Skoda laajentaa mallistoaan ylöspäin – tulossa on premium-merkit haastava Kodiaq GT

Skodan valikoima alkaa tällä hetkellä Citigo-miniautosta ja ulottuu isoon Kodiaq-katumaasturiin.

Skodan valikoima alkaa tällä hetkellä Citigo-miniautosta ja ulottuu isoon Kodiaq-katumaasturiin. (Kuva Skoda)

Ennakkokysyntä on niin suurta, että Skoda odottaa jo nyt ongelmia auton valmistuksen kanssa.

AUTOT Skodan imago itäautona alkaa olla jo niin kaukaista historiaa, että asialla ei liene enää mitään merkitystä suurimmalle osalle ostajista. Tšekkimerkki on nykyään asemoitu fiksuja ratkaisuja tarjoavana brändinä, jonka mallisto perustuu järkiautoihin.

Skodat ovat tarjonneet niin hyvän hinta-laatusuhteen, että jopa emomerkki Volkswagen alkaa olla todella ahtaalla tšekkien puristuksessa. Skodan valikoima alkaa tällä hetkellä Citigo-miniautosta ja ulottuu ylemmän keskiluokan Superbiin sekä isoon Kodiaq-katumaasturiin. Jälkimmäinen on noussut suursuosioon vajaan vuoden olemassaolonsa aikana, joten samaa lajia on luvassa jatkossakin.

Skoda on jo esitellyt autolle pikkuveljen, joka on nimetty Karoqiksi. Lisäksi tšekkibrändi on kertonut, että Kiinan markkinoilla ollaan lähdössä aivan uuteen aluevaltaukseen. Suunnitteilla on nimittäin Kodiaqin luiskaperäinen coupé-versio, jonka on tarkoitus heittää ensimmäisenä Skodana järkiauton viitta romukoppaan.

Coupé-henkisten katumaasturien sarja alkoi jo pian 10 vuotta sitten esitellyn BMW X6:n myötä, ja myöhemmin baijerilaisten valikoima on täydentynyt samaa reseptiä hyödyntävällä X4:llä. Arkkivihollinen Mercedeksen vastaavat mallit tottelevat puolestaan GLE ja GLC Coupé -nimiä. Lisäksi Audi on heittämässä lusikkansa soppaan pian esiteltävän Q8:n myötä, joten coupé-koristen SUV-autojen joukko on kovin premium-pitoinen.

Skodan Kodiaq-katumaasturi on noussut suursuosioon vajaan vuoden olemassaolonsa aikana.
Skodan Kodiaq-katumaasturi on noussut suursuosioon vajaan vuoden olemassaolonsa aikana. (Kuva Skoda)

Tätä kaartia täydentää kohta viistoperäinen Kodiaq, joka tottelee julkisuuteen vuotaneen tuotantosuunnitelman mukaan GT-lisänimeä. Auto lanseerataan Kiinassa jo ensi vuonna, mutta GT ei jää pelkästään Kaukoidän herkuksi. Idea coupé-henkisestä katumaasturi-Skodasta on saanut nimittäin niin hyvän vastaanoton, että auto nähdään myös Euroopassa ja mahdollisesti muillakin markkina-alueilla.

Ennakkokysyntä Kodiaq GT:tä kohtaan on kuitenkin niin suurta, että Skoda odottaa jo nyt ongelmia auton valmistuksen kanssa. VW-konsernilta on ilmeisesti vapautumassa tuotantokapasiteettia vielä tänä vuonna, mitä pystytään ehkä hyödyntämään uutuuden hyväksi. Viistoperäisen Kodiaqin tarkasta lanseerausajankohdasta vanhalla mantereella ei ole kuitenkaan annettu vielä tarkkoja tietoja.

Kun auto saadaan myyntiin, se toimii varsinaisena koetinkivenä Skodalle merkkinä. Ennakkokysynnän pohjalta vaikuttaa ainakin siltä, että järkiauton brändiä pystytään venyttämään ongelmitta lähes premium-sfääreihin asti. Kodiaq GT:n tuleviin kilpailijoihin kuuluu saksalaisten arvomerkkien lisäksi myös konsernikumppani Seat, joka on esittelemässä oman coupé-korisen katumaasturinsa vuonna 2020. Seatin tulokkaasta tehdään kuitenkin Skodaa sporttisempi, ja se saatetaan lanseerata erityisen urheilullisen Cupra-brändin alla.

Kommentoi Facebookissa