Siika on terveellistä syötävää – mutta sen laatu vaihtelee eri vuodenaikoina

Lapin kalastaja osaa pyytää siikaa oikeaan aikaan.

Lapin kalastaja osaa pyytää siikaa oikeaan aikaan. (Kuva AOP)

Kasvukauden jälkeen kalan kunto on korkea ja ravitsemuksellinen laatu parhaimmillaan.

KALAT Tuore tutkimus on vahvistanut tiedon, jonka moni luonnonkaloja kalastava ja syövä kansalainen on huomannut käytännössä. Kalojen kunto ja lihasten koostumus heikentyvät kutuaikana. Kutu on kaloille melkoinen voimainponnistus, ja kalat käyttävät mätiin ja maitiin kasvukaudella kertynyttä energiaansa.

Jyväskylän yliopistossa viimeistelty kansainvälinen yhteistyötutkimus osoitti, että siian lihasten omega-3 rasvahappojen pitoisuudet vähenivät alle puoleen kesän kasvukauden lopusta joulukuiseen kutuun mennessä.

Tutkimuksen kohteena olivat Enontekiön Kilpisjärven siiat, joita tutkittiin vuoden ympäri yhden vuoden ajan. Siian lihaksen laadullisia muutoksia mitattiin rasvahappojen ja elohopean osalta.

– Havaitsimme, että omega-3 rasvahappojen pitoisuudet siian lihaksessa vähenivät noin 60 prosenttia kesän kasvukauden lopusta siian kutuun. Vastaavasti siian lihaksen elohopeapitoisuus oli pienin kesällä, ja korkeimmillaan kudun jälkeen. Elohopeapitoisuudet olivat kaikkina tutkittuina ajankohtina selvästi pienempiä kuin kansallisen terveyssuosituksen raja-arvo 0.5 ppm, sanoo väitöskirjatutkija Ossi Keva Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitokselta.

Siika siirtää talvella kutuaikana paljon omega-3 rasvahappoja mätiin ja maitiin, mutta välttää elohopean siirtämistä niihin. Kesän kasvukaudella siian lihaksen rasvahappopitoisuus vuorostaan nousee ja elohopeapitoisuus laskee.
Siika siirtää talvella kutuaikana paljon omega-3 rasvahappoja mätiin ja maitiin, mutta välttää elohopean siirtämistä niihin. Kesän kasvukaudella siian lihaksen rasvahappopitoisuus vuorostaan nousee ja elohopeapitoisuus laskee. (Kuva Ossi Keva/ Jyväskylän yliopisto)

Kevan mukaan siika ei siirrä elohopeaa mätiin ja maitiin kutuaikana, vaan se kertyy lihaskudokseen. Tutkimuksessa havaittiin lisäksi, että Kilpisjärven siikojen lihasten omega-3 rasvahappopitoisuus alkoi kasvaa heti kudun jälkeen. Myös elohopeapitoisuus kääntyi laskuun kevään edetessä, kun siiat alkoivat jälleen syödä aktiivisesti.

Siikojen vuodenaikaisrytmiä luonnehtii kesän kasvukausi, sekä talvinen laihtuminen kudun jälkeen. Kilpisjärvellä, Suomen kylmimmässä osassa, avovesi- ja talvikausi ovat likimain yhtä pitkiä.

– Kilpisjärven siikojen onkin kerättävä lyhyellä kasvukaudellaan kesä-elokuussa riittävästi energiaa sekä jouluna tapahtuvaan kutuun, että selviytymiseen jälleen kesäkuun puolivälissä alkavaan uuteen avovesikauteen, sanoo tutkimusta luotsannut professori Kimmo Kahilainen norjalaisesta Norway Inland -yliopistosta.

Monet paikalliset kalastajat Lapissa pyytävätkin talvisiikansa syksyllä heti kasvukauden jälkeen, kun kalan kunto on korkea ja ravitsemuksellinen laatu parhaimmillaan.

– Tutkimustuloksemme rasvahappojen ja elohopean osalta antavat tieteellistä pohjaa tälle paikallisten tuntemalle ilmiölle. Oletettavasti tulokset ovat yleistettävissä myös muihin kalalajeihin ja muualle Suomeen, mutta teemme asiasta parhaillaan lisätutkimuksia. Ravitsemuksellisista syistä kaloja tai ainakin siikaa kannattaa siis pyytää niiden kasvukaudella ja toisaalta antaa kuteville yksilöille kuturauha, Keva sanoo.

Tutkimus siian rasvahappopitoisuuksien vuodenaikaisvaihteluista on julkaistu Freshwater Biology -tiedejulkaisussa elokuussa 2019.

Lue myös: Kala ja grilli sopivat yhteen – kokonaisena grillattu siika on näyttävä pääruoka

Kommentoi Facebookissa