Skoda esitteli katumaasturinsa maastoversion

Scoutissa on luonnollisesti neliveto vakiona, ja maavaraakin on lisätty perus-Kodiaqiin verrattuna.

Scoutissa on luonnollisesti neliveto vakiona, ja maavaraakin on lisätty perus-Kodiaqiin verrattuna. (Kuva Skoda)

Kodiaq Scout nähdään maaliskuussa Genevessä.

AUTOT Skodan mallistoon on kuulunut tähän asti vain yksi varsinainen katumaasturi, eli kompaktiluokan Yeti. Merkki on silti tarjonnut korkeammalla maavaralla ja erilaisilla maastohenkisillä koristeilla varustettua Scout-versiota perinteisen farmarinsa, eli Octavia Combin pohjalta. Vastaava, Outdooriksi nimetty malli nähtiin myös edellissukupolven Superbista, mutta nyky-Superbista sellaista ei ole ainakaan vielä esitelty.

Tšekit ovat sen sijaan panostaneet varsinaisen SUV-valikoimansa laajentamiseen, ja iso Kodiaq tulee Suomessakin myyntiin pikapuoliin. Vaikka auto on katumaasturi, siitä ei ole vielä nähty ulkoilmahenkistä maastoversiota. Nyt tämä puute on kuitenkin korjattu, kun Skoda antoi julkisuuteen ensimmäiset tiedot ja kuvat upouudesta Kodiaq Scoutista.

Yksi Scoutin ajomoodeista on tarkoitettu lumelle, mikä sopii hyvin alaskalaiselta karhulta nimensä saaneeseen Kodiaqiin.
Yksi Scoutin ajomoodeista on tarkoitettu lumelle, mikä sopii hyvin alaskalaiselta karhulta nimensä saaneeseen Kodiaqiin. (Kuva Skoda)

Autossa on luonnollisesti neliveto vakiona, ja maavaraakin on lisätty perus-Kodiaqiin verrattuna. Tarkka lukema on 194 milliä, minkä pitäisi riittää vähän pahemmillekin mökkiteille. Myös alusta on verhottu pohjakosketusten varalta tavallista Kodiaqia paremmin, ja mm. moottori sekä bensa- ja jarruletkut ovat saaneet lisäsuojausta ylleen.

Scoutin erottaa muista Kodiaqeista etu- ja takapuskurin alla komeilevista hopeanvärisistä tehostemuoveista, ja 19-tuumaiset vanteetkin edustavat maastoversion omaa designia. Lisäksi etulokasuojista sekä hanskalokeron kannesta löytyy Scout-lätkät muistuttamassa, minkä kulkupelin kyydissä ollaan. Scout perustuu keskimmäiseen Ambition-varustetasoon, ja sen herkkuihin kuuluu lisäksi erityinen maastoajoavustin sekä ajomoodivalinta. Yksi näistä moodeista on tarkoitettu lumelle, mikä sopii hyvin alaskalaiselta karhulta nimensä saaneeseen Kodiaqiin.

Vakiovarustelu on muutenkin varsin kattava, ja Scoutista löytyy mm. kymmenen värivaihtoehtoa tarjoava LED-tunnelmavalaistus, alcantaraverhoilu, ruostumattomasta teräksestä tehdyt poljinpinnat, tekstiilimatot sekä tietoviihdejärjestelmä kahdeksalla kaiuttimella.

Kodiaq Scoutin ensi-ilta koittaa maaliskuun alussa ovensa avaavassa Geneven autonäyttelyssä, ja samalla paljastetaan myös auton Sportline-varustetaso.
Kodiaq Scoutin ensi-ilta koittaa maaliskuun alussa ovensa avaavassa Geneven autonäyttelyssä, ja samalla paljastetaan myös auton Sportline-varustetaso. (Kuva Skoda)

Pellin alle tarjotaan kahta TSI-bensaturboa ja myöskin kahta tehoversiosta kaksilitraisesta TDI-dieselistä. Pienemmässä 1.4 TSI:ssä on 150 heppaa, kun taas isompi bensakone on 180 hevosvoiman tehon luovuttava kaksilitrainen TSI. Aloitusmallin dieselistä irtoaa samat 150 pollea kuin perusbensakoneesta, ja tehokkaammassa TDI:ssä on puolestaan potkua 190 hevosvoiman verran.

Kodiaq Scoutin ensi-ilta koittaa maaliskuun alussa ovensa avaavassa Geneven autonäyttelyssä, ja samalla paljastetaan myös auton Sportline-varustetaso. Genevessä on luvattu esitellä muitakin Skodan uutuuksia, mikä voi tarkoittaa esimerkiksi Rapidin tai Citigon facelift-versioita. Kodiaqista nähdään myöhemmin myös RS-malli, joka tulee kuulumaan sporttikatumaastureiden harvalukuiseen joukkoon.

Kommentoi Facebookissa