RUOKA Savukalalla herkuttelu on kesän ykkösjuttuja. Savustamalla kalan maku nousee uudelle tasolle, tehden arkisestakin ruuasta makuelämyksen vailla vertaa. Ruokakaupoista löytyy usein valmiiksi savustettuja kaloja, mutta kalan voi savustaa myös itse. Savustamisesta on tullut trendi, ja monesta kesäkeittiöstä löytyykin grillin lisäksi jonkinlainen savustin.
Savustaa voi toki monenlaisia raaka-aineita, mutta kala on erityisesti aloittelevalle savustajalle helppo valinta. Sen savustaminen ei kestä tuntikausia, sillä kala kypsyy nopeasti. Kalan kanssa kannattaa ennemminkin varoa kypsentämästä sitä liikaa kuin pelätä, että se jäisi raa’aksi.
Ruoka savustetaan perinteisesti savustuspöntössä. Sellaisen voi rakentaa itse, mutta kaupoista löytyy myös valmiita savustuslaatikoita sekä sähkösavustimia. Kaupunkikokkikin voi savustaa käyttämällä uuniin soveltuvaa savustuspussia.
Savustukseen kannattaa valita rasvaista kalaa, kuten lohta tai siikaa, jotka säilyttävät mehevyytensä eivätkä kuivu yhtä herkästi kuin vähärasvaisemmat kalat. Kalaa voi savustaa kokonaisena, fileenä tai palana. Ennen savustamista kala suolataan kevyesti ja sen pinnalle sivellään öljyä tai kirkasta voisulaa.
Savustuksessa käytettävällä purulla on vaikutusta lopputulokseen. Perinteisesti kalan savustuksessa käytetään leppäpurua. Omena- tai kirsikkapuuta käyttämällä makuun saa hedelmäisyyttä. Amerikassa käytetään paljon hikkoria, jolla on erottuva ominaismakunsa. Puruja voi myös yhdistellä. Muista kostuttaa purut – kostutukseen valittava neste vaikuttaa myös makuun. Veden sijaan voi testata vaikkapa olutta, joka antaa omaa makuaan.
Savukala on herkku jo itsessään, mutta sitä voi käyttää myös raaka-aineena. Kokeile näitä Pro Kalan reseptejä – vaikka olisit jo savukalaan kyllästynyt, näiden ruokien avulla opit varmasti taas pitämään siitä!

Savusiikamurupasta
4 annosta
500 g savusiikaa
1/2 pientä purjoa
2 tl rypsiöljyä
2 dl herneitä, pakaste
Lisäksi
300 g pastaa
3 rkl vihreää pestoa
100 g fetajuustoa tai 200 g raejuustoa
Poista savusiiasta ruodot ja nahka, revi kala pieniksi paloiksi. Halkaise purjo, huuhtele kylmällä vedellä ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
Kuumenna öljytilkka paistinpannulla. Kuullota purjosuikaleita 2-3 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä. Lisää joukkoon herneet. Nosta pannu liedeltä.
Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaisen ajan. Valuta kypsä pasta lävikössä. Kaada pasta takaisin kattilaan. Sekoita joukkoon vihreä pesto, purjopaistos, savusiikamuru ja murusteltua fetajuustoa tai raejuustoa.

Savukalamousse
n. 200 g lämminsavustettua kalaa (esim. silakkaa, siikaa, kirjolohta)
120 g (1 prk) smetanaa (tai ranskankermaa)
3 rkl majoneesia
0,5 dl kevätsipulia
2 rkl kapriksenmarjoja
puolikkaan sitruunan mehu
2 rkl tuoretta tilliä
mustapippuria myllystä (hienoa merisuolaa)
Perkaa savukala ruodottomaksi. Valmista kastike sekoittamalla keskenään smetana, majoneesi, hienonnettu kevätsipuli, tilli ja kapriksenmarjat sekä mausteet. Lisää kala kastikkeen joukkoon ja sekoita. Mausta tarvittaessa suolalla. Anna moussen maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.
Savukalamoussea voi tarjoilla esimerkiksi levitteenä, uuniperunan täytteenä tai salaatin lisukkeena.
Voit myös valmistaa savukalamoussesta helpon alkuruoan: Liota hapankorppuja muutaman sekunnin ajan haaleassa kalaliemessä ja lado ne työlaudalle vierekkäin. Peitä hapankorput tuorekelmulla ja anna niiden vetäytyä noin 15 minuuttia. Levitä savukalamoussea hapankorpuille ja kääri ne rullalle. Lado hapankorppurullat astiaan saumapuoli alaspäin ja anna maustua kylmässä kelmulla peitettynä vähintään puoli tuntia. Tarjoile raikkaan vihersalaatin kera. Hapankorppurullat voi leikata myös cocktailpaloiksi noutopöytään.
Herkkulettuset savukalalla
2 munaa
6 dl maitoa
1/2 dl öljyä
ripaus suolaa
4 dl sämpylä- tai hiivaleipäjauhoja
15 savusilakkaa tai -muikkua tai muuta savukalaa
purjoa tai sipulia
Kastike:
1 tlk kermaviiliä
1 tlk raejuustoa
2 dl hienonnettuja suolasieniä, suolakurkkuja, mätiä tai mätitahnaa
ruohosipulia
(suolaa)
Sekoita munat, maito, suola ja öljy. Lisää jauhot. Sekoita joukkoon peratut ja paloitellut savukalat sekä rasvassa pannulla tai mikrossa pehmitetty sipulisilppu.
Paista paksuhkot ohukaiset lettupannulla ilman rasvaa miedolla lämmöllä hitaasti molemmilta puolilta. Letut voi valmistaa myös muurinpohjapannulla nuotiolla tai vohveliraudalla.
Tarjoa tirisevän kuumina maustetun kermaviili-raejuustokastikkeen kanssa.
Lue myös: Kala kypsyy nopeasti grillissä – maistuisivatko grillatut muikut tai lohi annospaloina?
Kommentoi Facebookissa