Seikkailija ikuisti lumoavat itämaat ja Italian – nähtävillä ensimmäistä kertaa Suomessa

Ippolito Caffin teos Vanha satama (Molo) auringonlaskun aikaan Venetsiassa. 1864. Fondazione Musei Civici di Venezia, Galleria Internazionale d’Arte Moderna di Ca’ Pesaro.

Ippolito Caffin teos Vanha satama (Molo) auringonlaskun aikaan Venetsiassa. 1864. Fondazione Musei Civici di Venezia, Galleria Internazionale d’Arte Moderna di Ca’ Pesaro. (Kuva Sinebrychoffin taidemuseo)

Sinebrychoffin taidemuseossa avautuu dramaattisesti kuolleen Ippolito Caffin taiteen näyttely.

TAIDENÄYTTELY Italialainen Ippolito Caffi (Belluno 1809–1866 Lissa) oli kaupunkinäkymiin ja maisemiin erikoistunut taiteilija, seikkailija ja isänmaanystävä. Helmikuussa 2018 Sinebrychoffin taidemuseossa avautuva näyttely vie katsojan Venetsiaan, Roomaan, Napoliin, Ateenaan, Konstantinopoliin ja muihin Orientin kaupunkeihin, joiden näkymiä Caffi ikuisti.

Näyttely esittelee 73 maalausta ja yhteensä 15 piirustusta ja vesivärityötä Fondazione Musei Civici di Venezian kokoelmista. Caffin tuotantoa esitellään nyt ensimmäistä kertaa näin laajasti Suomessa.

Ippolito Caffi oli veduta-maalausperinteen jatkaja ja uudistaja. Caffi ihaili Canaletton taidetta. Se ilmenee hänen varhaisissa meri- ja arkkitehtuurinäkymissään kirkkaana ja kuulaana esitystapana. Myöhemmin hän saavutti mainetta maalaamalla sumun täyttämiä maisemia intensiiviseen, romanttiseen henkeen.

Caffi oli myös seikkailija ja tutkimusmatkailija. Hän ei tyytynyt turistireitteihin, vaan ulotti matkansa huomattavasti kauemmas, riskienkin uhalla. Egyptissä, Syyriassa, Jerusalemissa ja Konstantinopolissa tehdyt piirustukset ja maalaukset vievät meidät paikkoihin, jotka eivät kuuluneet tavallisiin turistikohteisiin.

Venetsia oli ollut 1 100 vuotta itsenäinen, kun Napoleon valloitti sen vuonna 1797. Napoleonin kukistumisen jälkeen Venetsia siirtyi Itävallalle. Caffi liittyi vallankumousliikkeeseen vuonna 1848 ja joutui vetäytymään Piemonteen.

Ippolito Caffin tavoitteena oli ikuistaa maalaukseensa Italian merivoimien ensimmäinen taistelu, mutta itävaltalais-venetsialainen laivasto tuhosi Re d’ Italia -aluksen, jolla hän matkusti. Caffi hukkui yhdessä tovereittensa kanssa Lissan taistelussa. Samana vuonna 1866 Venetsiasta ja muusta Venetosta tuli osa Italiaa, kun Itävalta hävisi sodan Preussille.

  • Näyttely Italian ja Orientin lumo − Ippolito Caffi on esillä Sinebrychoffin taidemuseossa 1.2.–27.5.2018.

Kommentoi Facebookissa