Skoda Fabia saa faceliftin – uudistunut pikkuauto esitellään Geneven autonäyttelyssä

Kasvojenkohotuksesta julkaistiin nyt ensimmäinen virallinen tiiseripiirros.

Kasvojenkohotuksesta julkaistiin nyt ensimmäinen virallinen tiiseripiirros. (Kuva Skoda)

Fabia säilynee ulkoisesti lähes ennallaan, mutta tekniikkaa päivitetään tämän päivän tasolle.

AUTOT Skodan modernit ajat alkoivat tavallaan jo ennen tšekkimerkin siirtymistä VW-konsernin omistukseen. Vuonna 1987 esitelty Favorit oli nimittäin Skodan ensimmäinen etuvetoinen malli, ja Volkswagenin isännyydessä auton pohjalta kehitettiin monilta osiltaan parannettu Felicia. Täyteen VW-tekniikkaan siirryttiin vuosituhannen vaihteessa lanseeratun Fabian myötä, joka on sittemmin ehtinyt jo kolmanteen sukupolveensa.

Nykyinen Fabia esiteltiin syksyllä 2014 Pariisin autonäyttelyssä. Auto edusti lanseeraushetkellään tuoreempaa tekniikkaa kuin esimerkiksi emomerkin Polo, koska Skoda rakennettiin A06-nimisen pohjalevyn varaan. Se ei kuulunut vielä VW-konsernin modulaarisiin MQB-perusrakenteisiin, mutta pohjalevyssä hyödynnettiin kuitenkin MQB:stä lainattuja komponentteja.

Fabian muodotkin muuttuivat huomattavasti edukseen viimeisessä sukupolvenvaihdoksessa. Edeltäjän tötterömäinen kapeus oli menneen talven lumia, ja Skodan pikkuauton nykyversio on ollut hyvin sopusuhtainen ilmestys konsernikumppaniensa ja pahimpien kilpailijoidensa rinnalla. Teknisesti se on tosin alkanut jäädä aivan viime aikoina jälkeen esimerkiksi VW Pololle ja Seat Ibizalle, jotka on tehty upouuden MQB A0 -perusrakenteen varaan.

Fabia siirtyy tähän pohjalevyyn vasta seuraavan sukupolvensa myötä, jota saadaan odotella vielä kolmisen vuotta. Skodan pikkuautoluokan syömähammas saa kuitenkin kasvojenkohotuksen, josta julkaistiin nyt ensimmäinen virallinen tiiseripiirros. Luonnossa faceliftattu Fabia päästään näkemään Geneven autonäyttelyssä, joka avaa ovensa maaliskuun alkupuolella.

Piirroksesta käy ilmi, että maskin yläkulmat viistetään hieman eri tavalla kuin nykymallissa. Lisäksi etuvalot muuttuvat hitusen litteämmiksi sporttisemman vaikutelman nimissä. Valojen muodoissa voi nähdä jopa tietynlaista Audi-henkeä, ja viimeisimmässä Octaviassa käytetty kiistanalainen nelivaloilme ei ole onneksi löytänyt tietään Fabiaan. Etuvaloissa hyödynnetään lediteknologiaa, ja sitä tulee Skodan mukaan myös auton takavaloihin.

Muuten Fabia säilynee ulkoisesti lähes ennallaan, mutta tekniikkaa päivitetään kuulemma tämän päivän tasolle. Skoda ei ole suostunut antamaan tästä vielä tarkempia tietoja, mutta autoon tulee todennäköisesti tuoreempi tietoviihdejärjestelmä ja uudemmista konsernikumppaneista tuttuja ajoavustimia. Niiden joukkoon kuuluu ainakin itsenäinen hätäjarrutustoiminto, joka löytyy muun muassa uudesta VW Polosta. Moottorivalikoimaakin päivitetään, ja Fabian pellin alla saatetaan nähdä myös Polosta ja Golfista tuttu 1,5-litrainen TSI-bensaturbo.

Faceliftattu Fabia edustaa mallivuotta 2019, eli se nähtäneen kaupoissa viimeistään kesälomien jälkeen. Kasvojenkohotus koskee hatchbackin lisäksi myös auton farmariversiota, joka on nykyään VW-konsernin ainoa farkku pikkuautoluokassa. Pahimpana kilpailijana toimineen Seat Ibizan ST-farmariversio pudotettiin nimittäin pois viimeisimmässä sukupolvenvaihdoksessa pienen katumaasturin tieltä, ja sama kohtalo voi uhata farkku-Fabiaakin muutaman vuoden päästä.

Kommentoi Facebookissa