Seatin lippulaiva sai nimen – Tarracoksi ristitty iso katumaasturi tulee myyntiin loppuvuodesta

Tiiserikuvasta näkyy, että uutuuden nokka on suorastaan yllättävän erilainen muihin nyky-Seateihin verrattuna.

Tiiserikuvasta näkyy, että uutuuden nokka on suorastaan yllättävän erilainen muihin nyky-Seateihin verrattuna. (Kuva Seat)

Tarraco asemoidaan nuorekkaan urheilulliseksi vaihtoehdoksi tšekkien katumaasturille.

AUTOT VW-konsernin espanjalaismerkki Seatilla on mennyt viime aikoina todella lujaa monen tappiollisen vuoden jälkeen. Käänne parempaan tapahtui jo yli viisi vuotta sitten lanseeratun Leonin myötä, mutta vasta samalle pohjalle tehty Ateca-katumaasturi räjäytti pankin. Pari vuotta sitten esitelty kompaktiluokan SUV on ollut niin suosittu, että ostajat ovat pahimmillaan joutuneet jonottamaan autojaan.

Merkin suosiota on kasvattanut myös viime vuonna markkinoille tullut uusi Ibiza, joka kuuluu pikkuautoluokan ehdottomaan parhaimmistoon. Samalta pohjalta kehitettiin lisäksi Arona-niminen crossover, joka toimii Seatin tienraivaajana yhä suositummaksi muuttuvassa pienten katumaasturien luokassa. Espanjalaismerkin SUV-sarja ei jää vielä tähän, koska tulossa on myös iso seitsemänpaikkainen katumaasturi Seatin lippulaivaksi.

Auton nimestä järjestettiin yleisökilpailu, ja loppusuoralle päässeet ehdokkaat kerrottiin viimesyksyisessä Frankfurtin autonäyttelyssä. Seat on jo pitkään nimennyt mallejaan kotimaansa kaupunkien mukaan, ja näistäkin nimiehdokkaista kolme oli peräisin Espanjan maantieteestä. Valituksi tuli lopulta Tarraco, joka on Tarragonan kaupungin vanha roomalainen nimi.

Seat Tarracon ulkonäössä uumoillaan olevan samankaltaisuutta muutaman vuoden takaisen konseptiauton 20V20 kanssa.
Seat Tarracon ulkonäössä uumoillaan olevan samankaltaisuutta muutaman vuoden takaisen konseptiauton 20V20 kanssa. (Kuva Seat)

Seatin nimikilpailussa annettiin melkein 150 000 ääntä, ja Tarraco sai niistä lähes 36 prosentin osuuden. Toiseksi tuli Avila, ja perässä seurasivat Aranda sekä Alboran. Tarraco tai Tarragona on Seatin mukaan tunnettu nuorekkuudestaan, kulttuuristaan, historiastaan sekä arkkitehtuuristaan, joten se sopii kuulemma ihanteellisesti espanjalaiselle autobrändille. Tarraco istuu myös hyvin yhteen Aronan ja Atecan kanssa, jotka nekin viittaavat Espanjan maantieteeseen.

Ateca on lähes identtinen Skoda Karoqin kanssa, joten Tarracon perusrakenne lainataan tšekkimerkin kookkaasta Kodiaq-katumaasturista. Tämä tarkoittaa seitsemänpaikkaisuuden ohella samankaltaista moottorivalikoimaa, joka koostuu 1,4- ja kaksilitraisista bensaturboista sekä kaksilitraisista dieseleistä. Myöhemmin tulossa lienee myös hybridi Skodan tavoin. Nämä tiedot odottavat kuitenkin vielä vahvistusta, koska Seat on kertonut uutuudestaan nimen lisäksi vasta lanseerausajankohdan.

Auto tuodaan markkinoille tämän vuoden lopulla, joten Kodiaq on ehtinyt saada sitä ennen lähes kahden vuoden etumatkan. Toisaalta Seat pystyy vetoamaan ostajiin muodoillaan, joista saatiin jo esimakua nimen julkistamisen yhteydessä paljastetun tiiserikuvan myötä. Siitä näkyy, että uutuuden nokka on suorastaan yllättävän erilainen muihin nyky-Seateihin verrattuna. Kuusikulmaiseksi muuttunut maski sijaitsee alempana valoihin nähden, ja nekin ovat nykymalleja kapeammat viirut.

Kyljestä ja perästä on julkaistu jo aiemmin vielä hämärämmät tiiserikuvat, joista ei erotu juuri muuta kuin takavalojen terävät ledinauhat. Koko auton muotoilun pitäisi kuitenkin olla Skodaa sporttisempaa, koska Tarraco asemoidaan nuorekkaan urheilulliseksi vaihtoehdoksi tšekkien katumaasturille.

Vaikka Seatin uutuuden myynti alkaa vasta loppuvuodesta, se saatetaan nähdä jo maaliskuun alussa ovensa avaavassa Geneven autonäyttelyssä. Viimeisen tiiserikuvan julkaiseminen juuri ennen näyttelyä on ainakin vahva vihje tähän suuntaan.

Kommentoi Facebookissa