SDP nimesi Sanna Marinin pääministeriksi – Sirpa Paatero palaa takaisin kuntaministeriksi

Sanna Marinista tulee 34-vuotiaana Suomen kaikkien aikojen nuorin pääministeri.

Sanna Marinista tulee 34-vuotiaana Suomen kaikkien aikojen nuorin pääministeri. (Kuva Kosti Keistinen/ Valtioneuvoston kanslia)

Antti Rinteestä tulee uusi eduskunnan varapuhemies, kun Tuula Haatainen nousee työministeriksi.

HALLITUS SDP:n puoluevaltuusto on päättänyt pääministeriehdokkaastaan. Äänestyksessä liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin sai 32 ääntä ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman 29 ääntä.

Näin punavihreäksi luonnehditusta 34-vuotiaasta Sanna Marinista tulee Suomen kaikkien aikojen nuorin pääministeri. Marin asuu Tampereella puolisonsa Markus Räikkösen ja yksivuotiaan tyttärensä kanssa.

Lopullisen pääministerivalinnan tekee eduskunta ja uusi hallitus on tarkoitus nimittää jo tiistaina.

– Kuluva viikko on ollut poikkeuksellinen, mutta nyt on aika katsoa eteenpäin. Nyt tarvitaan sanojen lisäksi tekoja, Sanna Marin sanoi kiitospuheessaan.

Marinin pestin liikenne- ja viestintäministerinä tulee perimään nykyinen työministeri Timo Harakka, työministeriksi puolestaan nousee eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen. Sairauslomalla oleva ja eronpyyntönsä ministeriydestä jättänyt Sirpa Paatero oli myös paikalla ja toimi puoluevaltuuston puheenjohtajana, hänet SDP haluaa palauttaa kuntaministeriksi.

Paaterosta ei kuitenkaan tulisi enää omistajaohjausministeri. Eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen tehtäväkenttä laajenisi kattamaan myös valtion omistajaohjauksen. SDP:n ministereinä jatkavat myös perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru sekä kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.

Hallituspohja sekä hallitusohjelma pysyvät uudessa hallituksessa entisinä. Keskusta nimeää omat ehdokkaansa valtioneuvoston jäseniksi maanantaina aamulla.

Epäluottamuksen johdosta eronpyyntönsä jättämään joutuneen Antti Rinteen rooli selkeytyi myös puoluevaltuuston kokouksessa. Rinne on SDP:n ehdokas uudeksi eduskunnan varapuhemieheksi Haataisen siirtyessä ministeriksi.

Lue myös: Keskusta ja SDP ”puhdistivat pöytää” – Antti Rinne nimettiin hallitustunnustelijaksi

Kommentoi Facebookissa