Selvitys esittää Veikkauksen tuottoja siirrettäväksi valtion budjettiin – ”Suomessa pelataan paljon”

Veikkauksen toimitusjohtaja Olli Sarekoski lupaa lisätä yhtiön yhteiskunnallista vastuullisuutta.

Veikkauksen toimitusjohtaja Olli Sarekoski on luvannut lisätä yhtiön yhteiskunnallista vastuullisuutta. (Kuva Veikkaus)

Rahapelijärjestelmän kehittämiseen tarvitaan jatkuvaa hyötyjen ja haittojen punnintaa.

RAHAPELIT Kilpailu- ja kuluttajaviraston selvitysten perusteella rahapelaamisen haittojen vähentämistä edesauttaisi, jos Veikkauksen tuotot siirrettäisiin valtion budjettiin. Rahapelijärjestelmä ei ole tähän mennessä riittävästi ohjannut Veikkausta ehkäisemään haittoja. Viime aikoina Veikkaus on kuitenkin ottanut hyviä askelia vastuullisuuden lisäämiseksi.

KKV on julkaissut mittavan rahapeliselvityksensä viimeisen osaraportin sekä loppuraportin. Nyt julkaistujen selvitysten mukaan yksinoikeuteen perustuva rahapelijärjestelmä edellyttää, että rahapeleistä aiheutuvia haittoja olisi pitänyt ehkäistä ja vähentää tavoitteellisemmin kuin on tapahtunut.

Suomalaisen rahapelijärjestelmän uudistaminen on kuitenkin oikealla tiellä ja valmisteilla olevat lainsäädännön uudistukset ovat oikeansuuntaisia. Parannettavaa on silti vielä.

KKV:n näkemyksen mukaan Veikkauksen tuotot tulisi siirtää valtion budjettiin. Tämä tukisi ohjausjärjestelmän tavoitetta, johon kuuluu hyötyjen ja haittojen puntarointi koko kansantalouden näkökulmasta arvioiden. Tällöin edunsaajien, kuten esimerkiksi monien järjestöjen, rahoitus ei riippuisi siitä, kuinka paljon suomalaiset häviävät rahapeleissä. Samalla muutos voisi tuoda ennakoitavuutta ja vakautta edunsaajien rahoitukseen.

– Jos pelihaittoja pyritään vähentämään aktiivisesti, Veikkauksen edunsaajat eivät pysty ennakoimaan rahoitustaan, koska pelihaittojen vähentämisellä olisi todennäköisesti vaikutusta edunsaajille jaettavien Veikkauksen tuottojen määrään. Toisaalta, jos rahapelimonopoli ei pyri aktiivisesti vähentämään haittoja, monopolijärjestelmä ei täytä lain tarkoitusta eikä oikeutusperustetta. Tämä ristiriita on vaikeuttanut yhteiskunnallista keskustelua Veikkauksen vastuullisuudesta, kuvaa KKV:n tutkimusprofessori Mika Maliranta.

Juttuvinkki: Rahapelijärjestelmän uudistus ei vähentänyt haittoja – pelaajien määrä väheni, mutta käytetty rahamäärä ei

KKV:n selvityksen toinen ehdotus on siirtää Veikkaus Oy:n omistajaohjauksen päävastuu valtioneuvoston kanslialta sosiaali- ja terveysministeriölle. STM:llä on jo nykyisin vastuu rahapelihaittojen seurannasta, tutkimuksesta, arvioinnista sekä ehkäisyn ja hoidon kehittämisestä. Ratkaisu mukailisi alkoholipolitiikkaa, sillä STM:llä on vastuullaan myös Alko Oy:n omistajaohjaus.

Rahapelimonopoli on sallittu EU:ssa muun muassa sillä ehdolla, että sen avulla voidaan tehokkaasti ehkäistä ja vähentää rahapelaamisesta aiheutuvia haittoja. Suomessa on maailman kattavin rahapelimonopoli, mutta samaan aikaan neljänneksi eniten pelikatetta asukasta kohti. Pelikatteella tarkoitetaan pelaajien nettotappiota Veikkaukselle. Vuonna 2019 yhtiön pelikate oli 1,7 miljardia euroa.

– Suomessa pelataan paljon. Sekä pelikate että ongelmat keskittyvät harvoille pelaajille. Näistä merkittävä osa on lisäksi luultavasti suhteellisen pienituloisia. On selvää, että monopolirakenne ei yksin ratkaise rahapelaamisen ongelmia, vaan tarvitaan monopolin mahdollistamia toimenpiteitä, kuten esimerkiksi pelitarjonnan rajoituksia ja pelaamisen hallinnan välineitä, sanoo KKV:n vaikutusarviointiyksikön ekonomisti Lasse Pöyry.

KKV on aiemmin julkaistuissa rahapelijärjestelmää koskevissa selvityksissään suosittanut toimenpiteitä rahapelihaittojen vähentämiseksi. Näitä toimia ovat olleet vastuullisuustyökalujen lisääminen, kuten esimerkiksi tunnistautuminen rahapeliautomaateilla sekä rahapelien markkinoinnin uudistaminen.

Lue myös: Suomeen 34,9 miljoonaa Eurojackpotista – tuorein monimiljonääri oli pelannut voittorivinsä K-Citymarketissa

Kommentoi Facebookissa