Silakoista voi kokata monenlaista herkkua – savusilakkarieskoista aina ”etanasilakoihin”!

Tarjolle savusilakkarieskat leikkaamalla rulla vinosti poikki ja kiedo paperiin.

Tarjolle savusilakkarieskat leikkaamalla rulla vinosti poikki ja kiedo paperiin. (Kuva Pro Kala)

Syksyn pimeneviin päiviin silakka sopii erinomaisesti sisältämiensä ravintoaineiden vuoksi.

RUOKA Syksy on silakkamarkkinoiden aikaa. Tällä viikolla markkinahumu valtasi Turun jokirannan, kun Turun silakkamarkkinat järjestetään jo 41. kertaa peräkkäin, Helsingissä markkinat menivät jo.

Ensimmäiset maininnat Turussa järjestetyistä kalamarkkinoista löytyvät vuodelta 1636. Paikalla on tuotteitaan kauppaamassa 30 kalastajaa ja 17 kalanjalostajaa kymmenien muiden myyjien ja alkutuottajien lisäksi.

Itämeren rantojen asukkaat ovat etuoikeutetussa asemassa saadessaan silakkaa pöytään – kyseistä kalaa ei nimittäin muualta löydy! Varsinaisesti omasta, erillisestä lajista ei ole kyse, sillä silakka on sillin alalaji. Biologisesti tarkasteltuna ne ovat sama kala, vaikka eroja löytyykin: silakka on kooltaan pienempi ja siinä on vähemmän rasvaa kuin isoveljessään.

Syksyn pimeneviin päiviin silakka sopii erinomaisesti sisältämiensä ravintoaineiden vuoksi. Suomalaisten olisi tärkeää saada ravinnosta D-vitamiinia entistä enemmän, kun auringonvalon määrä vähenee. Silakalla herkuttelu onkin siis maistuva tapa nauttia päivän vitamiiniannos.

Silakkamarkkinoilla myydään kalaherkkuja monessa muodoissa. Erilaiset savustetut ja mausteliemissä marinoidut kalat ovat monen kojun myyntivaltteja. Markkinaherkkuja voi usein syödä sellaisenaan tai vaikka leivän päällä, mutta pienellä panostuksella kotikeittiössä niistä saa hienoja osia ateriaan.

Ohessa Pro Kalan suosikkiohjeet tuoreelle silakalle, maustesilakalle ja savustetulle silakalle: markkinoiden antimista voi kokata siis monenlaista herkkua!

Lisukkeiksi silakkaleiville sopivat esimerkiksi tilli, friteerattu sipuli ja siianmäti.
Lisukkeiksi silakkaleiville sopivat esimerkiksi tilli, friteerattu sipuli ja siianmäti. (Kuva Pro Kala)

Silakkaa sipulikastikkeessa

500 g maustesilakkaa

Sipulikastike:

1 valkosipulinkynsi

1 kpl punasipulia

0,5 dl ruohosipulia

400 g ranskankermaa

1 kpl sitruunan raastettu kuori ja sitruunan mehu

2 kpl Granny Smith -omenaa kuutioituna

0,5 tl sokeria

1 tl Dijon-sinappia

hienoa merisuolaa ja mustapippuria myllystä

Sipulikastike:

Hienonna valkosipuli, punasipuli ja ruohosipuli. Kuutioi omena ja mausta omenakuutiot sitruunamehulla. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Mausta suolalla ja pippurilla. Valuta ja kuivaa marinoidut silakkafileet. Laita marinoidut silakkafileet kastikkeen joukkoon maustumaan. Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään 6 tuntia tai seuraavaan päivään. Tarjoile silakka mallaslimpun tai ruisleivän kera. Lisukkeiksi silakkaleiville sopivat esimerkiksi tilli, friteerattu sipuli ja siianmäti.

Savusilakkarieskat

4 kpl suorakaiteen muotoista, ohutta rieskaa

Täytteeksi 400 g savusilakkaa (noin 200 g perattuna)

1 1/2 dl ranskankermaa

1 1/2 dl herkkukurkkua kuutioituna

1 dl omenaa kuutioituna

2 rkl ruohosipulisilppua

1 tl curry

1 tl hunajaa

muutama lehti jääsalaattia

muutama retiisi

Sekoita peratut savusilakat sekä kurkku- ja omenakuutiot ranskankermaan ja mausta seos. Levitä rieskat työpöydälle. Jaa täyte tasan rieskoille ja levitä lusikan selällä. Jätä rieskan yläreunasta pari senttiä vapaaksi, ettei rullattaessa täyte pursuile. Revi päälle jäävuorisalaattia. Kuutioi huuhdellut retiisit ja ripottele leiville. Kääri leivät napakaksi rullaksi pitkältä sivulta. Kiedo rullat folioon tai leivinpaperiin ja säilytä jääkaapissa tarjoiluhetkeen.

Tarjolle tuotaessa leikkaamalla rulla vinosti poikki ja kiedo paperiin, jolloin syöminen käy siististi ilman ruokailuvälineitä.

Nosta lusikalla nokare valkosipulivoita jokaisen fileen päälle.
Nosta lusikalla nokare valkosipulivoita jokaisen fileen päälle. (Kuva Pro Kala)

Etanasilakat

noin 350 g pienikokoisia silakkafileitä

suolaa, valkopippuria

1/2 dl ruohosipulisilppua

1/2 dl persiljasilppua

50 g voita

2-3 valkosipulinkynttä

Varaa ruokailijalle silakkafileitä yhtä monta kuin etanapannussa on koloja, yleensä 6 kpl.

Levitä silakkafileet auki, nahkapuoli ylöspäin leikkuulaudalle tai leivinpaperin päälle työpöydälle. Ripottele pintaan kevyesti suolaa ja pippuria sekä runsaasti ruohosipuli- ja persiljasilppua. Taita takaisin kalan muotoon, kiedo rullalle ja nosta rullat etanapannujen koloihin.

Purista valkosipulit pehmeään rasvaan ja sekoita seos tasaiseksi. Nosta lusikalla nokare valkosipulivoita jokaisen fileen päälle.

Kypsennä pannut 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Anna rauhoittua 5 min ennen tarjoilua. Tarjoa lisänä paahdettua ruisleipää ja olutta.

Lue myös: Kalaherkut sopivat myös lihatonta kuukautta viettävälle – tarjoile tulisia kalapullia tai kylmäsavukirjolohipastaa

Kommentoi Facebookissa