SM-liigassa yllättävä voitollinen tulos – urheilullisen mahalaskun jälkeen

Jääkiekon SM-liiga on taloudellisesti kannattavaa toimintaa.

Jääkiekon SM-liiga on taloudellisesti kannattavaa toimintaa. (Kuva Fotolia)

SM-liigan viime kauden jumbojoukkue Ässät tuotti taloudellisella puolella voittoa.

JÄÄKIEKKO Porin Ässät oli jääkiekon SM-liigan viime kauden urheilullinen vitsi. Pelillisten mahalaskujensa lisäksi Ässät pääsi otsikoihin valmentajasekoiluillaan.

Torstaina Ässillä oli kuitenkin positiivista tiedotettavaa. HC Ässät Pori Oy:n tilikauden tulos on 125 938,20 euroa voitollinen. Edelliseen tilikauteen verrattuna yhtiön tulos koheni noin 580 000 euroa.

Liikevaihto laski lähes 6 prosenttia ollen 5 884 269,99 (6 248 039,03) euroa. Toimitusjohtaja Eeva Perttulan lähdön jälkeen tulos saatiin voitolliseksi.

– Tilikaudelle lähdettäessä meillä oli takana raskaasti tappiollinen tilikausi (-451 261,82 euroa), jonka vuoksi aloitimme syvällisen analysoinnin sekä toimintojen uudistamisen ja sopeuttamisen taloustilanteen korjaamiseksi, Ässien nykyinen toimitusjohtaja Mikael Lehtinen kommentoi seuran tiedotteessa.

Viime kaudella Ässät reagoi vaikeassa tilanteessa oikein, jos kriteerinä pidetään taloudellista tulosta.

– Heikko urheilullinen menestys pakotti meidät lisäsopeutuksiin kauden aikana mm. pelaajamyyntien ja lomautusten muodossa. Sopeutusten ansiosta varmistimme positiivisen taloudellisen tuloksen ja hyvät lähtökohdat kaudelle 2019–2020, kertoo Lehtinen.

Lehtinen katsookin Ässien ottaneen taloudellisella puolella torjuntavoiton.

– Suurimpana syynä liikevaihdon laskuun on heikko urheilullinen menestys, jonka vuoksi Isomäki Areenan ottelukohtaiset tuotot romahtivat kauden aikana. Taloudellisessa mielessä luonnehtisin tulosta termillä ”torjuntavoitto”. Tilikauden taloudellinen tavoite oli yhtiön kustannusrakenteen oikaiseminen sekä voitollinen tulos ja tavoitteissa onnistuttiin, vaikkakin se tapahtui sopeuttamistoimenpiteiden kautta.

Ässät ilmoittaa, että edellisellä kaudella aloitettuja sopeutustoimia jatketaan ja yhtiön kustannusrakennetta pyritään edelleen terävöittämään. Tavoitteena on tulevan kauden aikana saada vietyä yhtiön talouden rakenteet kestävälle, tulevaisuuden haasteita vastaavalle tasolle. Edustusjoukkueen toiminnot on järjestelty uudelleen ja Tommi Kerttulan johdolla urheilutoimintoihin luodaan yhteinen Ässä-Strategia, joka tähtää pitkäjänteisyyteen, pelaajien ja osaamisen kokonaisvaltaiseen kehittämiseen koko seurassa.

Ässien positiivista taloudellista tulosta voi pitää yllättävänä. Se kertoo myös siitä, että jääkiekon SM-liiga on taloudellisesti kannattavaa toimintaa, vaikka sarjaan kohdistunut median analysointi on ollut pääasiassa negatiivista.

Myös Tampereen Ilves on tiedottanut tehneensä viime kaudella voittoa. Ilves Hockey Oy teki 6,85 miljoonan euron liikevaihdolla tuloksen 561 000 euroa. Tilikauden voitto kasvoi edellisestä tilikaudesta 400 000 eurolla.

Muutama vuosi sitten Ilves oli vielä SM-liigan surullinen tapaus. Toiminta on saatu lyhyessä ajassa voitolliseksi.

SM-liigan suurseuroista HIFK, Kärpät ja Tappara ovat tehneet vuosittain merkittävästikin liikevoittoa. Kärppien ja HIFK:n liikevaihto on ollut jopa suurempi kuin KHL:ssä pelaavan Jokereiden, joka viidessä vuodessa on tehnyt tappiota yli 50 miljoonan euron edestä.

Jokereiden ei tosin ole tarkoituskaan tehdä taloudellista voittoa. Seuran toiminnan tarkoituksensa on luoda positiivisia mielikuvia KHL:stä ja Venäjästä.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: ”Kaikki pelaa -hölmöily” lopetettiin – suomalaisten NHL-varausten määrä tuplaantui

Kommentoi Facebookissa