Seuraavaksi lakkoillaan palvelualoilla – työtaistelun piirissä on lähes 50 000 työntekijän työt

Palvelualojen ammattiliitto PAM ry on yksityisillä palvelualoilla työskentelevien ammattiliitto ja siihen kuuluu noin 220 000 jäsentä.

Palvelualojen ammattiliitto PAM ry on yksityisillä palvelualoilla työskentelevien ammattiliitto ja siihen kuuluu noin 220 000 jäsentä. (Kuvituskuva Fotolia)

PAM syyttää, että työnantajalla ei ollut halukkuutta neuvotella muun muassa kiky-tunneista.

TYÖTAISTELU Kaupan ja kiinteistöpalvelualan neuvottelut ovat katkenneet. Palvelualojen ammattiliitto PAM:n hallitus on päättänyt laajoista työtaisteluista, jotka koskevat lähes 50 000 työntekijän työtä.

Kaupan alan työehtosopimuksista neuvoteltiin Kaupan liitto ry:n kanssa ja kiinteistöpalvelualan työntekijöiden työehtosopimuksesta Kiinteistötyönantajat ry:n kanssa. Kumpikin työnantajaliitto on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen.

PAM:n puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen syyttääkin EK:ta siitä, ettei aitoja liittokohtaisia neuvotteluja pystytty käymään loppuun saakka.

– EK koordinoi tiukasti neuvotteluja ja estää tällä tiukalla koordinaatiollaan aidot liittokohtaiset neuvottelut. Koordinaatiollaan työnantajat haluavat napata rusinat pullasta ja muun muassa pakottaa siivoojat ja myyjät tekemään jatkossakin ilmaista talkootyötä. Työnantajat leikittelevät nyt vakavalla asialla, sanoo Rönni-Sällinen.

Rönni-Sallinen toteaa, että neuvottelujen jatkamiselle ei ollut edellytyksiä, koska työnantajilla ei ollut halukkuutta neuvotella muun muassa kiky-tunneista. PAM:n hallitus katkaisi neuvottelut perjantaina.

PAM:n hallitus on päättänyt laajoista lakoista, joista ensimmäiset alkavat viikolla 8. Ensimmäiseksi lakkoon menevät muun muassa S-ryhmään kuuluva Inex Partners Oy:n Sipoon käyttötavara- ja päivittäistavaralogistiikkakeskus ja kaikki alueosuuskauppojen Prismat.

Inex Partners Oy:n lakko alkaa tiistaina 18.2. kello 6.00 ja päättyy lauantaina 22.2. kello 24.00. Prismat ovat lakossa torstaista 20.2. kello 6.00 perjantaihin 21.2. kello 24.00 saakka. Suurimpia logistiikkakeskuksia koskeva ylityökielto alkaa 4.2.

Viikolla 8 alkavat myös kiinteistöpalvelualan lakot Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa, Keski-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla sekä Keski-Suomessa. Palvelualojen ammattiliitto PAM ry on yksityisillä palvelualoilla työskentelevien ammattiliitto ja siihen kuuluu noin 220 000 jäsentä.

Lue myös: Sovittelu ei tuonut tulosta työehtoriitaan – paperiteollisuuden lakko alkoi

Kommentoi Facebookissa