Ronaldo maalasi Portugalin jatkoon – Huuhkajien EM-turnaus ohi

Saksa oli pulassa Unkaria vastaan, mutta meni jatkoon noustuaan 2-2 -tasapeliin (Kuva: Sebastian Widmann / UEFA)

Saksa oli pulassa Unkaria vastaan, mutta meni jatkoon noustuaan 2-2 -tasapeliin. (Kuva: Sebastian Widmann/ UEFA)

Huuhkajat ei edennyt jalkapallon EM-kisoissa jatkoon parhaiden lohkokolmosten joukossa.

JALKAPALLO Suomen jalkapallomaajoukkueen urakka EM-turnauksessa päättyi alkulohkoon. Se varmistui keskiviikkona, kun Portugali pelasi Ranskan kanssa 2-2 -tasapelin ja Saksan sekä Unkarin ottelu päättyi samoihin lukemiin.

Suomi olisi mennyt jatkoon, jos Ranska olisi voittanut Portugalin neljällä maalilla tai Unkari olisi voittanut Saksan neljällä maalilla. Tämä sauma ei ollut realistinen.

Huuhkajat pudotti lopulta Cristiano Ronaldo. Hän teki Ranska-ottelussa Portugalin molemmat maalit rangaistuspotkuista.

Ranskalle tasapelikin riitti lohkovoittoon. Maajoukkueeseen palannut Karim Benzema teki Ranskan molemmat maalit.

– Oli vaikea peli hyvää Portugalin joukkuetta vastaan. Yritän aina auttaa joukkuetta. Nyt tein kaksi maalia, mutta voitto on tärkein asia. Kaikki tietysti odottivat maalia. Kuuden vuoden ajan sitä on odotettu, Benzema sanoi.

Rankkaria vetäessään Benzema ei hermoillut.

– Olin hyvin luottavainen. Olen harjoitellut rankkareita paljon. Sain myös voimaa faneista, jotka ovat 12. pelaajamme.

Benzeman pääsyä EM-joukkueeseen on arvosteltu. Hän ei ole ottanut kritiikistä stressiä.

– Tiesin, että kritiikkiä tulisi, kun olen maajoukkueessa. Se kuuluu jalkapalloon, mutta en anna periksi. Treenaan paljon. Kaikki odottivat maalia ja se toi extramotivaatiota. Tuotti suurta iloa, hän sanoi.

Ranska pelaa neljännesvälieräottelun ensi maanantaina Bukarestissa Sveitsiä vastaan.

– Mitä pisteisiin tulee, niin olemme lohkossa ensimmäisenä. Kenties muut joukkueet antoivat paremman vaikutelman kuin Ranska, mutta nyt alkaa uusi turnaus, kommentoi Ranskan päävalmentaja Didier Deschamps.

Saksa oli kuilun partaalla

Saksa oli yllättävän suurissa vaikeuksissa Unkaria vastaan, vaikka Unkarin piti olla F-lohkon pisteautomaatti. Peli päättyi 2-2, mutta
Saksa meni jatkoon ja Unkari kesälomalle.

Saksan Leon Goretzka tasoitti lukemiin 2-2 vain kuusi minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä. Tappio olisi tiennyt Saksan kisaurakan päättymistä.

– Tämä oli yksi vaikeimmista otteluista yleisesti, mutta odotimmekin vaikeaa peliä. Unkari keskittyi puolustamiseen ja heitä vastaan on vaikea pelata takaa-ajoasemassa. Emme tahtoneet löytää tilaa heidän puolustuksestaan. Hienoa mentaliteettia ja joukkuehenkeä. Emme lannistuneet emmekä seonneet, vaikka jouduimme takaa-ajoon, kommentoi Saksan päävalmentaja Joachim Löw.

Saksan 2014 maailmanmestariksi valmentanut Löw epäonnistui MM-kisoissa 2018, kun Saksa jäi alkulohkoon hävittyään Etelä-Korealle. Löw kiisti, että vastaava kohtalo kummitteli mielessä Unkari-ottelun loppupuolella.

– En ajatellut sitä. Oli muita asioita, joihin piti keskittyä, kuten ottelu. Ajattelin, että voimme tehdä maalin. Sanoin tauolla, että pitää olla nopeampia, mutta ei saa menettää hermoja. Minulla oli tunne, että pelaajani kääntäisivät pelin ja etenisimme seuraavalle kierrokselle, hän sanoi.

Neljännesvälieräottelussa Saksa pelaa Lontoon Wembleyllä ensi tiistaina Englantia vastaan.

– Tulee olemaan aivan erilainen peli. Unkari pysäköi bussin ja puolusti koko miehistöllään. Englanti pelaa aivan eri lailla. Meidän tulee parantaa peliämme. Tulee olla varovaisempia. Emme voi toistaa samoja virheitä siinä pelissä. Peli on varmasti paljon avoimempaa, Löw ennakoi seuraavaa haastetta.

Sateenkaarikohun ympäröimä Unkari kesälomille

Unkari ei päässyt jatkoon, mutta mitään hävettävää sillä ei peliesitystensä osalta ollut. Ranskan kanssa Unkari pelasi tasan 1-1 ja alkulohkon viimeisessä pelissään Saksaa vastaan Unkari taisteli 2-2 -tasapelin.

Ennen ottelun alkua Unkarin kansallislaulun aikana kentälle ryntäsi mielenosoittaja sateenkaarilipun kanssa. Sillä protestoitiin Unkarin uutta homolakia, jota kritisoidaan ihmisoikeuksien vastaiseksi. Unkarin kiistelty pääministeri Viktor Orban on ympäri Eurooppaa joutunut kovan kritiikin kohteeksi.

Unkarin pelaajat eivät maataan kohtaan kohdistuneista protesteista kuitenkaan hämmentyneet. Kahdesti Unkari siirtyi Saksaa vastaan johtoon ja jatkopaikka oli kuuden minuutin päässä, kunnes Leon Goretzka tasoitti 2-2:een.

Unkarin päävalmentaja Marco Rossi ylisti pelaajiaan.

– He olivat pettyneitä tulokseen, koska olimme todella lähellä. Jatkoon pääsy olisi ollut jättiyllätys. Mutta hienoissa tarinoissa ei ole aina onnellisia loppuja. Olen ylpeä pelaajistani. Teknisesti emme ole maailman parhaita, mutta meillä on muita vahvuuksia. Pelaajat uhrautuvat ja tekevät kaikkensa joukkueen puolesta, Rossi sanoi.

– Olen hyvin ylpeä. Oli todella hieno esitys pelaajiltani. Seuraavaksi jatkamme MM-karsintoja, Rossi jatkoi.

Unkari pelasi avausottelussaan Portugalia vastaan 0-0 -lukemissa 83 minuuttia. Sekin ottelu oli joukkueelta suurimmaksi osaksi hienoa taistelua. Rossi korosti, että puolustusvoittoinen peli oli realiteetti.

– Miten pelasimme joukkueena. Siinä paransimme paljon. Pelasimmehan maailman parhaita joukkueita vastaan. Haluaisin pelata hyökkäävämpää ja näyttävämpää jalkapalloa. Mutta olin tietoinen, ketä vastaan pelasimme. Pelaajani toteuttivat suunnitelmaa, eivätkä kunnioittaneet näitä maailmanluokan pelaajia. Meillä oli mahtavia faneja. Useat miljoonat unkarilaiset katsoivat pelejämme ja olivat hyvin ylpeitä, Rossi sanoi.

Unkarilla on jalkapallossa maineikas historia sen voitettua useamman kerran olympiakultaa ja sijoituttuaan MM-kisoissa kahdesti hopealle. Viime vuosikymmenet ovat olleet Unkarin futiksessa kuitenkin synkkiä.

EM-kisojenkaan osalta Unkarille ei paljoa lupailtu.

– Sanottiin etukäteen, että emme saisi näiltä joukkueilta pisteitä, mutta saimme kaksi. Olen hyvin selvillä Unkarin hienosta jalkapallohistoriasta, kuten muustakin historiasta, mutta tämä oli uutta historiaa Unkarin jalkapallohistoriassa, Rossi päätti.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Ruotsi lähetti Puolan laulukuoroon – Espanja jatkoon murskajaisilla

 

Jalkapallon EM-kisojen neljännesvälierien ohjelma:

La 26.6. klo 19 Wales-Tanska
La 26.6. klo 22 Italia-Itävalta

Su 27.6. klo 19 Hollanti-Tshekki
Su 27.6. klo 22 Belgia-Portugali

Ma 28.6. klo 19 Kroatia-Espanja
Ma 28.6. klo 22 Ranska-Sveitsi

Ti 29.6. klo 19 Englanti-Saksa
Ti 29.6. klo 22 Ruotsi-Ukraina

Kommentoi Facebookissa