Trumpin lista: Finnair vie kieltomaan kaksoiskansalaiset Yhdysvaltoihin – taas uudet ohjeet

Finnair noudattaa IATA:n ohjeita ja sen mukaan myös kaksoiskansalaiset pääsevät Suomen passilla Yhdysvaltoihin.

Finnair noudattaa viranomaisohjeita ja sen mukaan kieltomaiden kaksoiskansalaiset pääsevät Suomen passilla sekä tarvittavilla matkustusasiakirjoilla Yhdysvaltoihin. (Kuva Finnair)

Donald Trump estää seitsemän muslimienemmistöisen maan kansalaisten maahanpääsyn.

YHDYSVALLAT Presidentti Donald Trumpin perjantaina antamien määräysten mukaan seitsemän muslimienemmistöisen maan kansalaisilta on evätty pääsy Yhdysvaltoihin. Maahantulokielto koskee Irakin, Iranin, Syyrian, Somalian, Libyan, Sudanin ja Jemenin kansalaisia.

Myöskään pakolaisia ei vastaanoteta neljän kuukauden aikana Yhdysvaltoihin. Henkilöt, joilla on pysyvä oleskelulupa Yhdysvaltoihin, pääsevät kuitenkin maahan.

Maahantulokielto on aiheuttanut hämmennystä lentokentillä niin Yhdysvalloissa kuin muuallakin maailmalla. Monet lentoyhtiöt ovat kieltäytyneet ottamasta Yhdysvaltoihin meneville lennoille sellaisten maiden kansalaisia, jotka kuuluvat kieltolistamaihin.

Suomessa on myös ilmennyt asiasta epätietoisuutta, sillä noin 11 000 henkilöllä on sekä Suomen että jonkun maahantulokieltolistaan kuuluvan maan kaksoiskansalaisuus.

Finnair vahvisti aluksi Yle Uutisille, että lentoyhtiö ottaa Yhdysvaltain lennoilleen matkustajia, joilla on Suomen ja jonkin Yhdysvaltain maahantulokieltolistalla olevan muslimienemmistöisen maan kaksoiskansalaisuus, jos tällaisella matkustajalla vain ovat Suomen kansalaisuuden edellyttämät matkustusasiakirjat kunnossa.

Seuraavaksi ulkoministeriöstä ilmoitettiin, että maahantulokielto koskee myös kieltolistalla olevien maiden kaksoiskansalaisia.

Finnairin mediasuhteiden johtajan Päivyt Tallqvistin mukaan Finnair seuraa asiassa IATA:lta eli kansainväliseltä ilmakuljetusliitolta saamaansa viranomaisohjeistusta.

– Me seuraamme tätä tilannetta koko ajan. Aina kun tulee uusia viranomaisohjeita niin luonnollisesti niitä noudatamme, Tallqvist kommentoi Yleisradiolle.

Nyt Yhdysvaltain rajaviranomaiset ovat vahvistaneet Finnairille, että kieltolistalla olevat kaksoiskansalaiset, joilla on jonkun hyväksytyn maan kansalaisuus, pääsevät maahan.

Uuden määräyksen tulkinnasta sekä Yhdysvalloissa matkustajien lopullisesta maahanpääsystä ja siihen liittyvistä ratkaisuista vastaavat Yhdysvaltain viranomaiset. Liittovaltion tuomari on myöntänyt hätäluvan saapumiseen niille henkilöille, jotka ovat jo maassa.

EDIT klo 17.15: Lisätty uudet viranomaisohjeet

EDIT 30.1.2017 klo 13.00: Lisätty jälleen uudet viranomaisohjeet

Kommentoi Facebookissa