Ruotsi lähetti Puolan laulukuoroon – Espanja jatkoon murskajaisilla

Ruotsi pudotti Puolan jatkosta jalkapallon EM-kisoissa (Kuva Joosep Martinson / UEFA)

Ruotsi pudotti Puolan jatkosta jalkapallon EM-kisoissa. (Kuva Joosep Martinson/ UEFA)

Ruotsi voitti Puolan 3-2 ja saavutti EM-futiksessa lohkovoiton. Espanja murskasi Slovakian 5-0. Puolan ja Slovakian turnaus päättyi.

JALKAPALLO Ruotsi jyräsi jalkapallon EM-kisoissa lohkovoittoon kukistettuaan Puolan maalein 3-2. Puola nousi kahden maalin takaa tasoihin, mutta Ruotsin Viktor Claesson teki voittomaalin yliajalla.

Puolan jalkapallon taso on ollut viime vuosina nousussa, mutta niin vain kävi, että 2018 MM-kisojen tavoin Puolan taival päättyi alkulohkoon EM-kisoissa. Puola ei voittanut EM-turnauksessa yhtään peliä ja sai aloittaa kesälomansa hävittyään päätösottelussaan Ruotsille maalein 2-3.

Puolalaistoimittaja arvioi haastattelussa, ettei Puola peliesityksillään ansainnut enempää. Tätä Puolan portugalilaisvalmentaja Paulo Sousa ei allekirjoittanut.

– Olen eri mieltä. Joukkueemme ansaitsi täältä paljon enemmän. Ei tietenkään saisi päästää helppoja maaleja. Niissä tilanteissa olisi pitänyt olla keskittyneempi. Ensimmäistä laukausta maalia kohti ei saisi päästää, Paulo Sousa sanoi.

Ruotsin päävalmentaja Jan Andersson valmensi Ruotsin lohkovoittoon MM-kisoissa 2018 ja niin teki nytkin.

– Se on fantastista, että voitimme lohkon. Voitimme myös MM-kisoissa muutama vuosi sitten ja nyt taas. Nyt muutama päivä lepoa ja jatketaan, Andersson totesi.

Andersson korosti Ruotsin uskoneen voittoon koko ajan, vaikka Puola tasoihin nousikin.

– Pelasimme Puolaa vastaan, joka oli kovassa paikassa. Kun teimme toisen maalin, oli peli hallussamme, mutta oli huipputaisto Puolalta loppuun saakka. Vaihtomiehet toivat tarvittavaa energiaa. Aina voidaan analysoida, mitä olisimme voineet tehdä paremmin, mutta olen erittäin tyytyväinen joukkue-esitykseemme.

Ottelu pelattiin helteisessä säässä. Anderssonin mukaan sekin saattoi vaikuttaa, että Puola kykeni nousemaan tasoihin.

– Lämpö saattoi vaikuttaa. Jouduimme juoksemaan paljon. He pitivät paljon palloa. Korjasimme tilanteen ja loimme paljon paikkoja. Heillä on myös fantastisia pelaajia, eikä pelkästään Robert Lewandowski. Olisi tietysti pitänyt pitää maali puhtaana. Lewandowski oli erittäin hyvä tänään. Häntä ei sattumalta ole palkittu kultaisella pallolla.

Emil Forsberg teki maalin heti Ruotsin ensimmäisestä laukauksesta. Forsberg osui myöhemmin uudelleen.

– Emil ajattelee, että tämä on hauskaa. Emil tykkää tällaisesta. Hän antaa mennä ja teki tänään kaksi maalia. Hän on vähän rauhallisempi henkilönä nyt, mutta on aina ollut hyvä pelaaja. Hän on aina ollut hyvä maajoukkueessa, kehui Andersson.

Anderssonia on kritisoitu, mutta Ruotsin joukkue on antanut vastauksensa voittamalla lohkonsa.

– En välitä siitä. Keskitymme omiin tekemisiimme. Voimme tehdä monia asioita paremmin, mutta minun ei tarvitse sen enempää väitellä muiden esittämistä mielipiteistä.

Ruotsin joukkueen turnaus jatkuu ensi tiistaina Glasgowssa pelattavassa neljännesvälieräottelussa. Perinteinen juhannus jää tänä vuonna väliin.

– Silliä ja perunoita syödään. Gustaf kokkaa meille. Mutta pojat ottavat rauhallisesti ja latautuvat seuraavaan peliin, Andersson totesi juhannuksen vietosta.

Espanja murskasi Slovakian

Espanja päätti alkulohkourakkansa jalkapallon EM-kisoissa murskavoittoon. Slovakia hävisi Espanjalle peräti 0-5.

Espanja hukkasi ensin rangaistuspotkun, mutta sai sen jälkeen onnekkaan maalin. Siitä lähtien peli olikin täysin Espanjan näytöstä.

– Toinen maali oli avain. Emme aloittaneet hyvin. Missasimme rankkarin ja toinen maali onnekas. Toisen maalin jälkeen pystyimme tekemään maaleja. Saimme siitä paljon itseluottamusta tulevia pelejä varten, kommentoi Espanjan kapteeni Sergio Busquets.

Busquets antoi ymmärtää, että Espanja olisi voinut voittaa vaikka 8-0.

– Olisimme voineet tehdä maalin rankkarista ja Alvaro olisi voinut tehdä pari maalia lisää. Joukkue reagoi kuitenkin hyvin ja teimme monta maalia, hän totesi.

Busquets oli vähällä joutua kisoista sivuun annettuaan positiivisen koronatuloksen. Hän toipui kuitenkin karanteenista kisakuntoon.

– Tunnen oloni hyväksi. Oli kuuma tänään ja tuntuu vähän, että jotain puuttui pelissä. Jaloissa vähän tuntuu, kun on ollut taukoa kunnon treenaamisesta. Mutta oloni on hyvä ja olen valmis pelaamaan neljännesvälierissä, Busquets kommentoi kunnostaan.

Hän korosti, miten helpottunut on, kun on päässyt EM-kisoissa tositoimiin.

– Olen hyvin ylpeä. Ei ollut helppoa testituloksen takia. 12 päivää olin eristyksissä. Oli paljon epävarmuutta. Tämä saattaa olla viimeinen EM-turnaukseni, joten halusin kovasti päästä mukaan. Rakastan jalkapalloa ja maani edustamista.

Espanja pelaa neljännesvälieräottelussa Kroatiaa vastaan. Busquets muistuttaa, että Kroatia sijoittui edellisissä MM-kisoissa hopealle.

– Toivottavasti jatkamme näin ja kehitymme. Tästä eteenpäin jokainen peli on pudotuspeli. Kroatia on kova joukkue, joka sijoittui MM-kisoissa toiseksi. Heillä on paljon nuoria pelaajia ja kokeneita pelaajia. Kapteeni on huippupelaaja, jonka tunnemme hyvin Espanjassa. Tulee vaikea peli. Keskitymme asioihin, joita pystymme tekemään hyvin.

Espanjan päävalmentaja Luis Enrique totesi, ettei peli ollut hänen joukkueeltaan niin hyvä kuin lukemista voisi päätellä, mutta ei ollut pettynytkään.

– Kaikki asiat tässä pelissä eivät menneet meiltä hyvin, mutta olen tyytyväinen, koska fanimme saivat nauttia ja pelaajat ovat tekemisiinsä tyytyväisiä. Tunnelma pelissä oli loistava, valmentaja sanoi.

Luis Enrique oli saanut Espanjan tehottomuudesta Ruotsia ja Puolaa vastaan kritiikkiä niskoilleen. Hän piti ennakkopressissä antamansa lupauksensa, että maaleja olisi tuloillaan.

– Varoitin kaikkia, että jos avaamme kavapullon korkin, rupeaa suihkuamaan. Niin tänään kävikin. Mutta varmasti on paljon parannettavaa.

Slovakia, joka voitti avausottelussaan Puolan 2-1, putosi jatkosta. Se ei ollut yllätys, sillä etukäteen Slovakia oli arvioitu lohkon heikoimmaksi joukkueeksi.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Englanti lohkovoittoon – Huuhkajien mahdollisuus enää seitinohut

Kommentoi Facebookissa