Rahapelijärjestelmän uudistus ei vähentänyt haittoja – pelaajien määrä väheni, mutta käytetty rahamäärä ei

Internetissä, kotona ja yksin pelaaminen ovat lisääntyneet, kioskilla pelaaminen puolestaan vähentynyt.

Internetissä, kotona ja yksin pelaaminen ovat lisääntyneet, kioskilla pelaaminen puolestaan vähentynyt. (Kuva Veikkaus)

Peleihin kulutettu raha tulee entistä pienemmältä pelaajaryhmältä.

RAHAPELIT Suomalainen rahapelijärjestelmä uudistui tammikuussa 2017, jolloin kolme rahapeliyhteisöä yhdistyi Veikkaus Oy:ksi. Yksinoikeusjärjestelmän uudistukseen liittyvä tavoite vähentää haittoja ei ainakaan toistaiseksi ole toteutunut.

Uudistuksen vaikutuksia on seurattu kyselytutkimuksilla juuri ennen uudistusta ja vuosi sen jälkeen. Väestökyselyissä viisi prosenttia vastaajista arvioi, että rahapelaaminen oli ainakin joskus ollut heille ongelma. Oman pelaamisen aiheuttamia haittoja oli kokenut joka kymmenes.

Vuosien 2016 ja 2017 välillä havaittiin se myönteinen muutos, että miesten rahapeliongelmat ja vähintään riskitasolla pelaaminen oli vähentynyt. Sen sijaan rahapeliongelmaan apua hakeneet Peliklinikan asiakkaat olivat kokeneet entistä enemmän haittoja. Erityisesti rahapelaamisen aiheuttamat terveyshaitat ja ihmissuhdehaitat olivat yleistyneet.

– Tulokset viittaavat siihen, että hallitsemattomasti pelaavien ongelmat kasautuvat entistä rajummin ja mahdollinen ongelmakierre kärjistyy, toteaa tutkimuksesta vastaava THL:n erikoistutkija Anne Salonen.

Rahapelaajien määrä pieneni kaikilla alueilla, joilla kysely tehtiin: Uudellamaalla, Pirkanmaalla ja Kymenlaaksossa. Viikoittainen rahapelaaminen harvinaistui, mutta viikoittain peleihin käytetty raha ei vähentynyt. Peleihin kulutettu raha tulee entistä pienemmältä pelaajaryhmältä ja kulutuksen jakaumaa on tarpeen seurata myös jatkossa.

Väestötutkimuksen mukaan pelaamisen tavat ovat muuttuneet: internetissä pelaaminen, kotona pelaaminen ja yksin pelaaminen ovat lisääntyneet, kioskilla pelaaminen puolestaan vähentynyt. Rahapelien markkinoinnin osalta muutokset eivät olleet toivotunlaisia: sekä väestökyselyn vastaajat että peliongelmaan apua hakeneet pitivät entistä useammin rahapelimarkkinointia liian runsaana.

– Mainonta kiihdyttää jo olemassa olevaa rahapeliongelmaa, madaltaa rahapelaamisen kontrollia sekä nostaa retkahdusriskiä niillä pelaajilla, jotka ovat päättäneet lopettaa rahapelaamisen, toteaa THL:n erikoistutkija, psykologi Sari Castren.

Vastaajat kertoivat kohdanneensa runsaasti kotimaista rahapelaamiseen liittyvää mainontaa ja markkinointia. Vastaajien mielestä mainonta ei kuitenkaan lisännyt heidän pelaamistaan. Peliklinikan asiakkaat kuitenkin tiedostivat mainonnan pelaamista lisäävän vaikutuksen yhä vahvemmin.

– Tällä hetkellä raja rahapelien markkinoinnin ja esimerkiksi erilaisten voitto- ja voittajauutisointien välillä on häilyvä. Mainonnan vaikutukset olisivat tervetulleita tutkimuksen kohteita vastuullisemman rahapelimarkkinoinnin kehittämiseksi, Castren jatkaa.

Väestökyselyyn vastasi 2 624 iältään vähintään 18-vuotiasta henkilöä. Helsingissä toimivalta Peliklinikalta osallistui yli sata rahapeliongelmaan apua hakenutta asiakasta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos toteutti Rahapelikyselyn sosiaali- ja terveysministeriön toimeksiannosta.

Lue myös: Näihin kuntiin ei ole koskaan osunut Loton täysosumaa – enää 25 kuntaa on ilman päävoittoa

Kommentoi Facebookissa