Savukala on pikaruokaa parhaimmillaan – se sopii etenkin aloittelevalle savustajalle hyvin

Maistuisiko esimerkiksi savusiika ja perunasalaattia?

Maistuisiko esimerkiksi savusiika ja perunasalaattia? (Kuva Pro Kala)

Kalaa voi savustaa kokonaisena, fileenä tai palana.

RUOKA Harva herkku on valmis yhtä nopeasti kuin savukala: avaa vain paketti ja nauti. Sekä lämmin- että kylmäsavukaloja löytyy moneen makuun, mutta tiesitkö, ettei kalan savustaminen itsekään vie kovin kauaa?

Siinä missä monia lihoja pitää savustaa tuntikausia, kala on yleensä valmista jo alle tunnissa. Kala kypsyy nopeasti ja siksi se sopii etenkin aloittelevalle savustajalle hyvin. Rasvaisempia kaloja, kuten kirjolohta, muikkua tai siikaa, on hieman helpompi savustaa kuin vähärasvaisia ahvenia tai kuhia: rasvaisempi kala pysyy mehevänä, vähärasvainen saattaa kuivahtaa, mikäli se on savustimessa liian kauan.

Itse savustaminen voidaan tehdä joko savustuspussissa, sähkösavustimen avulla tai savustuslaatikossa. Savustuspurut tai -lastut vaikuttavat siihen, miltä lopputulos maistuu. Klassinen valinta on leppä, mutta Pro Kala ry neuvoo kokeilemaan rohkeasti myös muita puulajeja. Markkinoilla on jopa viskitynnyreistä tehtyjä lastuja, joilla saat taatusti ainutlaatuisen makuista savukalaa.

Juttuvinkki: Keittiömestari paljastaa kesän parhaat kalaherkkureseptinsä – ”Savukalaa ja lehtipinaattia, taivaallista!”

Kalaa voi savustaa kokonaisena, fileenä tai palana. Ennen savustusta kala kannattaa suolata joko ripottelemalla sen pinnalle merisuolaa tai voit tehdä suolauksen myös suolaliemessä. Kiehauta silloin litra vettä ja desi merisuolaa, jäähdytä liemi jääkaapissa ja kaada liemi kalan päälle. Anna kalan olla liemessä puolisen tuntia, jotta se suolaantuu tasaisesti.

Muista kostuttaa purut tai lastut, jotta ne nimenomaan savuavat, eivätkä pala. Jos laitat purujen päälle sokeripalan tai kaksi, kalan pintaan tulee kaunis väri.

Pienet kalat savustuvat kypsiksi jo alle 20 minuutissa, eikä isoillakaan kestä yleensä 40-50 minuuttia kauempaa. Voit testata etenkin kokonaisen kalan kypsyyttä vetämällä evästä: mikäli se lähtee helposti irti, kala on kypsä.

Lue myös: Savustamisesta on tullut trendi – savukala on suviherkku vertaansa vailla

Kommentoi Facebookissa