Siida on Vuoden museo 2024 – ”Pohjois-Lapin merkittävin vierailukohde”

Vuoden museo 2024 on Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus Siida. (Kuva Museoliitto)

Saamelaismuseo on saanut merkittäviä esinepalautuksia suomalaisista museoista.

MUSEOT Vuoden 2024 museopalkinnot jaettiin Museopalkintogaalassa Jyväskylässä 23.5.2024. Palkinnon jakavat Kansainvälisen museoneuvosto ICOM:n Suomen komitea ja Suomen museoliitto.

Vuoden museo 2024 -palkinnon sai Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus Siida. Vuoden museo -kiertopalkinto, Pekka Kauhasen suunnittelema Esko-veistos, myönnetään museolle, joka on omalla toiminta-alueellaan edistänyt merkittävällä tavalla museoalan yhteiskunnallista näkyvyyttä ja vaikuttavuutta, ja museon toiminta on tuonut uusia tai erilaisia näkökulmia, ideoita ja ajatuksia museoalalle.

Palkintolautakunta kuvaili Vuoden museoksi valittua Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus Siidaa seuraavasti:

”Saamelaiskäräjien, alueen matkailutoimijoiden ja samassa rakennuksessa sijaitsevan Metsähallituksen Luontokeskuksen kanssa tiivistä yhteistyötä tekevä Saamelaismuseo Siida on Pohjois-Lapin merkittävin vierailukohde. Kulttuuriympäristönsä keskellä sijaitseva Siida on edistänyt merkittävällä tavalla museoalan yhteiskunnallista näkyvyyttä ja vaikuttavuutta tuomalla eettiset kysymykset ja olemassaolon yhteisöään varten työnsä keskeisiksi sisällöiksi. Siidasta on tullut entistä varteenotettavampi yhteiskunnallinen vaikuttaja ja keskustelija, josta otetaan mallia myös muissa Pohjoismaissa.”

Siida on saanut merkittäviä esinepalautuksia suomalaisista museoista, ja monta prosessia saamelaisesineiden palauttamiseksi maamme rajojen ulkopuoleltakin on vielä käynnissä. Repatriaatio on mahdollistanut saamelaisille pääsyn omien esivanhempiensa esineiden luo.

Vuoden museojulkaisu -palkinto myönnettiin Riihisaari – Savonlinnan museon julkaisemalle kirjalle Lintuhuviloita Savonlinnasta haudankaivaja Ruuskasen tapaan. Kirjan ovat kirjoittaneet Ville Vilén ja Kimmo Heikkilä.

Lisäksi palkintolautakunta huomioi erikoispalkinnolla Varkauden museokeskus Konstin, joka oli yksi Vuoden museo -kilpailun finalisteista. Erikoispalkinto on tunnustus, jonka raati voi halutessaan myöntää merkittävästä teosta museoalalla tai pitkäjänteisestä vaikuttamisesta museoalan kehittämiseksi.

Lue myös: Saamelaismuseo Siida valittiin vuoden eurooppalaiseksi museoksi – ”Giitu! Takkâ! Späʹsseb!”

Kommentoi Facebookissa