Seat lähtee mukaan sähköautomarkkinoille jo parin vuoden päästä

Sähköautoja nähdään ainakin miniautoluokkaan kuuluvan Miin pohjalta.

Sähköautoja nähdään ainakin miniautoluokkaan kuuluvan Miin pohjalta. (Kuva Seat)

Espanjalaismerkki on lanseeraamassa lähivuosien aikana neljä täysin uutta autoa.

AUTOT VW-konserni panostaa päästöskandaalinsa jälkimainingeissa voimakkaasti sähköautoihin. Niiden konseptiversioita on jo nähty emomerkki Volkswagenilta sekä Audilta ja Porschelta. Sähköautoja tarjoavien brändien määrä ei kuitenkaan jää tähän, koska myös espanjalaishaara Seat ilmoittautui nyt leikkiin mukaan.

Seatia luotsaava Luca de Meo antoi brändin suunnitelmista tarkempia tietoja brittiläiselle Auto Expressille. Espanjalaismerkki on lanseeraamassa lähivuosien aikana neljä täysin uutta autoa, joiden joukkoon kuuluvat myös Seatin historian ensimmäiset sähköautot.

Uutuusmalleihin lukeutuu lisäksi iso katumaasturi, joka saa ilmeisesti Formentor-nimen. Toinen uutuusmalli on puolestaan hyvin todennäköisesti crossover, jonka muoto hämärtää Seatin sisäpiirilähteiden mukaan autokategorioiden välisiä rajoja.

Sähköautoja nähdään puolestaan ainakin miniautoluokkaan kuuluvan Miin ja kompaktiluokan Leonin pohjalta. Ne ovat tulossa vuonna 2019, ja seuraavan vuosikymmenen puolella markkinoille tuodaan vielä lisää sähkötoimisia menopelejä. De Meo kertoi Auto Expressille, että hän käyttää jo nyt sähkökäyttöistä Miitä päivittäiseen työmatkaansa Barcelonan keskustasta kaupungin laitamilla sijaitsevaan Martorellin pääkonttoriin.

Täyssähköinen Leon kehitetään vuonna 2019 esiteltävän seuraavan sukupolven pohjalta, ei nykyisten uusimpien mallien.
Täyssähköinen Leon kehitetään vuonna 2019 esiteltävän seuraavan sukupolven pohjalta, ei nykyisten uusimpien mallien. (Kuva Seat)

De Meon auto on kuitenkin vasta tuotekehityksen prototyyppi, joka on tehty Miin sisarmalli VW Upin eUp!-nimisen sähköversion pohjalta. Sähkö-Miin proto paljastettiin jo suurelle yleisöllekin Barcelonan tämänvuotisessa Mobile World Congressissa, eli Seat on tosissaan liikkeellä.

Sähkökäyttöinen Mii on todennäköisesti ensimmäinen myyntiin asti tuleva sähkö-Seat, mutta Leon seuraa pian perässä. Täyssähköinen Leon kehitetään vuonna 2019 esiteltävän seuraavan sukupolven pohjalta, ja autossa hyödynnetään polttomoottorimalleistakin tuttua MQB-perusrakennetta mm. sähkötoimisen VW Golfin tavoin. De Meo vahvisti myös, että uuden Ibizan MQB A0 -niminen pohjalevy on tehty sähkökäyttöön sopivaksi, joten pikkuautoluokassakin saatetaan nähdä täyssähköinen Seat.

Vuoden 2020 jälkeen Seatkin saa käyttöönsä VW-konsernin upouuden MEB-perusrakenteen, joka on kehitetty pelkästään sähköautoja varten. Se avaa espanjalaismerkille täysin uusia mahdollisuuksia esimerkiksi muotoilun suhteen. Esimerkiksi autojen pituutta voidaan muuttaa melko vapaasti, mutta toisaalta akut sisältävä korkea pohjalevy pakottaa tekemään autojen koreista melko korkeita.

De Meo on kuitenkin vakuuttunut, että lopputuloksesta ei tule geneeristä pisaramuotoa, vaan kaunis ja aito Seat muun muassa isojen pyörien, vinon tuulilasin ja pystyn perän myötä.

Kommentoi Facebookissa