Seikkailupuiston asiakas putosi köysiradalta kolme metriä – kiinnityslukko oli päässyt virheasentoon

Seikkailupuiston asiakkaana ollut nuori mies vietiin ambulanssilla sairaalaan, mutta hän on jo kotiutunut. (Kuvituskuva Fotolia)

Seikkailupuisto kertoo, että käytössä ollut lukitus vaihdetaan jokaisesta valjaasta toiseen malliin.

ONNETTOMUUS Laajavuoren seikkailupuistossa tapahtui onnettomuus sunnuntaina 24. heinäkuuta. Asiakas tippui alas perheradan köysiliukua edeltävältä tasanteelta noin kolmesta metristä.

Seikkailupuisto tiedottaa, että tippuminen johtui köysislingin irtoamisesta lukkokarabiinista. Slingi on köysi, jolla asiakkaan valjaat kiinnittyvät lukkoon. Karabiinilukkoa kutsutaan myös papukaijalukoksi ja lenkkityyppinen kiinnitysmekanismi vaijerissa olevaan rullaan mahdollistaa asiakkaan liukumisen radalla.

Kiinnitysköysi on kiinni turvavaijerissa koko seikkailun ajan. Asiakas ei pysty itse avaamaan lukkokarabiinin porttia, mutta tässä tapauksessa karabiini oli seikkailupuiston mukaan päässyt virheasentoon. Lukkoportti oli vääntynyt auki ja slingi oli siten päässyt irtoamaan karabiinista.

Seikkailupuiston asiakkaana ollut nuori mies vietiin ambulanssilla sairaalaan mutta hän on jo kotiutunut ja voi hyvin. Onnettomuus aiheutti myös toimenpiteitä.

”Puisto suljettiin sunnuntaina iltapäivällä tapauksen seurauksena. Turmassa käytössä ollut karabiinityyppi vaihdetaan jokaisesta valjaasta toiseen malliin maanantaiaamulla ennen puiston avaamista. Seikkailupuiston toiminta jatkuu siis maanantaina normaalisti ja turvallisesti. Tapahtumaa selvitetään ja tutkitaan viranomaisten kanssa yhteistyössä, jotta vastaavalta voidaan välttyä jatkossa.”

Seikkailupuisto kertoo tarkistavansa turvavälineet aina jokaisen seikkailun jälkeen ja niiden toimintakunto testataan. Myös tapaturmassa ollut karabiini oli kunnossa eikä lukkoporttia saatu testeissä uudestaan auki lihasvoimin.

Tapauksesta on tehty ilmoitus Turvallisuus- ja kemikaalivirastolle Tukesille, joka valvoo seikkailupuistojen toimintaa. Myös toimialan muita toimijoita on informoitu tapaturmasta. Laajiksen Seikkailupuisto on ollut toiminnassa vuodesta 2014 asti, jonka aikana asiakkaita on käynyt lähes puoli miljoonaa. Vastaavaa ei ole aikaisemmin tapahtunut.

Lue myös: Millaisia sairauksia ja tapaturmia lapsille sattuu ulkomailla? – Vatsatauti kiusaa Espanjassa ja Thaimaassa

Kommentoi Facebookissa