Seppo Tiitinen ja kiistelty Stasin vakoojalista – ”Nimet eivät sanoneet minulle kerrassaan mitään”

Seppo Tiitinen kertoo tapahtumista kulissien takana, mutta Tiitisen lista jää edelleen arvoitukseksi.

Seppo Tiitinen kertoi tapahtumista kulissien takana, mutta Tiitisen lista jäi edelleen arvoitukseksi. (Kuva Kari Kallonen)

Pääministeri Kalevi Sorsa tai presidentti Tarja Halonen eivät ole Tiitisen mukaan nimettyinä listassa.

TIITISEN LISTA Politiikan kokenut toimittaja Pekka Ervasti ja Suojelupoliisin entinen päällikkö Seppo Tiitinen julkaisivat tänään elämäkerrallisen teoksen Tiitinen – Vakoilijoita ja veijareita (Otava). Eduskunnan pääsihteerin tehtävästä eläkkeelle jäänyt Tiitinen muistelee tapahtumia politiikan takahuoneissa sekä presidenttien matkassa maailmalla.

Suurin mielenkiinto kohdistui etukäteen siihen, mitä Tiitinen paljastaisi jo tarunomaiseksi kohonneesta Tiitisen listasta. Kyseessä on Länsi-Saksan tiedustelupalvelu BND:n luovuttama lista, joka sisälsi 18 nimeä henkilöistä, jotka olivat Itä-Saksan turvallisuusministeriö Stasin agentteja Helsingissä.

Listaa ei ole koskaan julkistettu, Suojelupoliisin mukaan se tulee julkiseksi vasta vuonna 2050. Tutkijat voivat hakea listaa koskevia tutkimuslupia jo nyt, mutta niitä ei ole myönnetty. Salailun syyksi on esitetty erilaiset spekulaatiot, joiden mukaan merkittäviä suomalaisia poliitikkoja halutaan suojella paljastumiselta. Tiitinen on eri mieltä.

”Minun lähtökohtani oli, että tutkintakynnys ei ylittynyt. Listalla oli pelkkiä henkilönimiä, joista osa oli jopa kirjoitettu väärin. Lisäksi kyse oli toiminnasta sellaisen valtion hyväksi, joka oli lakkaava olemasta kahden ja puolen kuukauden kuluttua.”

Tiitinen esitteli listan presidentti Mauno Koivistolle heinäkuussa 1990 Kultarannassa. Itä-Saksa oli kaatumassa ja Tiitinen itsekin jättämässä Suojelupoliisin päällikön tehtävät muutaman kuukauden päästä. Esittelyn jälkeen Tiitinen laittoi listan Supon kassakaappiin.

Kun rautaesirippu romahti, arkistoja avautui ja vieraan valtion hyväksi toimineita paljastui. KGB:n ulkomaantiedustelun arkistonhoitaja Vasili Mitrohin loikkasi vuonna 1992 Britanniaan, mukanaan hän toi tuhansia nimiä.

Mitrohinin listan mukaan Neuvostoliiton KGB:lle ryhmään ”agents” listattuja suomalaisnimiä olivat muun muassa kansanedustaja – ja koko uransa puolustusvaliokunnan varapuheenjohtajana toiminut – JaakkoJanLaakso sekä ulkoministeriön palveluksessa olleet TimoTomiOrenius, PirjoMerviMikkonen sekä koodinimet ”Altruist”, ”Pavel”, ”Vilma” ja ”Nagma”.

Merkittävissä asemissa puolestaan Itä-Saksan Stasille vakoilleista sittemmin ovat olleet myös SAK:n viestintäpäällikkö RiittaKatiJuntunen, entinen kansanedustaja PenttiMaxTiusanen sekä nykyinen Itä-Suomen yliopiston historian didaktiikan lehtori, filosofian tohtori JoukoBorisJokisalo.

Tiitinen kiistää, että Supon kassakaappilistassa olisi merkittäviä suomalaisia poliitikkoja.

”Minä en kerta kaikkiaan muista listasta yhtään nimeä. On myös hyvin vaikea kuvitella, että en pystyisi palauttamaan mieleeni yhtään nimeä, jos siellä olisi ollut jotakin muistamisen arvoista. Listan nimet eivät sanoneet minulle kerrassaan mitään.”

Erikseen hän myös kiistää paljon esillä olleet väitteet entisen pääministerin Kalevi Sorsan tai presidentti Tarja Halosen kuulumisen listattuihin Stasin agentteihin.

”Voin kuitenkin melkoisella varmuudella sanoa, että jos Sorsan nimi olisi ollut listalla, muistaisin sen. Sama pätee Tarja Halosen (sd) kaltaisiin valtakunnan tason poliitikkoihin.”

Lue myös: Suomen passi on vakoilijan varuste – Supo on paljastanut suomalaisia valehenkilöitä

Kommentoi Facebookissa