JALKAPALLO Suomen tipahtaminen jalkapallon EM-kisojen jatkopeleistä varmistui keskiviikkoiltana, kun Ranska ei kyennyt voittamaan Portugalia eikä Unkari Saksaa neljällä maalilla. Molemmat ottelut päättyivät 2-2 -tasapeliin.
Jatkoon parhaina lohkokolmosina menivät Portugali, Tshekki, Sveitsi ja Ukraina. Suomi sijoittui lohkokolmosvertailussa viidenneksi ja olisi tarvinnut maalierovertailussa Ukrainaan kaksi maalia lisää.
Suomi voitti avausottelussaan Tanskan 1-0. Joel Pohjanpalon maalia, Lukas Hradeckyn maalivahtipeliä sekä Suomen uhrautuvaa puolustuspeliä vähättelemättä voi hyvin spekuloida, että tulos olisi voinut olla erilainen, jos Christian Eriksen ei olisi saanut sairauskohtaustaan.
Käytännössä Suomi mokasi jatkopaikkansa Venäjä-ottelussa, jonka hävisi 0-1. Siinä pelissä oli aito mahdollisuus yltää tasapeliin, joka olisi mahdollistanut jatkopaikan. Päävalmentaja Markku Kanervan pelaajavaihdot ja taktiikkamuutokset menivät pieleen.
Belgia-ottelussa Suomella ei ollut mahdollisuuksia. Vastustaja oli liian hyvä. Belgian voittolukemat 2-0 oli tulos, joka joukkueiden tasoerojen perusteella oli odotettavissa.
Erilaisissa suomalaismedioissa on riittänyt eritasoisia asiantuntijoita kommentoimaan, että pallonhallintapeli on Suomen puute, ja että palloa olisi pitänyt hallita enemmän. Puutetta tästä taidosta onkin, mutta Kanerva on myös realisti. Ei Suomen kannata lähteä pallonhallintaan, jos vastassa on selkeästi parempi joukkue, kuten Tanska, Venäjä ja varsinkin Belgia olivat.
Suomi oli pelaajien rahallisen arvon perusteella kisojen heikoin joukkue. Tässä valossa 17. sija 24 joukkueen EM-turnauksessa oli ylisuoritus.
– Maailman huippumaita vastaan tässä pelataan. Ei olla sillä tasolla vielä. Jos pelaajien markkina-arvot olisivat samaa tasoa, olisivat odotukset suuremmat. Meidän taktiikka rakennetaan pelaajien odotusten varaan. Miksi me ollaan pärjätty, niin se kivijalka on puolustuspelaaminen. Parannettavaa varmasti on. Se on selvä. Virheitä tulee vielä liikaa. Onko se sitten taitokysymys vai mikä. Mitkä odotusarvot ovat meillä suuria maita vastaan, niin pitää olla realisti. Täytyy nostaa omaa tasoa ja sen eteen tehdään töitä, summasi Kanerva Huuhkajien tämän hetken tilanteen varsin tyhjentävästi.
Toisin kuin Huuhkajissa kirveensä kiveen iskeneet Antti Muurinen ja Mixu Paatelainen, toimii Kanerva päävalmentajana realismi edellä. Kun Paatelainen surkean Unkari-tappion jälkeen sanoi kesäkuussa 2015, että ”me ei olla tarpeeksi hyviä”, oli siinä kommentissa toki valtavasti realismia, joskaan Mixu ei älynnyt hyödyntää Suomen vahvuuksia realistisella pelitavalla.
Entisenä puolustajana Kanerva löysi realistiset keinot, joilla kisapaikka saavutettiin. Teemu Pukki oli EM-karsinnoissa 2019 huippuvireessä ja pystyi omalla panoksellaan auttamaan Suomea jo merkittävästi. Kanervan aikana Suomen taso nousi myös Glen Kamaran avulla, jonka rooli keskikentällä nopeissa hyökkäyksissä Pukin maalinälän ruokinnassa on merkittävä.
Joona Toivion ja Paulus Arajuuren toppariyhteistyö sekä Hradeckyn maalivahtipeli olivat muita avainasioita, jotka EM-karsinnoissa auttoivat. Toki Suomi sai kiittää myös Kreikan ja Bosnia-Hertsegovinan kompurointia.
EM-kisojen alkulohkot päättyivät aika lailla odotetusti. Alkusarjassa nähtiin vain kaksi yllätysvoittoa, kun Slovakia löi Puolan 2-1 ja Suomi Tanskan 1-0. Yllätystuloksiksi voi lukea myös Unkarin tasapelit Ranskaa ja Saksaa vastaan sekä Englannin maaliton tasapeli Skotlantia vastaan.
Slovakia ja Unkari pelasivat Suomen tavoin puolustuksen kautta. Muulla tavoin niillä ei olisi ollut mahdollisuuksia menestyä. Tosin jatkoon kumpikaan joukkue ei päässyt, mutta pärjäsivät paremmin kuin odotettiin, kuten Suomikin.
Suosikeista jatkosta putosi vain Puola, joka käsittämättömästi ei voittanut yhtään ottelua. Puolan puolustuspelissä tehtiin liikaa virheitä.
Kaikki kolme otteluaan hävisivät Turkki sekä Pohjois-Makedonia. Turkki oli Puolan ohella kisojen suurin floppi. Se ei saanut mitään aikaa.
Pohjois-Makedonian (aiemmin Makedonia tai FYROM) kisapaikka oli Euroopan Jalkapalloliiton UEFA:n aivopieru. Kansojen liigan surkeimman tason joukkueelle annettiin yksi kisapaikka, mikä oli suoranaista pilkkaa Euroopan mestaruuskisojen viihdearvoa kohtaan.
Jos Pohjois-Makedonian sijaan kisoissa olisi pelannut Kreikka, Serbia tai Romania, ei Itävallan tai Ukrainan jatkopaikka lohkosta olisi ollut varma. Onkin toivottavaa, että vuoden 2024 EM-kisojen jatkokarsintakäytäntöä muutetaan.
Jatkokarsintojen kautta kisoihin selvisivät myös Unkari, Slovakia ja Skotlanti. Kaksi ensin mainittua pystyi yllätyksiin, mutta jatkopaikkaa ei tullut. Skotlanti pelasi Englannin kanssa maalittoman tasapelin, mutta teki Suomen tavoin lopulta vain yhden maalin, eikä jatkopaikka ollut lähelläkään.
Suomea heikommin EM-kisoissa pärjäsivät siis Slovakia, Venäjä, Unkari, Puola, Skotlanti, Pohjois-Makedonia ja Turkki. Pelaajien rahallisen arvon perusteella kaikki olivat siis Suomea parempia joukkueita.
Huuhkajilla ei ole mitään hävettävää. Tasoonsa nähden Suomi ylisuoritti.
Huuhkajien EM-pelejä katsoi tv:stä parhaimmillaan lähes puolet Suomen kansasta. Vuosi 2021 tullaankin muistamaan Suomen kaikkien aikojen jalkapallokesänä toistaiseksi.
Kenties EM-turnaus 2021 oli suomalaisen jalkapallon todellisen nousun lähtölaukaus.
Teksti Otto Palojärvi
Lue myös: Ronaldo maalasi Portugalin jatkoon – Huuhkajien EM-turnaus ohi
Kommentoi Facebookissa