Kesäloman yleisimpiä tapaturmia ovat kaatumiset – muovikengistä aiheutuu joka vuosi liukastumisia

Usein kaatumiset eivät ole kovin vakavia, mutta huonolla tuurilla voi tulla murtumia.

Usein kaatumiset eivät ole kovin vakavia, mutta huonolla tuurilla voi tulla murtumia. (Kuva Fotolia)

Juhlajuomaa on mukava nauttia, mutta silloin kannattaa jättää rakennusprojektit ja urheilusuoritukset.

ONNETTOMUUS Moni ajattelee mökillä sattuvien tapaturmien liittyvän erityisesti varomattomaan tulen käsittelyyn ja vesilläoloon. Mökkeilijöiden yleisimpiä tapaturmia ovat kuitenkin erilaiset liukastumiset, kaatumiset sekä ulkotöissä tulleet vammat. Alkoholin käyttö lisää kesälomalaisen tapaturmariskiä.

– Juhannus ja muut pidemmät pyhät näkyvät tyypillisesti vakuutusyhtiön korvauspalveluissa pienenä piikkinä. Juhannuksen aikana sattuu paljon kaatumisia, liukastumisia ja myös tapaturmia vesillä, kertoo korvauspäällikkö Ulla Kudjoi-Salminen, joka vastaa LähiTapiolassa vapaaehtoisten vakuutusten henkilövahingoista.

Liukastumisia sattuu esimerkiksi mökin terassilla ja sateen tai sammalen liukastamilla pihapoluilla. Myös metsäkävelyllä tai pihatöissä tasapaino voi pettää. Usein kaatumiset eivät ole kovin vakavia, mutta huonolla tuurilla voi tulla murtumia tai kipeitä venähdyksiä tai revähdyksiä.

Tapaturmia voi ehkäistä varovaisuudella luonnossa sekä oikeanlaisella varustautumisella.

– Mökeillä suosituista, helposti jalkaan sujautettavista muovikengistä aiheutuu joka vuosi liukastumisia, joista osan vuoksi täytyy hakeutua hoitoon. Pienikin vesimäärä muovikengän alla voi tehdä tepposet eli jalka lähtee helposti alta. Kevyt muovikenkä voi myös tippua jalasta helposti erilaisissa aktiviteeteissa.

Kesäaikaan tehdään paljon myös ulkotöitä, joissa silloin tällöin sattuu putoamisia tikapuilta tai työtasoilta. Kudjoi-Salmisen mukaan myös työvälineiden käyttöön ja kuntoon liittyy riskejä. Ennen käyttöä etenkin vanhoista työkoneista kannattaa varmistaa, että laite toimii, kuten pitää, eivätkä esimerkiksi terät pääse lipsahtamaan tylsyyden takia. Suojavarusteet auttavat välttämään vammoja myös mökillä.

– Kesäkaudella on paikallaan muistuttaa vesiturvallisuudesta. Uimaan ja veneilemään kannattaa mennä mieluummin porukassa, lasten kanssa noudattaa erityistä varovaisuutta veden läheisyydessä ja muistaa pelastusliivit. Arkisemmat ja yleiset veneilyyn liittyvät tapaturmat tapahtuvat usein veneeseen noustessa ja veneestä poistuessa, jolloin voi tahtomattaan joutua kokeilemaan spagaattia, Kudjoi-Salminen kertoo.

Juttuvinkki: Kuka korvaa etätyöpäivän tapaturmat? – Vakuutusturva loppuu jo silloin, kun siirryt toiseen huoneeseen

Korvauspalveluissa näkyy myös suomalaisten ahkera luontoharrastus erityisesti kesäaikaan. Punkit, käärmeet ja ampiaiset aiheuttavat pahimmillaan vakavia allergisia reaktioita tai myrkytyksiä. Kudjoi-Salmisen mukaan vastaan tulee myös erikoisia tilanteita, joissa vähän isommat hyönteiset, kuten sudenkorennot, lentävät kasvoihin tai jopa suoraan silmään.

– Suomen luonto ja eläimistö aiheuttavat ihmiselle harvemmin vaaratilanteita. Silti välillä tulee yllätyksiä. Vastaan on tullut myös vahinkotilanteita, joissa esimerkiksi mökkipolulla on tullut vastaan aggressiivinen metso, joka on pistänyt retkeilijät juoksemaan karkuun. Tässä yhteydessä on tapahtunut kompastumisia, Kudjoi-Salminen kertoo.

Jokakesäisiä ovat myös juomatölkkeihin ja laseihin päätyneet ampiaiset, jotka pistävät suuhun varomatonta mökkeilijää.

Monet tapaturmat sattuvat alkoholin käytön yhteydessä tai sen vaikutuksen alaisena.

– Alkoholin käyttö lisää yleisesti tapaturmariskiä merkittävästi. Juhlajuomaa on mukava nauttia hyvässä seurassa ja kesästä nauttien, mutta kannattaa muistaa pysytellä kohtuudessa ja jättää rakennusprojektit ja urheilusuoritukset toiseen hetkeen, Kudjoi-Salminen sanoo.

Ennakoimalla pärjää hänen mukaansa mökillä pitkälle. Riittävä vedenjuonti, aurinkorasvan käyttö ja yleinen varautuminen isompiin vahinkoihin, kuten tulipaloihin, auttavat jo pitkälle.

Lue myös: Osaako lapsesi toimia, jos sinulle sattuu tapaturma? – Auttamistaitoja voi opetella kotona

Kommentoi Facebookissa