Juhannuksen suuri makkaravertailu – kilohinnoissa ja rasvaprosenteissa suuria eroja

Suomalainen grillaa juhannuksena makkaraa, oli sää mikä tahansa.

Suomalainen grillaa juhannuksena makkaraa, oli sää mikä tahansa. (Kuva Lihatiedotus)

Kuluttajaliiton kesäisessä makkaravertailussa oli mukana 123 grillimakkaraa.

RUOKA Ei ole juhannusta ilman kuumenevaa grilliä. Makkara pitää yhä pintansa suosittuna tarjottavana. Sitä toimitetaan kauppoihin juhannusviikolla 1,6 miljoonaa kiloa. Se tarkoittaa huimaa 19 miljoonaa yksittäistä makkaraa.

Mutta mitä makkaraa grilliin kannattaa ostaa ja mistä, jos haluaa pitää juhannuksen kauppalaskun kurissa? Hintatietoinen grillaaja miettii, mitä ostoskoriinsa valitsee. Kuluttajaliiton vertailun perusteella grillimakkaran kilohinta voi olla mitä tahansa runsaan 2,5 euron ja lähes 20 euron välillä. Kilohinnoissa erot ovat jopa seitsenkertaisia.

Vertailun kalleimman makkaran titteli lankeaa Helsingin Makkaratehtaan Iberico Butifarra -grillimakkaralle (300 g). Sen kilohinta oli ostopaikasta riippuen 19,83‒19,97 euroa. Myös Lecker minibratwurstin (250 g) kilohinta on korkea, 19 euroa.

Vaikka makkaran hinnassa haluaisikin pihistellä, se ei tarkoita, etteikö kaupan hyllyssä olisi vaihtoehtoja. Vertailussa löytyi kolme tuotetta, jotka voi saada 2,73 euron kilohinnalla. Sekä Prisma että K-Supermarket myivät tähän hintaan HK Poprilli -grillimakkaraa (400 g), K-Citymarket Atria Atrilli -grillimakkaraa (400 g) ja Lidl Dulano -grillimakkaraa (400 g). Vertailun perusteella grillimakkaran kilohinta on keskimäärin noin 9,35 euroa.

Hinnan lisäksi kuluttajaa voi kiinnostaa myös makkaran rasvapitoisuus. Myös tässä erot ovat merkittäviä, enimmillään kolminkertaisia. Vertailun tuhdeimmassa makkarassa eli Lidlin Grillimaisteri minibratwurst chilissä (250 g) on rasvaa 32 prosenttia, kun Atrian Hiillos kevyt -grillimakkarasta (400 g) sitä löytyy vain 9,5 prosenttia.

– Makkaroiden laatu vaihtelee tuotteesta ja valmistajasta toiseen, Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell muistuttaa.

Hintaan vaikuttavat muun muassa tuotteen lihapitoisuus sekä se, minkä eläimen lihasta ja mistä ruhonosasta makkara on valmistettu. Kauppaketjujen valikoimat vaihtelevat myös suuresti.

Juttuvinkki: Mausteinen makkarapaistos maistuu myös myskikurpitsan mukana!

Kauppojen väliset hintaerot olivat makkaroiden kohdalla sen sijaan pieniä. Yksittäisten makkarapakettien hinnat vaihtelevat kauppojen välillä keskimäärin vajaat 40 senttiä. Yhdeksän tuotteen kohdalla hintaeroa ei ollut lainkaan. Kahdeksan tuotteen kohdalla hintaero oli kauppojen välillä alle 10 senttiä per paketti.

– Valikoimien erilaisuudesta johtuen ei voi vetää vahvoja johtopäätöksiä siitä, mistä kauppaketjusta löytyvät kaikkein edullisimmat makkarat, sanoo Juha Beurling-Pomoell.

– Otos vahvistaa kuitenkin oletusta, jonka mukaan pikkukaupat eivät voi kilpailla hinnoilla isojen markettien kanssa, Beurling-Pomoell jatkaa.

Vertailun halvimmista hinnoista yksikään ei löytynyt Alepasta tai K-Marketista. Suurin euromääräinen hintaero löytyi Kivikylän Huiluntuhti -grillimakkarasta (400 g). Paketillisen sai vertailun K-Citymarketista 2,19 eurolla, kun Alepassa se maksoi 3,69 euroa. Ero on 1,50 euroa. HK Maakarit Katalonian Carlos -paketin (260 g) hinnassa voi vertailun perusteella myös säästää lähes euron. S-Marketissa se maksoi 3,49 euroa, kun K-Marketissa hinta oli 4,39 euroa eli noin 25 prosenttia enemmän.

Kuluttajaliiton vertailussa oli mukana 123 makkaratuotetta seitsemästä eri myymäläketjusta. Tiedot kerättiin 9.‒14.6.2021 Helsingissä Malmin Prismasta ja S-Marketista, Malmin Novan Alepasta ja K-Citymarketista, Viikin K-Supermarketista, Pukinmäen K-Marketista ja Malmin Lidlistä. S- ja K-kauppojen hinnat tarkistettiin verkosta, Lidlin myymälästä. Tarjoushintoja ei otettu vertailussa huomioon.

  • Lue lisää ja tutustu vertailun taulukkoon tästä

Lue myös: Pienellä skarppauksella parempaan uunimakkaraan!

Kommentoi Facebookissa