. Olen tilan viides isäntä ja kuudeskin on nyt astumassa riveihin, kun Patrik on osoittanut kiinnostuksensa alaan, Marko Vettenranta iloitsee.

Vuodesta 2017 lähtien tilaa on luotsattu maatalousyhtymän nimissä, kun puolet tilasta otti nimiinsä perheen Patrik-poika. Toista puolta hallinnoi edelleen Marko. Vetoapua toimintaan antavat luonnollisesti Markon puoliso Mia sekä tilan nuori emäntä.

Markolla on myös aikaisempaa kokemusta maatalousyhtymästä.

– Ostin vuonna 1988 puolet enoni kotitilasta ja ryhdyin pyörittämään sitä yhdessä hänen kanssaan. Homma toimi kuten pitikin ja lehmiä oli parhaimmillaan 50. Saappaat juurtuivat niin syvälle sukutilan multiin, että vuonna 2002 otin vastuun koko tilasta, Marko kertaa tyytyväisenä.

Jo isännyyden alkuvaiheessa Marko päätti kehittää tilaa ja ryhtyi tietoisesti laajentamaan myös tuotantopuolta.

– Ensin valmistui uusi pihatto ja karjamäärää lähdettiin nostamaan ylöspäin. Tällä hetkellä meillä on noin sata lehmää.

”Aina löytyy parantamisen varaa”

Maatalousyhtymä Vettenrannan lypsykarjatilalla panostetaan kokonaisvaltaiseen laatuun.

– Karjanjalostus on ollut lähes aina tämän tilan peruskallio. Ja varsinkin nykyään panostamme enemmän laatuun kuin määrään. Vaikka karjanjalostus on pitkäjänteistä työtä, niin ajan saatossa se näkyy kuitenkin tilipussissa, Marko muotoilee.

Vettenrannan satapäisellä lypsykarjatilalla panostetaan karjanjalostukseen ja sitä kautta laadukkaaseen lopputulokseen.
Vettenrannan satapäisellä lypsykarjatilalla panostetaan karjanjalostukseen ja sitä kautta laadukkaaseen lopputulokseen. (Kuva Anne Anttila)

Tilan valtaroduksi on valikoitunut ayrshire. Jalostus on lähinnä isännän valtakuntaa, sillä Marko laatii jalostussuunnitelmat ja vastaa myös siemennyksistä.

– Tällä tavoin kokonaisuus pysyy parhaiten kasassa ja myös tarvittaviin muutoksiin on helpompi reagoida.

Vettenrannan perhe sanoo olevansa tällä hetkellä kohtalaisen tyytyväinen satapäisen karjansa laatuun ja tuotoksiin.

– Aina löytyy parantamisen varaa, mutta näinhän sen täytyykin olla. Parasta tavoitellaan, mutta hyväänkin ollaan tyytyväisiä. Onnistumiset on palkittu muun muassa satatonnareilla ja myös 150-tonnari löytyy talosta.

Henkinen lottopotti

Vettenrannan lypsykarjatilalla on nyt laitettu uutta pykälää päälle, kun perheen Patrik-poika on mukana tilan toiminnassa.

– Olen tavattoman onnellinen poikani tekemästä ratkaisusta. Ei ainoastaan sen takia, että vetovastuu ja huolet puolittuvat, vaan myös tilan jatkuvuuden takia, Marko iloitsee.

Marko ja Mia luonnehtivat maatalousyhtymää henkiseksi lottopotiksi.

– Työ on tunnetusti sitovaa, joten vapaa-aika on kortilla. Nyt voimme toteuttaa myös omia haaveitamme ja suunnata yhdessä vaikka pidennetylle viikonloppureissulle, isäntäpari paljastaa naureskellen.

Maatalousyhtymän perustaminen on Markon mukaan luontainen, mutta samalla myös pehmeä laskeutuminen suuriin saappaisiin.

– Tiedän kokemuksesta, että vanhemman ja kokeneemman rinnalla tie isännyyteen on opettavaista, mutta samalla myös turvallisempaa. Sen sanoin pojalle, ettei isännyyttä tarvitsee vastaanottaa kuitenkaan velvollisuuden tunnosta. Tähän hommaan täytyy olla aito palo ja työtä pelkäämätön luonne, Marko muistuttaa hymyillen.

  • Haastattelu on julkaistu myös Suomalainen Maaseutu -kuukausilehdessä

Lue myös: Maito, metsäsonnit ja metsä ovat tilan tulonlähteet – ”Monipuolisuus on vaikeiden aikojen pelastusrengas”

Kommentoi Facebookissa