Osaako lapsesi toimia, jos sinulle sattuu tapaturma? – Auttamistaitoja voi opetella kotona

Emilia Jokiaho opetti pojilleen Joonatanille ja Akselille, miten pitää toimia, jos perheessä sattuu tapaturma ja pojat joutuisivat hälyttämään apua.

Emilia Jokiaho opetti pojilleen Joonatanille ja Akselille, miten pitää toimia, jos perheessä sattuu tapaturma ja pojat joutuisivat hälyttämään apua. (Kuva Petri Mulari/ Suomen Punainen Risti)

Suomen Punainen Risti on tuottanut kaikille sopivat ensiapuohjeet.

TERVEYS Suomen Punainen Risti on tuottanut koko perheelle sopivat ensiapuohjeet. Ensiaputaitoja voi nyt opetella omassa olohuoneessa Lapsiperheen auttajataito -materiaaleista. Lapsikin osaa auttaa.

Lapsiperheen auttajataito -materiaaleista lapsikin oppii 112-sovelluksen käytön, kääntämään ihmisen kylkiasentoon, sitomaan nilkan nyrjähdyksen sekä tyrehdyttämään nenäverenvuodon. Aikuiset oppivat myös irrottamaan tukoksen lapsen hengitysteistä.

Ensiaputaitojen hallinta on tärkeää nyt, koska kotona, puutarhassa ja mökillä vietetään paljon aikaa. Suomessa sattuu vuosittain miljoona tapaturmaa.

– Suurin osa, eli 800 000 tapaturmaa vuodessa, sattuu kotona ja vapaa-ajalla, sanoo terveyden ja ensiavun asiantuntija Kristiina Myllyrinne Suomen Punaiselta Ristiltä.

Perhe voi varata esimerkiksi yhden illan ensiaputaitojen opetteluun kotona koko perheen voimin, vaikkapa Punaisen Ristin viikolla 3.–9.5. Helsinkiläisessä Jokiahon perheessä 4- ja 7-vuotiaat pojat opettelivat kääntämään Emilia-äidin kylkiasentoon, sitomaan hänelle kantositeen ja hakemaan kylmää nyrjähdyksen satuttua.

– Lapsilla on luontainen halu auttaa. Aikuisen vastuulla on opettaa lapselle vähintään 112-älypuhelinsovelluksen käyttö. Varmasti palaamme auttajataitojen pariin vielä toisenakin iltana, sanoo perheen äiti Emilia Jokiaho.

Punaisen Ristin viikon nettisivuilla pääsee testaamaan myös, onko oma koti turvallinen. Lapsiperheen turvallisuustesti kiinnittää huomion kodin vaaranpaikkoihin ja opastaa parantamaan kodin turvallisuutta. Lapsiperheen auttajataidot ja kodin turvallisuustesti osoitteessa punainenristi.fi/punaisenristinviikko.

Lue myös: Suomalaiset eivät luota ensiaputaitoihinsa – nämä ovat kolme tärkeintä asiaa hirvikolarin sattuessa

Kommentoi Facebookissa