HEDELMÄT Viime aikoina kauppojen hedelmä- ja vihannesosastoilla on havaittu suurta kiinnostusta ja kuhinaa kotimaisten päärynöiden ympärillä. Päärynä on melko eksoottinen hedelmä, mutta se menestyy hyvin myös Pohjolan kesässä. Uudet lajikkeet sekä viljelykokeet ovat tuoneet varmuutta päärynäntuotantoon Suomessa.
– Nyt kannattaa olla hyvissä ajoin liikkeellä, sillä kotimaisen päärynän sato myydään nopeasti. Myynnissä päärynää on noin reilun kuukauden ajan ja sitä kannattaakin toivoa lähikauppaan myyntiin, neuvoo Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton asiantuntija Tomi Pousi.
Päärynää tuotetaan Ahvenanmaalla sekä eteläisessä Suomessa, missä kesän lämpösumma riittää kypsyttämään päärynäpuun hedelmät. Suosittuja päärynälajikkeita ovat Clara Frijs, Concorde ja Conference. Kotimainen päärynäsato on maukasta ja makeaa, sillä Suomen kesän pitkä päivä ja viilenevät syksyt muodostavat kotimaiseen päärynään sen ominaisen maun.
Kotimainen päärynä on satokauden uutuus, jonka viljelyalat ovat kasvaneet viime vuosina. Ruokaviraston mukaan päärynää on viljelyksessä tänä vuonna noin 23 hehtaarin alalla ja päärynää viljeleviä tiloja yhteensä 45 kpl.
Kommentoi Facebookissa